Movable Type 3.0

Pinserinkin käyttämästä blogin ylläpito-ohjelmasta, Movable Typestä, ilmestyi versio 3.0. Näkyvin muutos on maksullisuus: ilmaisella versiolla voi pitää yllä maksimissaan kolmea blogia ja niissä voi olla vain yksi ylläpitäjä. Joitain lisäominaisuuksiakin kolmosversiosta löytyy, mutta en pikaisella katsomisella pystynyt löytämään MT:n kotisivulta markkinointimateriaalin joukosta enää selkeää “mitä uutta” -listaa. Mitään maatajärisyttävää uutta en vielä huomannut.

Mena Trott, toinen Movable Typen luojista, kertoo blogissaan että kolmosversioon päivittämista kannattaa kuitenkin vielä lykätä jos ei ole aivan erityisen innokas säätäjä. Niinpä mekin täällä Pinserissä seuraamme vielä tilannetta ja mietimme miten toimia jatkossa kahden kirjoittajan blogin suhteen.

Samaisen jutun lopussa olevia Trackback-kommentteja selailemalla muuten huomaa, että tämä julkistus ei ole saanut netissä kovin hyvää vastaanottoa. Alkaen 100 dollaria maksava listahinta tuntuu monista paljolta oikeudesta pitää useampaa kuin kolmea blogia tai enempää kuin yhtä käyttäjätunnusta. Tuolla selkeästi yritetään kitkeä pois sellaisia, jotka käyttävät ilmaista versiota Movable Typestä kaupallisiin tarkoituksiin. Ennustan myös että monet Movable Typen käyttäjät alkavat myös katsella muita ilmaisia blogisoftia sillä silmällä.

Ihan kuin aiheeseen liittyen, myös Blogger uudistui jokunen päivä sitten. Itse en sitä käytä, mutta tännepäin muutos on näkynyt blogien parantuneena ulkoasuna ja lopultakin kunnollisena permalink- ja kommenttijärjestelmänä.

9 thoughts on “Movable Type 3.0

 1. Oli melkoinen järkytys huomata MovableTypen maksullisuus. Eli jossain vaiheessa MT 2.x on auttamatta liian vanha, tai siitä löytyy jokin vakava tietoturva-aukko, jonka jälkeen softan päivittäminen on pakollista. Mutta mihin? Blogger sopisi tarkoituksiimme oikein mainiosti, mutta saako MT:n entryt importattua siihen?

  Netistä löytyy kaikenlaisia bloggaussoftia, kuten mainioksi ymmärtämäni Nucleus. Mutta tähän asti jokainen helppokäyttöinen ja muutenkin viilattu bloggaussofta vaatii MySQL-tietokannan, jota domain-pakettiimme ei kuulu. Eli rahanmenoa on tiedossa tapahtui mitä tahansa.

 2. Ainakin blosxom on sellainen joka ei vaadi tietokantaa vaan toimii suoraan tiedostojen pohjalta (yksi tiedosto -> yksi kirjoitus).

  Ainakin minulla on toiminut erinomaisen hyvin.

 3. Vaatiiko tuo blosxom komentorivin käyttöä? Kirjoittamisen pitää olla yhtä helppoa kuin Movabletypellä, sillä minua lukuunottamatta *nixin käyttö ei ole muilla kirjoittajilla veressä.

 4. Nucleus on hyvä, paitsi jos haluaa ylläpitää useampaa blogia. Blogien ulkoasun viilaaminen kun edellyttää pääkäyttäjäoikeuksia. Useamman kirjoittajan blogin pitämisessä ei sinänsä pitäisi olla ongelmia.

 5. Toimiiko Nucleus ilman MySQL-tietokantaa? Muistelisin, että ei toimi.

  Illalla voisin koittaa, miten ohjelma nimeltä Drupal selviää tehtävästään. Kyseessä on siis lupaava julkaisujärjestelmä, joka ei vaadi tietokantaa.

  http://drupal.org/

 6. Minusta 99 dollaria oikeudesta luoda muutama lisätunnus on hieman liikaa. Sama hinta jostain muusta softasta, tai vaikka viisikymmentä euroa vähemmän iLife-paketista ei tunnu yhtään pahalta. Olsikohan tuossa hinnoittelussa ruvettu ahnehtimaan?

 7. Kyllähän ohjelmista pitää maksaa, jokuhan ne tekee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *