Avoin kirje luottokortteja käsitteleville

Yllättäen kesken työpäivän tuli varttitunti ylimääräistä aikaa, jonka päätin käyttää luovasti repun siivoamiseen. Ja se toi nenän eteen minua viime aikoina ällistyttäneen ja ärsyttäneen seikan: pankkikorttikuitit. Kuiteista syntyvä paperiroska sinänsä ei haittaa, nehän voi aina heittää roskiin. Vai voiko?

Jos katsot tarkemmin pankkikorttiostoksesta tulevaa kuittia, huomaat ehkä että monet liikkeet tulostavat kuittiin pankki/luottokorttisi numeron. Haloo?!? Siis tämän saman numeron, jonka riiittävän tehokas suojaaminen on yksi suurimpia Internet-kaupankäynnin leviämiseen liittyviä esteitä. Saman numeron, jota ihmiset eivät uskalla syöttää nettikauppojen sivuille, koska pelkäävät että se joutuu ilkeän hakkerin käsiin. Saman numeron, jonka suojaamiseen riittää vain paras mahdollinen kryptaus (jos sekään). Ja sen saman perhanan numeron, joka paperilapulle tulostettuna muuttuu jotenkin maagisesti roskaksi, jonka voi heittää surutta menemään.

Tässäpä vinkki häkkereiksi haluaville: älä turhaan vaivaa päätäsi nettisaitteihin murtautumisella. Mene sen sijaan penkomaan vaikkapa rautatieaseman roskiksia ja kerää kaikki kuitit talteen. Saat poimittua mukaasi kymmenittäin pankkikortti/VISA/Mastercard/mikälie-korttien numeroita. Ja niillähän voit sitten tilailla kaikkea kivaa netistä.

Arvoisat pankit, Luottokunta, Spar, rautatieaseman kioskit ja lukuisat muut tahot: koodatkaa nyt jo ne laitteenne uusiksi siten, että korttinumerot eivät tulostu kuittiin. Jos R-kioski osaa tehdä sen, osaatte kyllä tekin. Minua kyllästyttää säästää kaikki ostoskuitit repun sivutaskuun ja dumpata ne vasta firman salaisille papereille tarkoitettuun roskikseen.

13 thoughts on “Avoin kirje luottokortteja käsitteleville

 1. Tuttu juttu jo vuosikymmenen takaa…Tuolloin olin talousosastolla,jossa firman luottokorteilla pelattiin ja ulkomaan matkalaskuja retosteltiin:>
  Hlkohtaiset nrot kehotettiin *yliviivaamaan*…
  Ei onneksi tullut rtksi, mutta netti oli nuori!

 2. Vanhemmanmallisissa mankelikuiteissa on viel hauskana lisbonuksena hiilikopio allekirjoituksestasi.

 3. Kuinka monta numeroa riitt VISA-huijarille? Katsoin omia luottokorttikuittejani, joissa nkyy muutama viimeinen numero. Riittk se eprehelliselle?

 4. Vielk joistakin webbikaupoista on mahdollista tilata ilman sit luottokortin takana allekirjoitusosassa olevaa kolminumeroista turvakoodia?

 5. hei vain kaikille luotto ja pankkikortin kyttjille minusta tm huomio oli hyv, kannattaa silytt kuitit grillin sytykkeeksi tai sitten pit rakentaa pienoispaperintuhooja (olipa pitk sana)tss on keksinnn paikka, hydynn se, sinun on idea ja hyv!
  Kalle.

 6. Minua epilytt luottokortin kytss maksuvlineen myyjien levperisyys mys henkilllisyyden varmistamisessa. Olen saanut viel muutaman kympinkin ostokset maksettua Visa Electronillani henkilllisyyttni todistamatta, vaikka ksittkseni ajokortti, passi tmv. kuvallinen henkilllisyystodistus tulisi vaatia jokaises luottokorttimaksutapahtuman yhteydess.

 7. Ei minulta kysyt lhes koskaan papereita kun maksan Electronilla. Kykenen hyvin nimemn ne kaupat jotka kysyvt.

 8. Sill kuitissa olevan pankkikortin numerosarjalla ei tee mitn, eik luottokorttinumeron kytt onnistu ulkopuolisilta ilman turvasarjaa ja eksaktia osoitetietoa. Jos huolettaa, maksakaa kteisell.

 9. Tm ei liity jutun aiheeseen mitenkn, mutta jos suomen kielen rsyttvimpien hokemien siivoamiseksi jrjestettisiin kansalaistalkoot, niin “Haloo”, varsinkin useamman kysymys- ja huutomerkin yhdistelmll terstettyn, olisi siivottavien sanontojen krkipss.

 10. Viel toinen kommentti, joka jopa liittyy jutun aiheeseen: osassa kuiteissa nkyy vain osa numeroista, osassa taas todellakin luottokortin numero kokonaisuudessaan.

  Visa Electron ei ksittkseni ole luottokortti. Pankki- ja luottokorttiostojen yhteydess kytnt on, ett henkilllisyystodistus vaaditaan yli 50 euron summista.

  Monet, kenties jopa suurin osa, nettikaupat eivt kysy sit varmennekoodia.

 11. Luottokortin turvasarjaa minulta on kysytty kerran: rekisterityessni Paypaliin.

  Olen tilannut usein tavaraa eri osoitteeseen kuin mit luottokorttitiedoissa on mritelty – esim. typaikalle ja muuton jlkeen uuteen kotiosoitteeseen.

  Eli ksittkseni pelkll numerosarjallakin saa jo aikaan pahan riskin.

 12. Pankki- ja luottokorteilla maksaessa vasta 50:n jlkeen on vlttmtnt kysy henkilllisyystodistusta – tosin useat baarit ja kaupat tekevt sen jo pienempienkin summien yhteydess. Nykyn ei edes saisi kortilla maksaessa antaa asiakkaalle kuittia jossa nkyy koko koodi, valitettavasti sille mitk numerot nkyvt ei ole yleist standardia.

 13. Juuh tuota kirjoittettua lukiessa kyll hiukan huvittaa.. Eli jos kassa tai joku muu haluaisi kytt luottokorttiasia vrin niin todellakin kassalle jvss kuitissa on kortin numero ja sen lisksi tarvitsee viel voimassa oloajan, nimen ja varmenteen, eli sen 3 numeroisen koodin. aika vaikeeksi siis menee..

  Ja Perhana mistn kortista ei tarvitse kysy henkilllisyys todistusta ennen 50e rajaa, mutta kassalla oikeus siihen on jos epilee kortin vrinkytt. 50e ja siit ylspin on kassan tehtv taas kysy se joka tapauksessa. elektronin saa nykyn jo 13v lapset jolla ei varmaan ole vlttmtt ajokorttia tai passia tai edes omaa henkilllisyystodistusta. eli Japsu pitisik minun sitten takavarikoida kaikilta kyln lapsilta kortit ihan varmuuden vuoksi..?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *