Viivyttelyn luonteesta

Valkoinen tausta, mustat kirjaimet kirjoitti jokin aika sitten viivyttelyn luonteesta valaisevasti. En tied, onko maailmassa ketn, joka tekisi kaikki tehtvns ripesti heti ne saatuaan eik vasta, kun deadline on pelottavan lhell. Varmaa on kuitenkin, ett Jarno Virtasen esittelem kaava toimii silloinkin, kun trket tehtvt tytyy priorisoida. Se selvittnee osaltaan, miksi niin monet opinnytetyt ovat kesken, vaikka bloggaamiseen ja surfaamiseen tuntuu helposti lytyvn aikaa tuntikausia pivittin.

Tein mys mielenkiintoisen havainnon: jos esitellyn kaavan muuttujista yksikin on tuntematon, tehtv menee vlittmsti prioriteettilistan hnnille, minne se helposti mys j. Tyyliks tapa tehd tm ikuinen hnnillesiirto on tietenkin kirjoittaa tehtv kalenteriin, jolloin homma on jo melkein tehty – ja sen voi hyvill mielin unohtaa. Mit kauemmas kalenteriin tehtvn laittaa, sit kauemmin sit voi lykt. Kun tehtv tulee kohdalle, se siirretn uuteen paikkaan, jolloin se on jlleen melkein valmis.

Viivyttelyll on kuitenkin mys valitettava hintansa. Muistan joskus kauan sitten lukeneeni jutun ns. aikavarkaista: tekemttmt tehtvt syvt koko ajan pienen mrn energiaamme. Mit enemmn tekemttmi tehtvi, sit enemmn energiaa kuluu taustaprosesseihin, jotka eivt varsinaisesti tuota mitn. Onneksi thnkin on ratkaisu: delegointi. Tehtvt siirretn muille, ja jos joku yritt siirt ne takaisin, teetetn toisella jotain listyt. Se yleens est tehokkaasti tehtvn palaamisen omalle pydlle ainakin joksikin aikaa.

Tm viivyttelytaktiikka ja delegointi on yleisesti kytetty tapa siirt tehtvi. Kokemusteni mukaan harva asia hoituu yhdell yhteydenotolla. Patistaminen ja paimentaminen on alkanut olla osa asioiden normaalia hoitamista. Lisselvitysten pyytminen, erilaisten palavereissa syntyvien rnsyjen seuraaminen ja organisointi vievt suuren osan tehokkaasta tyajasta. Jossain on mys aina se yksi tiimin jsen, jonka pydlle tekemttmt tehtvt kertyvt valtavaksi vuoreksi, jossa muidenkin projektit lepvt vetmss sikiunta.

4 thoughts on “Viivyttelyn luonteesta

 1. Jos viime tippaa ei olisi olemassa, en saisi mitn tehty.

  Kerry Gleesonin tehokkuusohjelma Personal Efficiency Program eli PEP opettaa selvimn tytehtvist nopeammin. Kannattaa tutustua aiheeseen osoitteessa http://mansetori.uta.fi/media/juttu/?id=1901

  En ole itse viel PEP-ohjelmaa kokeillut, kun en ole viel ehtinyt. Ehk sitten ensi viikolla.

 2. Lopetin juuri pivn tyt klo 23.02. Aamulla olin tyhuoneella klo 11.00. Tsekkasin noi PEPin ohjeet linkin kautta. “Ky paperit heti lpi.” Miten min tmn teen, jos moni gradulainen pukkaa gradua ja opetuskin pitisi hoitaa? “Varmista oma tyrauhasi.” Ammun siis kaikki opiskelijat oven ulkopuolelle? Eivtphn hiritse tyrauhaani ja voin hoitaa ne elossaolevat gradulaiset. “Tyt lykkntyvt ja kasaantuvat vain siksi ettei niit tehd heti.” Tyt lykkntyvt ja kasaantuvat siksi, ett niit on liikaa – yhdelle ihmiselle.

 3. Miten en huomannutkaan, ett ensimminen kommentoija oli mys Tuula – toinen kommentoija on eri Tuula.

 4. Paappani kuolinilmoituksessa oli aikoinaan pieni pala Eino Leinon runosta Hymyilev Apollo:

  Yks vaan on taivas, yks Jumala vaan,
  on jokaisella se sielussaan,
  ja taivas on rauha tytetyn tyn.
  Se estvi aavehet yn.

  Muistelen ko. lainausta aina ahdistuksen ja stressin tullen, koska se pit niin hyvin paikkansa ja mys motivoi tekemn hommat loppuun hyvien unien toivossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *