Paikkatietoiset pelit tulevat

Aiemmin kirjoitin lisätystä todellisuudesta: ideasta jossa meitä ympäröivä maailma sisältää uusia, vain tietokoneen avulla saavutettavia asioita.

Yksi sovelluskohde lisätylle todellisuudelle ovat paikkatietoiset pelit – hyvänä esimerkkinä vaikkapa Japanissa pelattava Mogi. Sen idea on yksinkertainen: eri puolille maata on kätketty joukko virtuaalisia esineitä. Pelaajan tehtävänä on kerätä itselleen niistä täydellinen kokoelma – käymällä paikoissa joihin esineitä on kätketty. Ja koska puhumme lisätystä todellisuudesta, käyminen ei siis tarkoita pelihahmon ohjastamista kuvaruudulla vaan oikeasti paikan päälle menemistä.

Esineet eivät kuitenkaan ole oikeasti olemassa, vaan ne voi “nähdä” vain matkapuhelimensa avulla. Kännykän ruudulla näkyy reaaliaikainen kartta seudusta jossa olet ja lähistöllä mahdollisesti olevista esineistä sekä muista pelaajista. Joskus paikalle sattuu useampiakin pelaajia ja esineen hakemisesta saattaa tulla kilpajuoksu. Peli sisältää myös yhteisöominaisuuksia, joten voit kommunikoida muiden pelaajien kanssa ja käydä esineilläsi kauppaa.

Mogista raportoivat Musings of a social architect (kuvien kera) ja IN-duce. Jutuissa puhutaan myös Suomessakin oletettavasti pyörivästä pelistä nimeltään BotFighters. Onko joku kokeillut tätä?

3 thoughts on “Paikkatietoiset pelit tulevat

  1. Mogi voisi olla aika hyvä myös kotimaanmatkailua ajatellen. Ajatelkaa, jos esimerkiksi Helvetinkoluun tai Hailuotoon olisi kätketty jokin himoittu virtuaaliesine. Moni saattaisi mennä noihin paikkoihin vaikkei koskaan muuten Helvetinkolu kiinnostaisikaan. Tai Posio, Sodankylä, Kalajoki, Möhkö.

  2. Tuo BotFighters oli pelattavissa dna-liittymissä kun puljussa vielä uskottiin aktiiviseen sisällöntuotantoon, mutta lakkautettiin joskus vuonna 2002. Itse kokeilin peliä joskus työsuhdeliittymällä vain noin rekisteröitymisen verran (lähinnä koska lähistöllä ei ollut tuhottavaa), ja kyllähän pelin veppisivun highscore-listoilla näytti pelaajia olevan. Hauska idea, mutta kuten Suomessa kaikki mobiilisovellukset yleensä, kallis pelata.

    Miksi japanilaiset keksivät aina hauskimmat ideat? :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *