Alkuräjähdyksen ääni

Tässä surffailun ohella katselin syrjäsilmällä Uutisvuotoa, jossa oli viittaus maailmankaikkeuden syntymisestä tulevaan ääneen. Alkuräjähdys ei ollut pamaus vaan humahdus. Tuo vaikutti kovin mielenkiintoiselta ja täytyi kokeilla josko moinen ääni löytyisi netistä. Ja siellähän se oli: The Sound of the Big Bang. Washingtonin yliopiston tutkija analysoi lähinnä plasmasta ja vedystä koostuvan varhaisen maailmankaikkeuden sisällä kulkeneita aaltoliikkeitä, nopeutti niitä 1026-kertaiseksi ja muutti äänitiedostoksi.

Niille, jotka eivät jaksa lukea koko juttua, tässä suorat linkit äänitiedostoihin: alkuräjähdys 20 sekunnissa (WAV, 160 kb) tai 100 sekunnissa (WAV, 800 kb). Äänet “(c) John G. Cramer -2003”. Humahduksen kuulemiseksi tarvittaneen subwoofer tai ainakin kunnolliset tietokoneen kaiuttimet…

3 thoughts on “Alkuräjähdyksen ääni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *