cat star > /dev/null

Mustista aukoista on puhuttu jo pitkään. Ne ovat tiiviiksi pakkautunutta materiaa, usein kasaan romahtaneita tähtiä. Mustassa aukossa aine on niin kompaktissa muodossa, että niiden painovoima on hirmuinen – ne imevät itseensä jopa ohi kiitävän valon. Tämän vuoksi ne ovat mustia.

Mustilla aukoilla on myös taipumus imeä itseensä valon lisäksi kaikki muukin lähelle joutuva. Monet ovat miettineet, miten mahtaisi käydä jos tällainen sattuisi omaan aurinkokuntaamme. NASA:n keskiviikkoinen uutinen kertoi, että nyt on saatu havaintoja siitä miten tähdet ja mustat aukot tulevat toimeen keskenään.

Ja eihän siinä hyvin käy. 700 miljoonan valovuoden päässä, RXJ1242-11 -nimisen galaksin keskellä yksinäinen tähti joutui valtavan sadan miljoonan auringon painoisen mustan aukon lähettyville. Painovoima repi tähden kappaleiksi, hajotti suurimman osan siitä viuhkana ympäristöön ja imaisi osan tähdestä (Katso mys videoleikkeet)

Chandra- ja XMM-Newton -kaukoputkien nappaamat kuvat eivät näytä ihan niin jännittäviltä kuin isossa kuvassa näkyvä taiteilijan näkemys tapahtuneesta, mutta tutkijat ovat kymmenen vuoden mietiskelyn jälkeen suhteellisen varmoja siitä että näin kävi. Meidän aurinkokuntamme lähistöllä ei ole moisia ahmatteja onneksi havaittu.

Kuva: NASA/CXC/M.Weiss; X-ray: NASA/CXC/MPE/S.Komossa et al.; Optical: ESO/MPE/S.Komossa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *