Sananvapauslaki tulee

Koskeekos tämä blogeja? “Verkkolehdistä tulee oikeita julkaisuja: Säännöllisesti ilmestyville verkkojulkaisuille on määrättävä vastaava toimittaja” (Digitoday) Pinserissä täytynee suorittaa pian päätoimittajan valinta (ja tilata käyntikortteja!!)

7 thoughts on “Sananvapauslaki tulee

 1. Veikkaisinpa, ett blogit tulkitaan henkilkohtaisiksi kotisivuiksi, eik verkkolehdiksi.

 2. Koko lakiteksti on luettavissa Finlexist: http://www.finlex.fi/linkit/ajansd/20030460 . Kuten huomaatte, laki asettaa enemmnkin vaatimuksia kuin pelkstn vastaavan toimittajan nimemisen.

  Minusta ei ole mitenkn selv, ett blogi laskettaisiin kotisivuksi, vaikka on sekin mahdollista. Kannattaa kuitenkin huomata, ett osa tuon lain pyklist koskee mys kotisivuiksi tulkittavia verkkojulkaisuja. Kunhan jaksan, kirjoittelen tnn tarkemman maallikkoanalyysin laista suhteessa bloggailuun omaan blogiini.

 3. Ylksitteen blogi lienee sananvapauslain tarkoittama verkkoviesti, ei kuitenkaan verkkojulkaisu, jolla pit olla julkaisija. Sellaiseksi katsotaan jokin instituutio, jollainen taas voi ensisijaisesti olla juridinen henkil eli kansankielell yhteis, kuten yritys tai yhdistys, ei luonnollinen henkil (tai kaksi, kuten Pinseriss).

  Vaikkapa se Mbnetin blogi taas on selvsti verkkojulkaisu, jolla pit olla ptoimittaja. Mutta niinhn sill jo onkin. Siihen liittyvt keskustelut muuten eivt kuulu verkkojulkaisuun, jos niit ei toimiteta.

 4. , ei kai blogi voi olla yksittinen verkkoviesti? Pikemminkin blogi on kokoelma verkkoviestej. Minusta se mys tytt lain 2 kohdassa 6 olevan verkkojulkaisun mritelmn (blogin sisltmill verkkoviesteill on yleens yleisn havaittavissa oleva sisllllinen yhteys, ja sit on tarkoitus julkaista snnllisesti). Kyse on sitten lhinn siit, ett mahtuuko se 3 1 mom:n poikkeukseen kotisivusta.

  Harri sanoi: “… verkkojulkaisu, jolla pit olla julkaisija. Sellaiseksi katsotaan jokin instituutio, jollainen taas voi ensisijaisesti olla juridinen henkil eli kansankielell yhteis, kuten yritys tai yhdistys, ei luonnollinen henkil “. Minun nhdkseni tm ei ole relevanttia. Laissa ei mrt mitn siit, ett verkkojulkaisun tai sen julkaisijan pitisi olla jonkinlainen instituutio (vanhakin laki salli tysivaltaisen ihmisen toimimisen julkaisijana!).

 5. 3 :ss mainitaan:

  Yksityisen henkiln pitess yll shkisen viestintverkon kotisivua hneen sovelletaan vain 12, 14, 16, 18, 19, 22 ja 24 :.

  eli ei tarvitse blogi ptoimittajaa.

 6. Luulisin, ett “toimittaminen” on tss yksi avainsana. Katsotaanko se toimittamiseksi, ett henkil lukee bloggauksensa lpi ennen sen lhettmist bittivirtaan? Ent jos bloggaajia on useampia, mutta he eivt lue toistensa viestej *ennen* niiden julkaisua (mik olisi toimittamista)? Medialukutaidosta vaikuttamiseen-seminaarissa ( http://www.uta.fi/ajankohtaista/yliopistouutiset/0903/0409.html ) Tamperella ksiteltiin marraskuussa ttkin aihetta, ja todettiin mm. ett jos vapaaehtoisvoimin yllpidetyn keskustelufoorumin viestej muokataan ja poistetaan vain *jlkikteen* ei se ole toimittamista, ja nin ollen ei ole kyse verkkojulkaisusta. Toisaalta blogin voidaan katsoa ilmestyvn enemmn tai vhemmn snnllisesti, foorumeita tm ei yleens koske (paitsi jos niill jrjestetn keskusteluja tietyst aiheesta jonkin aikataulun mukaan).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *