Sananvapauslaki tulee

Koskeekos tämä blogeja? “Verkkolehdistä tulee oikeita julkaisuja: Säännöllisesti ilmestyville verkkojulkaisuille on määrättävä vastaava toimittaja” (Digitoday) Pinserissä täytynee suorittaa pian päätoimittajan valinta (ja tilata käyntikortteja!!)

7 thoughts on “Sananvapauslaki tulee

 1. Veikkaisinpa, että blogit tulkitaan henkilökohtaisiksi kotisivuiksi, eikä verkkolehdiksi.

 2. Koko lakiteksti on luettavissa Finlexistä: http://www.finlex.fi/linkit/ajansd/20030460 . Kuten huomaatte, laki asettaa enemmänkin vaatimuksia kuin pelkästään vastaavan toimittajan nimeämisen.

  Minusta ei ole mitenkään selvä, että blogi laskettaisiin kotisivuksi, vaikka on sekin mahdollista. Kannattaa kuitenkin huomata, että osa tuon lain pykälistä koskee myös kotisivuiksi tulkittavia verkkojulkaisuja. Kunhan jaksan, kirjoittelen tänään tarkemman maallikkoanalyysin laista suhteessa bloggailuun omaan blogiini.

 3. Yläkäsitteenä blogi lienee sananvapauslain tarkoittama verkkoviesti, ei kuitenkaan verkkojulkaisu, jolla pitää olla julkaisija. Sellaiseksi katsotaan jokin instituutio, jollainen taas voi ensisijaisesti olla juridinen henkilö eli kansankielellä yhteisö, kuten yritys tai yhdistys, ei luonnollinen henkilö (tai kaksi, kuten Pinserissä).

  Vaikkapa se Mbnetin blogi taas on selvästi verkkojulkaisu, jolla pitää olla päätoimittaja. Mutta niinhän sillä jo onkin. Siihen liittyvät keskustelut muuten eivät kuulu verkkojulkaisuun, jos niitä ei toimiteta.

 4. Öö, ei kai blogi voi olla yksittäinen verkkoviesti? Pikemminkin blogi on kokoelma verkkoviestejä. Minusta se myös täyttää lain 2 § kohdassa 6 olevan verkkojulkaisun määritelmän (blogin sisältämillä verkkoviesteillä on yleensä yleisön havaittavissa oleva sisällöllinen yhteys, ja sitä on tarkoitus julkaista säännöllisesti). Kyse on sitten lähinnä siitä, että mahtuuko se 3 § 1 mom:n poikkeukseen kotisivusta.

  Harri sanoi: “… verkkojulkaisu, jolla pitää olla julkaisija. Sellaiseksi katsotaan jokin instituutio, jollainen taas voi ensisijaisesti olla juridinen henkilö eli kansankielellä yhteisö, kuten yritys tai yhdistys, ei luonnollinen henkilö “. Minun nähdäkseni tämä ei ole relevanttia. Laissa ei määrätä mitään siitä, että verkkojulkaisun tai sen julkaisijan pitäisi olla jonkinlainen instituutio (vanhakin laki salli täysivaltaisen ihmisen toimimisen julkaisijana!).

 5. 3 §:ssä mainitaan:

  Yksityisen henkilön pitäessä yllä sähköisen viestintäverkon kotisivua häneen sovelletaan vain 12, 14, 16, 18, 19, 22 ja 24 §:ää.

  eli ei tarvitse blogi päätoimittajaa.

 6. Luulisin, että “toimittaminen” on tässä yksi avainsana. Katsotaanko se toimittamiseksi, että henkilö lukee bloggauksensa läpi ennen sen lähettämistä bittivirtaan? Entä jos bloggaajia on useampia, mutta he eivät lue toistensa viestejä *ennen* niiden julkaisua (mikä olisi toimittamista)? Medialukutaidosta vaikuttamiseen-seminaarissa ( http://www.uta.fi/ajankohtaista/yliopistouutiset/0903/0409.html ) Tamperella käsiteltiin marraskuussa tätäkin aihetta, ja todettiin mm. että jos vapaaehtoisvoimin ylläpidetyn keskustelufoorumin viestejä muokataan ja poistetaan vain *jälkikäteen* ei se ole toimittamista, ja näin ollen ei ole kyse verkkojulkaisusta. Toisaalta blogin voidaan katsoa ilmestyvän enemmän tai vähemmän säännöllisesti, foorumeita tämä ei yleensä koske (paitsi jos niillä järjestetään keskusteluja tietystä aiheesta jonkin aikataulun mukaan).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *