Joulupata

Sarjakuvissa köyhien sankarien lompakoista löytyy vain koiperhosia. Minulla on samanlainen, mutta perhosten sijasta se on täynnä kuitteja. Tuhlaan kaikki rahani käyttämällä muovikorttia ja sen takia mukana ei ole koskaan käteistä rahaa. Joulun alla tämä on hiukan hankalaa, sillä kadulla kulkiessa tekisi mieli laittaa joulupataan avustusta hädässä oleville. Onneksi tämäkin hoituu nykyään näppärästi internetitse www.joulupata.fi -sivustolla.

Tämänvuotinen joulupata on muuten huomannut top10-listojen lumovoiman :-) Oman lahjoituksensa voi sijoittaa nimettyyn pottiin. Joulupadan top-listalta voi sitten katsoa kenen ryhmä on ollut anteliain.

Visa perusti bloggaajille oman potin, nimeltään “bloggaajat”. Sijoitus pyörii tällä hetkellä vasta 40:n huonommalla puolella joten nyt kukkaron nyörejä hellittämään. Pyritään nostamaan bloggaajat ainakin top-20:een! Maksuhan sujuu näppärästi verkkopankin avulla.

Lahjoittaessani itse äsken rahaa törmäsin muuten ensimmäistä kertaa eläessäni pelättyyn siirron katkaisevaan tietoliikennehäiriöön. Maksusuorituksen jälkeenhän näkyville tulee ainakin OP:n verkkopankissa ruutu, jossa lukee “Palaa maksun saajan sivuille klikkaamalla tästä tai odota kolme sekuntia”. Jos tuota linkkiä ei seuraa, koko maksutapahtumaa ei rekisteröidä. Huonon ajoituksen johdosta menin klikkaamaan ko. linkkiä juuri samalla hetkellä kun kolmen sekunnin aikaraja oli kulunut umpeen ja selain alkoi itse ladata joulupadan paluusivua. Tuo lataus keskeytyi ja käynnistyi sitten heti uudelleen klikkaukseni johdosta. Tämän seurauksena joulupata-sivusto antoi minulle virheilmoituksen keskeytyneestä maksusta.

Nähtävästi raha oli kuitenkin loppujen lopuksi rekisteröitynyt (tai sitten samaan aikaan oli liikkeellä muitakin lahjoittajia). Raha ainakin lähti tililtä ja sehän on tässä tapauksessa tärkeintä. Laitoin asiasta kuitenkin palautetta joten jää nähtäväksi kuinka tuossa lopuksi kävi. Ja verkkomaksaja sai opetuksen: odota kiltisti selaimen siirtymistä verkkopankista takaisin maksun saajan sivuille äläkä mene häiritsemään sitä omilla klikkailuilla.

6 thoughts on “Joulupata

  1. Kyllä se raha sieltä tililtä lähtee, mutta ei välttämättä ilmesty heti vastaanottajalle. Vertailun vuoksi voisin ottaa esimerkiksi Veikkauksen tosiaikaisen rahansiirron pankkitililtä pelitilille -> Tuo “paluu myyjän palveluun” keskeytyi, ja raha jäi ilmestymättä pelitilille. Parin päivän kuluttua rahat kuitenkin kolahtivat sinne. Lähinnä tuo paluu ilmeisesti varmentaa tosiajassa suoritetun maksun myyjäpalvelulle.

  2. Verkkomaksujärjestelmää hiukan rakentaneena yhden edelliseen kommenttiin, eli kyllä raha luultavasti liikkuu mutta vastaanottaja ei saa heti tietoa siitä, että on saanut rahaa.

  3. No, näkyipä lahjoitukseni tai ei, nyt bloggaajat ovat jo sijalla 16. Hyvä me! :-)

  4. Kuten edelläkin mainittiin, paluu myyjän palveluun tarkoittaa sitä, että myyjän softa saa heti tiedon maksusta. Linkissä (vai tuliko siinä lomakekin mukana?) tulee DES/3DES/tai jollain koodattu sanoma, joka kertoo maksun todella tapahtuneen, ettei joku vain näpertele vastaavaa omaa palvelua.

    Varsinainen tilitapahtumahan pyörii pankin järjestelmissä ja kirjautuu oikeille tileille eikä siihen vaikuta millä tavalla selaintasi käsittelet sen jälkeen, kun olet hyväksynyt maksun varmennekoodilla. Myyjän palvelu saa tapahtumasuorituksen sitten kun se seuraavan kerran käy lukemassa tiliä ja huomaa maksun siellä. Eli tuolla hetipaluulla säästää päivän tahi muutaman, riippuen siitä kuinka usein myyjän softa käy lukemassa tilitapahtumia.

  5. Sain vastauksen palautteeseen: raha oli mennyt perille ja kymppini myös näkyy bloggaajien potissa. Jee :-)

    Eli nähtävästi jo edellinen hakupyyntö oli ehtinyt välittää koodatun sanoman ja kun olin klikannut linkkiä itse uudelleen, toinen yritys antoi virheilmoituksen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *