Aurinkoshow jatkuu!

Ehdin jo luvata, etten kirjoita hetkeen auringosta ja revontulista, mutta joudun nyt syömään sanani. Vielä viikko-pari sitten X5 oli aurinkopurkauksena iso ja X17 jotain harvinaista ja uutisoinnin arvoista. Nyt tarvitaan kuitenkin jo uusia kirjaimia.

Noin tunti sitten sitten auringosta pullahti ulos hiukkaspurkaus, joka sai luotaimien mittarit menemään ulos asteikolta. Kyseessä lienee siis suurin koskaan havaittu flare, jonka suuruusluokkaa voidaan vain arvioida – tämänhetkiset ennusteet kertovat vain, että se on “enemmän kuin X20”.

Aurinko on kuitenkin ehtinyt pyörähtää sen verran, että purkauksia aiheuttava auringonpilkku numero 486 osoittaa jo poispäin maapallosta ja purkaus suuntautuu siis kohti avaruutta. Todennäköisesti siis säästymme magneettimyrskyltä sähkökatkoineen, mutta valitettavasti upeimmat revontuletkin jäävät näkemättä. Suomessa olisi kuitenkin ollut pilvistä.

Pilkut pyörivät kuitenkin esiin toiselta puolelta taas parin viikon kuluttua, joten ehkäpä silloin on taas tiedossa astronomisia ilotulituksia. Kuten tavallista, Spaceweather seuraa tilannetta ja raportoi.

4 thoughts on “Aurinkoshow jatkuu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *