Aurinko myrsky

Viime viikolla kohistiin siit, kuinka auringonpilkkujen aiheuttamat purkaukset olivat kiihtyneet poikkeuksellisen suuriksi. Purkauksien voimakkuuttahan mitataan kirjain/numero-asteikolla, jossa X-luokka on jo harvinaista. Viime torstain X5-purkaus ji kuitenkin kpiksi eilisen X17-kokoisen flaren rinnalla. Tmn kokoisia purkauksia on nhty historiassa ennen tt vain pari kertaa: vuonna 1989, jolloin Kanada krsi kovista shkkatkoksista ja 2001, jolloin purkaus tosin suuntautui poispin maapallosta.

Purkauksen aiheuttama aurinkotuuli on osunut maapalloon noin tunti sitten. Kuten ymprillesi katsomalla huomaat, se ei kuitenkaan tarkoita maailmanloppua, eli lippalakkia ei tarvitse vuorata foliopaperilla. Ehk parhaiten havaittavia ilmiit ovat voimakkaat revontulet (Etel-Kaliforniassa asti saatetaan havaita siell yleens harvinaisia revontulia). Revontulet saattavat tosin jd vaisuiksikin – kaikki riippuu hiukkastuulen asennosta magneettikenttn nhden.

Muita haittoja koituu satelliiteille ja shkverkoille, jotka saattavat vikaantua entist herkemmin. Tll hetkell ilmassa olevat lentomatkustajat saavat ylimrisen annoksen rntgensteily (vastaa muutamaa keuhkokuvassa kymist). Avaruusasemalla olevat astro- ja kosmonautit ovat hieman suuremmassa vaarassa ja sen vuoksi he todennkisesti kyyristelevt steilykilven suojassa. NOAA:n taulukossa kerrotaan lis myrskyn vaikutuksista (menossa on siis S4-luokan shkmagneettinen myrsky).

Spaceweather.com seuraa auringon ja avaruuden tapahtumia jatkuvasti.

2 thoughts on “Aurinko myrsky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *