Skandaali Blogistanissa

Kuten moneen kertaan on todettu, blogien top-lista herättää suuria tunteita. Oman sijoituksen seuraaminen on tarkkaa puuhaa. Joillekin sijoituksen nostaminen saattaa kuitenkin muuttua liiankin tärkeäksi. Loken ja Henryn mainittua asiasta kiinnitin huomioni siihen, kuinka listan tilastoista löytyy poikkeuksellisia kymmenien sekuntien sisällä tulleita kävijäpiikkejä.

Tutkiessani käyttäjälogia hieman tarkemmin tässä parin viime päivän aikana olenkin törmännyt joukkoon epäilyttävästi käyttäytyviä tunnuksia. Onkin todennäköistä, että jotkut yrittävät manipuloida top-listaa. Mahdollisille sijoitustaan pönkittäville suosittelisin kuitenkin keskittymistä blogin kirjoittamiseen – sillä tavalla homma pysyy reiluna kaikille. Tai opetelkaa ainakin häkkeröimään paremmin :-) Sille urbaanilegendan bloggaajalle, joka tarinan mukaan maksaa pp-tilauksista euron kappaleelta voisin myös suositella tuottoisampien sijoituskohteiden etsimistä…

Pinseri ei ala ainakaan vielä toimimaan portsarina. Jos omatunto alkoi kolkuttaa, jätä ylimääräiset tunnukset käyttämättä. Sillä tavalla niiden vaikutus haihtuu unholaan hiljalleen huomiota herättämättä.

20 thoughts on “Skandaali Blogistanissa

 1. Mit jos koko top-listasta luovuttaisiin? Aina kun on jokin lista, mill voi sijoittua muita paremmin, lytyy kyll ihmisi jotka tekevt mit tahansa kiivetkseen siin ylspin. Listasta ei edes ole varsinaista hyty, koska sijoitusalgoritmi heittelee blogeja kymmeni sijoja sinne ja tnne sen perusteella onko blogi pivitetty tnn vai eilen. Top-10 ei ksittkseni ole edes muuttunut ikin sin aikana kun min olen ollut listasta tietoinen.

 2. Minun mielestni top-listasta pitisi tehd blogien markkinoinnin ydin, koska kilpailu vet ihmisi puoleensa. Vrinkytksetkin voi ottaa kiinnostavuutta lisvn draamana. Monet urheilulajitkin nousevat yleisn tietoisuuteen vasta sitten, kun joku j kiinni dopingista.

  Jos ja kun tulevaisuudessa blogeilla on mahdollisesti muitakin lukijoita kuin blogien kirjoittajat ja kirjoittajien idit, niin top-listakin voi kuvastaa paremmin blogien paremmuusjrjestyst “sissiittoisten” piirien kannatuksen sijaan.

  Listan algoritmin oikeudenmukaisuus on mietityttnyt, mutta nykyinen muoto vaikuttaa ainakin kohtuullisen hyvlt ja toimivalta. Erilaisissa algoritmeiss on omat haittansa ja hytyns. Kiinostaisi tietenkin kuulla, miten thn nimenomaiseen laskentaperusteeseen on pdytty ja oliko sille olemassa vaihtoehtoja?

  Markkinointivinkki: Jos ja kun blogeista tehdn juttuja jonnekin, niin nostakaa esiin esiin top-lista ja hypetys armottomasta, keinoja kaihtamattomasta kilpailusta netin parhaiden kirjoittajien kesken. Unohtakaa matalat profiilit ja luokaa kuva suuren luokan draamasta.

 3. Mielestni top-lista on kaiken kaikkiaan aika huono tapa seurata oman blogin suosiota. Top-lista laskee vain sen, kuinka tihesti kyttj X ky omassa Pivn pamauksessaan, ei sit kuinka usein hn itse asiassa lukee tilaamiaan blogeja.

  Oman blogini sijoitus top-listalla heitteli sinne, tnne ja tuonne viime kesnkin aikana. Silti sivujeni oikeissa kvijtilastoissa muutokset eivt yleens nkyneet milln tavalla.

  Vhn ihmetytt, miksi joku viitsii yritt keinotekoisesti vaikuttaa bloginsa sijoitukseen top-listalla. Luulisi blogaajilla olevan muutakin elm kuin oma blogi. :-)

 4. Olen mys huomannut senkin, ett omaa tunnusta kydn silloin tllin nprmss johonkin suuntaan: yleens listalle tulee ihan jnni uutuuksia (ja se ei siis ainakaan allekirjoittanutta mitenkn haittaa), mutta eniten vituttaa se ett sielt _poistetaan_ blogeja. Hyi hyi.

 5. Listalta tippuvat pois sellaiset blogit, joita ei ole pivitetty kolmeen kuukauteen. Mutta ne tulevat heti takaisin, kunhan niihin kirjoitetaan…

  Lissin tuon ominaisuuden koemieless jokin aika sitten. Mutta mit siit pidetn? Hyv vai paha?

  Lista on helppo palauttaa toimimaan mys vanhalla tavalla.

 6. Kun Pivn pamauksen tunnuksia ei ole suojattu salasanalla, jo pelkstn omien blogiensa kvijtilastoja lukevat saavat tietoonsa joukon tunnuksia, joita voisi joku ilkemielinen halutessaan kyd terrorisoimassa. Kyll minua harmittaisi, jos olisin suurella vaivalla koonnut Pivn pamaukseen ison listan blogilinkkej ja sitten joku kvisi ne sielt jrjestelmllisesti poistamassa.

  Ymmrrn tosin senkin, ett yhtn hienostuneemman jrjestelmn rakentaminen vie valtavasti aikaa eik ole mikn yksinkertainen juttu.

 7. En usko, ett (teoreettisella) mahdollisuudella kpistell kenen tahansa pinseri-tunnusta on suurta merkityst. Syntynyt vahinko on verrattain nopeasti korjattavissa, eik kukaan hydy siit mitn.

  Huijaaminen top-listalla on kyll mielenkiintoista. Sijoituksellahan on lhinn merkityst itselle, mitn rahaa tai edes isompaa mainetta ei ole luvassa. No, huijaavathan jotkut pasianssissakin :)

 8. Mahdollisuus kpistell toisen pinserilistaa _ei todellakaan_ ole teoreettinen, olen itse joutunut kpisteltvksi kerran jos toisenkin. Mynnetn, ett typeryyttni(?) luotan ihmisten hyvntahtoisuuteen, ja pidn jopa linkki listaani etusivulla Myrskyss, mutta silti sit on kytetty hyvksi. Ja jos oikein mulkku haluaisi olla, niin kyllhn niist omista statistiikoistakin saisi lukijoidensa tunnukset Pinserin listaan. En vittisi ongelmaa ihan marginaaliseksi.

 9. Joo, siis kuitenkin jotkut blogit tuolla korkeillakin sijoituksilla tuntuu olevan aika ihmeell sinne nousseet. Noh, mulla on elm joten en kommetoi ttkn asiaa enemp…

 10. Blogien top-lista on hyv olla olemassa, koska sill tavalla voi (ainakin teoreettisesti) karsia jyvi akanoista. Blogeja on niin paljon, ettei kiinnostavien etsiminen blogipuurosta ole kovin mielekst puuhaa – siisp tarvitaan jokin valintaperuste. Ja “se mist muut pitvt” on aika hyv ja yleinen peruste.

  (Ksittelen tss nyt blogien top-listaa vain blogien suositteluperusteena, koska “jee mun blogi on paras”-lista on mielestni turha.)

  Okei, massat voivat olla vrss, joten “se on hyv mist muut pitvt” -metodissa on puuteensa. Ideaali olisi tietysti joku Movielensin (http://movielens.umn.edu/) tyyppinen “se on hyv, josta ne pitvt, jotka pitvt niist joista minkin pidn” -metodi. Sellainen on tietysti hieman raskaampi jrjestelm, mutta pivn pamauksen avulla sen voisi kyll toteuttaa hyvin.

  Tai sen sijasta ett luottaa massaan voi tietysti luottaa bloggaajiin – siis jrjestelm, jossa blogien pitjt voivat suositella muita blogeja. Sellainenhan on jo toiminnassa, koska monet blogien pitjt tarjoavat mys linkkej suosittelemiinsa blogeihin bloginsa sivulla. Mutta voisiko tst muodostaa mys blogien top-listan? Eli jos standardoisi jonkun tavan listata bloginsa etusivulla (vaikka meta-tietona tai kommenttimerkkien sisll) suosittelemiensa blogien osoitteet, niin blogilistan voisi sitten laskea nist suositteluista. Tm ainakin eliminoisi huijaamisen.

  Tietysti thnkin voi soveltaa (sispiiriytymisen estmiseksi) Movielens-tyyppist jrjestelm. Blogisuosituslistan voisi personoida laskemalla mukaan vain niiden bloggaajien suosittelut, jotka ovat omassa pivn pamaus -listassa. Tai tarkemmin niin, ett lasketaan pamausblogien suosittelut voimakkaimmin, ja pamausblogien suosittelemien suosittelut hieman heikommin, jne.

  Mikli pivn pamausta kytetn blogien suosittelu-arvioimiseen, niin olisi tietysti hyv jos pamauksessa voisi merkit mys “l lakse tt blogia suosittelluksi”, jos vaikka haluaa seurata jotain rsyttv blogia.

 11. Tuomo:”Top-lista laskee vain sen, kuinka tihesti kyttj X ky omassa Pivn pamauksessaan, ei sit kuinka usein hn itse asiassa lukee tilaamiaan blogeja.”

  Minua mietitytti ensin sama asia. Omassa pamauksessanikin on blogeja, joita luen niiden pivittymisest huolimatta varsin epsnnllisesti. Toisaalta, kommenttiosaston(kuten minulla) omaavat blogit saisivat lukijamriin tukeutuvasta listasta ansiotonta arvonnousua. Ers vaihtoehto voisi toki olla se, ett listasijoitus laskettaisiin pinserin kautta blogiin tulleista kvijist(siis mist tahansa pinserin listalta).

  Rahi: “Joo, siis kuitenkin jotkut blogit tuolla korkeillakin sijoituksilla tuntuu olevan aika ihmeell sinne nousseet.”

  Monet korkealla olevat blogit ovat olleet siell “aina”. Lukijakunnan kasvattaminen vaatii aikaa. Uuden blogin on iskettv sisn isoilla panoksilla ja hertettv huomiota saadakseen tilaajia.

  Ilari: “Mikli pivn pamausta kytetn blogien suosittelu-arvioimiseen, niin olisi tietysti hyv jos pamauksessa voisi merkit mys “l laske tt blogia suosittelluksi”, jos vaikka haluaa seurata jotain rsyttv blogia.”

  Min en suosisi tuollaista mahdollisuutta(oma lehmkin on ojassa), koska listan on syyt kuvastaa sit, mit ihmiset todellisuudessa lukevat, ei sit mit he pitvt moraalisesti suositeltavana.

 12. Kyll top-lista on hyv juttu. Mit olisi internet ilman hakukoneita. Sosiaaliset suositukset ja erilaiset “karma mittarit” on tulevaisuuden vekkomediaa. Kehityst ei voi knt taaksepin.

  Blogien pitminen ei ole niin viatonta hommaan. Siinhn kydn taistelua ihmisten mind-sharesta, josta tunnetusti on mahdollista pst market-shareen. Kenties nykynkin blogin pitjt saavat parempia tit ja naista/miest helpommin kuin tavalliset surffailijat :-)

  Uskon, ett ajan myt ja blogien trkeyden lisntyess pinserin top-listalle tulee kilpailijoita, jos pinseri ei pysty kehittymn. Netin historiassa mielenkiintoinen tapaus oli kuinka Google syrjytti Alta Vistan tysin pystymll tarjoamaan paremman luokittelualgoritmin, jossa sislt jrjestetn sen sosiaalisen painoarvon mukaan.

  Google:sta ovat mys tuttuja kikkailut oman rankingin parantamiseksi. Sielhn tosin algoritmi rankaisee fuskusta epiltyj saitteja. Mys spmmminen on tmn pivn
  blogikulttuuria. Tst osoituksena MT:n blacklist-plugin spmmmisen estmiseksi.
  [http://www.jayallen.org/projects/mt-blacklist/%5D

  T on ihan perusmeininki. Ihminen on samanlainen kuin aina ennenkin. Samat ilmit toistuu aina kun asioiden yhteiskunnallinen merkitys kasvaa.

  Ollaan iloisia, ett meidn blogi-kulttuuri kehittyy. Ja pinserille pakko kommentoida: tuntekaa vastuunne, kun ootte lhteny top-listaa pitmn.

  t’

 13. I think Paivan Pamaus is a fun function. At the same time I can imagine that people would try to fiddle with the system to get a better ranking (so yeah, I haven’t figured out how to rise from the 300th position but so what…) – but it’s quite fun to see which blogs get the most attention. The topics of the most popular Finnish blogs sometimes seem a little strange – that’s all.

 14. Ehkp top-lista onkin liian monimutkainen. Olisikohan sellaisessa systeemiss jrke, ett jokaiselle blogille voisi nytt joko “peukalo ylspin” tai “peukku alaspin”, ja niist muodostuisi blogin pistemr listalla. Yksi nestys per blogi per nestj tietty. Tllin seurattaisiin sit mit mielt ihmiset ovat blogeista, eik sit mit blogeja he lukevat, joka on mielestni osittain yksityisasia.

 15. Ilari: “Mikli pivn pamausta kytetn blogien suosittelu-arvioimiseen, niin olisi tietysti hyv jos pamauksessa voisi merkit mys “l laske tt blogia suosittelluksi”, jos vaikka haluaa seurata jotain rsyttv blogia.”

  Henry: “Min en suosisi tuollaista mahdollisuutta(oma lehmkin on ojassa), koska listan on syyt kuvastaa sit, mit ihmiset todellisuudessa lukevat, ei sit mit he pitvt moraalisesti suositeltavana.”

  Kyse on ihan siit, mit listalla haetaan. Jos listan on tarkoitus nytt _luetuin_ blogi, niin tuollaista estomahdollisuutta ei tietenkn tule olla. Vastaavasti jos etsitn _suosituinta_ blogia, ei estomahdollisuus saa olla mahdollinen. Jos taas halutaan tiet _pidetyin_ blogi, on toki pakko antaa kyttjlle muutakin sananvaltaa kuin “tt min seuraan” (jolla ei ole aina tekemist sen kanssa pitk blogista) – tss tapauksessa olisi paras pieni arvosteluasteikko.

  Ja mys jos etsitn kullekin kyttjlle _suositeltua_ blogia (kuten minun esimerkissni), ei ole jrke etteik kyttj saisi ptt mit blogeja haluaa suositella muille, vaikka itse seuraisikin joitain mist ei pid.

  Ei minulla ole mitn yleist luetuin-blogi top-listaa vastaan (joskaan en ne sille mitn kyttkn), mutta mys sellainen suosittelulista olisi kovin mukava pamauksen yhteydess. (Ei se niin hirmuisen hankala algoritmi kuitenkaan voi olla koodata.)

 16. Min en kyll kannata “suosittelulistaa”, koska silloin poikkipuoliset kirjoitukset jisivt helposti kirjoittamatta. Ainoastaan “Fen Furman”-tyylinen kirjoittelu olisi valttia.

  Ehkp blogin kvijmrien pitisi lhes ainoa sijoittelukriteeri. Silloin lista nyttisi varsin erilaiselta. Esimerkiksi Ikuisella kahvitauolla on alle puolet Ilkka Kokkarisen lukijamrist.

 17. Ovathan kaikki suosittelulistaa kaipaavat kokeilleet bloginaapurustoa? Eli sehn lytyy top-listalta [s]-linkist. Tuo yritt tarjota lis “samantyyppist” luettavaa perustuen Pivn pamauksen kyttjien tekemiin valintoihin.

  Mit taas tulee kyntien laskemiseen, tuo on suunnitelmissa. Pinseri ei kuitenkaan voi koskaan laskea kaikkia blogin kvijit, vaan tietysti vain ne jotka saapuvat blogiin jonkin Pinserin linkkilistan kautta. Kvijit tulee toki montaa muutakin reitti, esimerkiksi Googlesta, kirjanmerkeist, muiden blogien linkeist ja osoitteen kirjoittamalla.

 18. Yksi mit min olen miettinyt tuossa top listan pisteytyksess on se, ett laskutapa antaa enemmn pisteit yhdest lukijasta joka neuroottisesti tarkastelee Pivn Pamaus -listaansa pivitysten varalta puolen tunnin vlein (that would be me) kuin kahdesta jotka katsovat listaa kerran kolmessa pivss tai *kymmenest* jotka lukevat lokia kerran viikossa. Tm ei minusta tunnu oikein jrkevlt lukijamrn arvioinnilta.

  Ehdottaisin, ett saisi aina tasan yhden pisteen jokaisesta joka on kynyt Pivn Pamauksessaan viimeisen viikon / viiden pivn / whatever aikana ja muista nolla; ei liukuvaa pisteytyst.

 19. Haa. =)

  Tllhn oli mielenkiintoista teksti.
  Hekottelin itsekseni kun luin tt miehist keskustelua.
  Onko blogien kirjoittaminen siis kuolemanvakava asia? =)
  Joillekin… =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *