Skandaali Blogistanissa

Kuten moneen kertaan on todettu, blogien top-lista herättää suuria tunteita. Oman sijoituksen seuraaminen on tarkkaa puuhaa. Joillekin sijoituksen nostaminen saattaa kuitenkin muuttua liiankin tärkeäksi. Loken ja Henryn mainittua asiasta kiinnitin huomioni siihen, kuinka listan tilastoista löytyy poikkeuksellisia kymmenien sekuntien sisällä tulleita kävijäpiikkejä.

Tutkiessani käyttäjälogia hieman tarkemmin tässä parin viime päivän aikana olenkin törmännyt joukkoon epäilyttävästi käyttäytyviä tunnuksia. Onkin todennäköistä, että jotkut yrittävät manipuloida top-listaa. Mahdollisille sijoitustaan pönkittäville suosittelisin kuitenkin keskittymistä blogin kirjoittamiseen – sillä tavalla homma pysyy reiluna kaikille. Tai opetelkaa ainakin häkkeröimään paremmin :-) Sille urbaanilegendan bloggaajalle, joka tarinan mukaan maksaa pp-tilauksista euron kappaleelta voisin myös suositella tuottoisampien sijoituskohteiden etsimistä…

Pinseri ei ala ainakaan vielä toimimaan portsarina. Jos omatunto alkoi kolkuttaa, jätä ylimääräiset tunnukset käyttämättä. Sillä tavalla niiden vaikutus haihtuu unholaan hiljalleen huomiota herättämättä.

20 thoughts on “Skandaali Blogistanissa

 1. Mitä jos koko top-listasta luovuttaisiin? Aina kun on jokin lista, millä voi sijoittua muita paremmin, löytyy kyllä ihmisiä jotka tekevät mitä tahansa kiivetäkseen siinä ylöspäin. Listasta ei edes ole varsinaista hyötyä, koska sijoitusalgoritmi heittelee blogeja kymmeniä sijoja sinne ja tänne sen perusteella onko blogi päivitetty tänään vai eilen. Top-10 ei käsittääkseni ole edes muuttunut ikinä sinä aikana kun minä olen ollut listasta tietoinen.

 2. Minun mielestäni top-listasta pitäisi tehdä blogien markkinoinnin ydin, koska kilpailu vetää ihmisiä puoleensa. Väärinkäytöksetkin voi ottaa kiinnostavuutta lisäävänä draamana. Monet urheilulajitkin nousevat yleisön tietoisuuteen vasta sitten, kun joku jää kiinni dopingista.

  Jos ja kun tulevaisuudessa blogeilla on mahdollisesti muitakin lukijoita kuin blogien kirjoittajat ja kirjoittajien äidit, niin top-listakin voi kuvastaa paremmin blogien paremmuusjärjestystä “sisäsiittoisten” piirien kannatuksen sijaan.

  Listan algoritmin oikeudenmukaisuus on mietityttänyt, mutta nykyinen muoto vaikuttaa ainakin kohtuullisen hyvältä ja toimivalta. Erilaisissa algoritmeissä on omat haittansa ja hyötynsä. Kiinostaisi tietenkin kuulla, miten tähän nimenomaiseen laskentaperusteeseen on päädytty ja oliko sille olemassa vaihtoehtoja?

  Markkinointivinkki: Jos ja kun blogeista tehdään juttuja jonnekin, niin nostakaa esiin esiin top-lista ja hypetys armottomasta, keinoja kaihtamattomasta kilpailusta netin parhaiden kirjoittajien kesken. Unohtakaa matalat profiilit ja luokaa kuva suuren luokan draamasta.

 3. Mielestäni top-lista on kaiken kaikkiaan aika huono tapa seurata oman blogin suosiota. Top-lista laskee vain sen, kuinka tiheästi käyttäjä X käy omassa Päivän pamauksessaan, ei sitä kuinka usein hän itse asiassa lukee tilaamiaan blogeja.

  Oman blogini sijoitus top-listalla heitteli sinne, tänne ja tuonne viime kesänkin aikana. Silti sivujeni oikeissa kävijätilastoissa muutokset eivät yleensä näkyneet millään tavalla.

  Vähän ihmetyttää, miksi joku viitsii yrittää keinotekoisesti vaikuttaa bloginsa sijoitukseen top-listalla. Luulisi blogaajilla olevan muutakin elämää kuin oma blogi. :-)

 4. Olen myös huomannut senkin, että omaa tunnusta käydään silloin tällöin näpräämässä johonkin suuntaan: yleensä listalle tulee ihan jänniä uutuuksia (ja se ei siis ainakaan allekirjoittanutta mitenkään haittaa), mutta eniten vituttaa se että sieltä _poistetaan_ blogeja. Hyi hyi.

 5. Listalta tippuvat pois sellaiset blogit, joita ei ole päivitetty kolmeen kuukauteen. Mutta ne tulevat heti takaisin, kunhan niihin kirjoitetaan…

  Lisäsin tuon ominaisuuden koemielessä jokin aika sitten. Mutta mitä siitä pidetään? Hyvä vai paha?

  Lista on helppo palauttaa toimimaan myös vanhalla tavalla.

 6. Kun Päivän pamauksen tunnuksia ei ole suojattu salasanalla, jo pelkästään omien blogiensa kävijätilastoja lukevat saavat tietoonsa joukon tunnuksia, joita voisi joku ilkeämielinen halutessaan käydä terrorisoimassa. Kyllä minua harmittaisi, jos olisin suurella vaivalla koonnut Päivän pamaukseen ison listan blogilinkkejä ja sitten joku kävisi ne sieltä järjestelmällisesti poistamassa.

  Ymmärrän tosin senkin, että yhtään hienostuneemman järjestelmän rakentaminen vie valtavasti aikaa eikä ole mikään yksinkertainen juttu.

 7. En usko, että (teoreettisella) mahdollisuudella käpistellä kenen tahansa pinseri-tunnusta on suurta merkitystä. Syntynyt vahinko on verrattain nopeasti korjattavissa, eikä kukaan hyödy siitä mitään.

  Huijaaminen top-listalla on kyllä mielenkiintoista. Sijoituksellahan on lähinnä merkitystä itselle, mitään rahaa tai edes isompaa mainetta ei ole luvassa. No, huijaavathan jotkut pasianssissakin :)

 8. Mahdollisuus käpistellä toisen pinserilistaa _ei todellakaan_ ole teoreettinen, olen itse joutunut käpisteltäväksi kerran jos toisenkin. Myönnetään, että typeryyttäni(?) luotan ihmisten hyväntahtoisuuteen, ja pidän jopa linkkiä listaani etusivulla Myrskyssä, mutta silti sitä on käytetty hyväksi. Ja jos oikein mulkku haluaisi olla, niin kyllähän niistä omista statistiikoistakin saisi lukijoidensa tunnukset Pinserin listaan. En väittäisi ongelmaa ihan marginaaliseksi.

 9. Joo, siis kuitenkin jotkut blogit tuolla korkeillakin sijoituksilla tuntuu olevan aika ihmeellä sinne nousseet. Noh, mulla on elämä joten en kommetoi tätäkään asiaa enempää…

 10. Blogien top-lista on hyvä olla olemassa, koska sillä tavalla voi (ainakin teoreettisesti) karsia jyviä akanoista. Blogeja on niin paljon, ettei kiinnostavien etsiminen blogipuurosta ole kovin mielekästä puuhaa – siispä tarvitaan jokin valintaperuste. Ja “se mistä muut pitävät” on aika hyvä ja yleinen peruste.

  (Käsittelen tässä nyt blogien top-listaa vain blogien suositteluperusteena, koska “jee mun blogi on paras”-lista on mielestäni turha.)

  Okei, massat voivat olla väärässä, joten “se on hyvä mistä muut pitävät” -metodissa on puuteensa. Ideaali olisi tietysti joku Movielensin (http://movielens.umn.edu/) tyyppinen “se on hyvä, josta ne pitävät, jotka pitävät niistä joista minäkin pidän” -metodi. Sellainen on tietysti hieman raskaampi järjestelmä, mutta päivän pamauksen avulla sen voisi kyllä toteuttaa hyvin.

  Tai sen sijasta että luottaa massaan voi tietysti luottaa bloggaajiin – siis järjestelmä, jossa blogien pitäjät voivat suositella muita blogeja. Sellainenhan on jo toiminnassa, koska monet blogien pitäjät tarjoavat myös linkkejä suosittelemiinsa blogeihin bloginsa sivulla. Mutta voisiko tästä muodostaa myös blogien top-listan? Eli jos standardoisi jonkun tavan listata bloginsa etusivulla (vaikka meta-tietona tai kommenttimerkkien sisällä) suosittelemiensa blogien osoitteet, niin blogilistan voisi sitten laskea näistä suositteluista. Tämä ainakin eliminoisi huijaamisen.

  Tietysti tähänkin voi soveltaa (sisäpiiriytymisen estämiseksi) Movielens-tyyppistä järjestelmää. Blogisuosituslistan voisi personoida laskemalla mukaan vain niiden bloggaajien suosittelut, jotka ovat omassa päivän pamaus -listassa. Tai tarkemmin niin, että lasketaan pamausblogien suosittelut voimakkaimmin, ja pamausblogien suosittelemien suosittelut hieman heikommin, jne.

  Mikäli päivän pamausta käytetään blogien suosittelu-arvioimiseen, niin olisi tietysti hyvä jos pamauksessa voisi merkitä myös “älä lakse tätä blogia suosittelluksi”, jos vaikka haluaa seurata jotain ärsyttävää blogia.

 11. Tuomo:”Top-lista laskee vain sen, kuinka tiheästi käyttäjä X käy omassa Päivän pamauksessaan, ei sitä kuinka usein hän itse asiassa lukee tilaamiaan blogeja.”

  Minua mietitytti ensin sama asia. Omassa pamauksessanikin on blogeja, joita luen niiden päivittymisestä huolimatta varsin epäsäännöllisesti. Toisaalta, kommenttiosaston(kuten minulla) omaavat blogit saisivat lukijamääriin tukeutuvasta listasta ansiotonta arvonnousua. Eräs vaihtoehto voisi toki olla se, että listasijoitus laskettaisiin pinserin kautta blogiin tulleista kävijöistä(siis mistä tahansa pinserin listalta).

  Rahi: “Joo, siis kuitenkin jotkut blogit tuolla korkeillakin sijoituksilla tuntuu olevan aika ihmeellä sinne nousseet.”

  Monet korkealla olevat blogit ovat olleet siellä “aina”. Lukijakunnan kasvattaminen vaatii aikaa. Uuden blogin on iskettävä sisään isoilla panoksilla ja herätettävä huomiota saadakseen tilaajia.

  Ilari: “Mikäli päivän pamausta käytetään blogien suosittelu-arvioimiseen, niin olisi tietysti hyvä jos pamauksessa voisi merkitä myös “älä laske tätä blogia suosittelluksi”, jos vaikka haluaa seurata jotain ärsyttävää blogia.”

  Minä en suosisi tuollaista mahdollisuutta(oma lehmäkin on ojassa), koska listan on syytä kuvastaa sitä, mitä ihmiset todellisuudessa lukevat, ei sitä mitä he pitävät moraalisesti suositeltavana.

 12. Kyllä top-lista on hyvä juttu. Mitä olisi internet ilman hakukoneita. Sosiaaliset suositukset ja erilaiset “karma mittarit” on tulevaisuuden vekkomediaa. Kehitystä ei voi kääntää taaksepäin.

  Blogien pitäminen ei ole niin viatonta hommaan. Siinähän käydään taistelua ihmisten mind-sharesta, josta tunnetusti on mahdollista päästä market-shareen. Kenties nykyäänkin blogin pitäjät saavat parempia töitä ja naista/miestä helpommin kuin tavalliset surffailijat :-)

  Uskon, että ajan myötä ja blogien tärkeyden lisääntyessä pinserin top-listalle tulee kilpailijoita, jos pinseri ei pysty kehittymään. Netin historiassa mielenkiintoinen tapaus oli kuinka Google syrjäytti Alta Vistan täysin pystymällä tarjoamaan paremman luokittelualgoritmin, jossa sisältöä järjestetään sen sosiaalisen painoarvon mukaan.

  Google:sta ovat myös tuttuja kikkailut oman rankingin parantamiseksi. Sielähän tosin algoritmi rankaisee fuskusta epäiltyjä saitteja. Myös spämmääminen on tämän päivän
  blogikulttuuria. Tästä osoituksena MT:n blacklist-plugin spämmäämisen estämiseksi.
  [http://www.jayallen.org/projects/mt-blacklist/%5D

  Tää on ihan perusmeininkiä. Ihminen on samanlainen kuin aina ennenkin. Samat ilmiöt toistuu aina kun asioiden yhteiskunnallinen merkitys kasvaa.

  Ollaan iloisia, että meidän blogi-kulttuuri kehittyy. Ja pinserille pakko kommentoida: tuntekaa vastuunne, kun ootte lähteny top-listaa pitämään.

  t’

 13. I think Paivan Pamaus is a fun function. At the same time I can imagine that people would try to fiddle with the system to get a better ranking (so yeah, I haven’t figured out how to rise from the 300th position but so what…) – but it’s quite fun to see which blogs get the most attention. The topics of the most popular Finnish blogs sometimes seem a little strange – that’s all.

 14. Ehkäpä top-lista onkin liian monimutkainen. Olisikohan sellaisessa systeemissä järkeä, että jokaiselle blogille voisi näyttää joko “peukalo ylöspäin” tai “peukku alaspäin”, ja niistä muodostuisi blogin pistemäärä listalla. Yksi äänestys per blogi per äänestäjä tietty. Tällöin seurattaisiin sitä mitä mieltä ihmiset ovat blogeista, eikä sitä mitä blogeja he lukevat, joka on mielestäni osittain yksityisasia.

 15. Ilari: “Mikäli päivän pamausta käytetään blogien suosittelu-arvioimiseen, niin olisi tietysti hyvä jos pamauksessa voisi merkitä myös “älä laske tätä blogia suosittelluksi”, jos vaikka haluaa seurata jotain ärsyttävää blogia.”

  Henry: “Minä en suosisi tuollaista mahdollisuutta(oma lehmäkin on ojassa), koska listan on syytä kuvastaa sitä, mitä ihmiset todellisuudessa lukevat, ei sitä mitä he pitävät moraalisesti suositeltavana.”

  Kyse on ihan siitä, mitä listalla haetaan. Jos listan on tarkoitus näyttää _luetuin_ blogi, niin tuollaista estomahdollisuutta ei tietenkään tule olla. Vastaavasti jos etsitään _suosituinta_ blogia, ei estomahdollisuus saa olla mahdollinen. Jos taas halutaan tietää _pidetyin_ blogi, on toki pakko antaa käyttäjälle muutakin sananvaltaa kuin “tätä minä seuraan” (jolla ei ole aina tekemistä sen kanssa pitääkö blogista) – tässä tapauksessa olisi paras pieni arvosteluasteikko.

  Ja myös jos etsitään kullekin käyttäjälle _suositeltua_ blogia (kuten minun esimerkissäni), ei ole järkeä etteikö käyttäjä saisi päättää mitä blogeja haluaa suositella muille, vaikka itse seuraisikin joitain mistä ei pidä.

  Ei minulla ole mitään yleistä luetuin-blogi top-listaa vastaan (joskaan en näe sille mitään käyttöäkään), mutta myös sellainen suosittelulista olisi kovin mukava pamauksen yhteydessä. (Ei se niin hirmuisen hankala algoritmi kuitenkaan voi olla koodata.)

 16. Minä en kyllä kannata “suosittelulistaa”, koska silloin poikkipuoliset kirjoitukset jäisivät helposti kirjoittamatta. Ainoastaan “Fen Furman”-tyylinen kirjoittelu olisi valttia.

  Ehkäpä blogin kävijämäärien pitäisi lähes ainoa sijoittelukriteeri. Silloin lista näyttäisi varsin erilaiselta. Esimerkiksi Ikuisella kahvitauolla on alle puolet Ilkka Kokkarisen lukijamääristä.

 17. Ovathan kaikki suosittelulistaa kaipaavat kokeilleet bloginaapurustoa? Eli sehän löytyy top-listalta [s]-linkistä. Tuo yrittää tarjota lisää “samantyyppistä” luettavaa perustuen Päivän pamauksen käyttäjien tekemiin valintoihin.

  Mitä taas tulee käyntien laskemiseen, tuo on suunnitelmissa. Pinseri ei kuitenkaan voi koskaan laskea kaikkia blogin kävijöitä, vaan tietysti vain ne jotka saapuvat blogiin jonkin Pinserin linkkilistan kautta. Kävijöitä tulee toki montaa muutakin reittiä, esimerkiksi Googlesta, kirjanmerkeistä, muiden blogien linkeistä ja osoitteen kirjoittamalla.

 18. Yksi mitä minä olen miettinyt tuossa top listan pisteytyksessä on se, että laskutapa antaa enemmän pisteitä yhdestä lukijasta joka neuroottisesti tarkastelee Päivän Pamaus -listaansa päivitysten varalta puolen tunnin välein (that would be me) kuin kahdesta jotka katsovat listaa kerran kolmessa päivässä tai *kymmenestä* jotka lukevat lokia kerran viikossa. Tämä ei minusta tunnu oikein järkevältä lukijamäärän arvioinnilta.

  Ehdottaisin, että saisi aina tasan yhden pisteen jokaisesta joka on käynyt Päivän Pamauksessaan viimeisen viikon / viiden päivän / whatever aikana ja muista nolla; ei liukuvaa pisteytystä.

 19. Haa. =)

  Täällähän oli mielenkiintoista tekstiä.
  Hekottelin itsekseni kun luin tätä miehistä keskustelua.
  Onko blogien kirjoittaminen siis kuolemanvakava asia? =)
  Joillekin… =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *