On taas Ig Nobelien aika

Nobel-palkintojen vanavedessä tulevat taas kerran vuotuiset Ig Nobelin palkinnot. Siinä missä Nobelin palkinnon saavat joutavanpäiväiset pönöt, Ig Nobeleita jaetaan niille jotka ovat saaneet meidät ensin nauramaan ja sitten ajattelemaan.

Vuoden 2003 palkittuja ovat mm: Yukio Hirose (kemian palkinto) puluja hylkivän pronssipatsaan kemiallisesta analyysistä sekä Karl Schwärzler ja Liechtensteinin valtio (taloustieteen palkinto) mahdollisuudesta vuokrata kokonainen maa messuja tai vaikkapa häitä varten.

Ig Nobelin rauhanpalkinto meni tänä vuonna intialaiselle Lal Biharille, joka vietti aktiivista elämää kuolleeksi julistamisensa jälkeen ja perusti mm. kuolleiden ihmisten yhdistyksen. Kirjallisuuden Ig Nobelin kuittasi John Trinkaus ansiokkaista arkipäivän ärsyttäviä ja erikoisia asioita käsitelleistä akateemisista raporteistaan. Näihin kuuluivat mm sellaiset raportit kuin: “Miten suuri osuus nuorista pitää lippalakkia väärinpäin” tai “Miten suuri osuus autoilijoista pysähtyy tietyn Stop-merkin kohdalla vain melkein, mutta ei kokonaan”.

Tunnetuimmat tämän vuoden palkitut lienevät John Paul Stapp, Edward A. Murphy Jr. ja George Nichols, jotka palkittiin Murphyn lain luomisesta vuonna 1949.

Jos olet sattumoisin liikkumassa MIT:n nurkilla tänään lauantaina, kannattaa käydä kuuntelemassa voittajien pitämiä luentoja kello yhdestä eteenpäin.

One thought on “On taas Ig Nobelien aika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *