Missä olit kun lamput sammuivat?

Hmm, vanha kunnon “historiaa livenä” -hetki: ensin joku raportoi irkissä, seuraavaksi sama asia isoilla kirjaimilla cnn.comin etusivulla ja sitten kaikki meillä näkyvät viisi uutiskanavaa yksi kerrallaan alkavat raportoida asiasta. Pian netistäkin löytyy jo jotain. Vartin päästä asian tietävät jo kaikki.


Ennen

Jälkeen

Ja mitä tapahtuu? Valtaisa sähkökatkos iski USA:n ja Kanadan itärannikolle – syy on vielä tuntematon. Joku vääräleuka ehti jo letkauttaa juuri riehuvan madon iskeneen sähkölaitoksen tietokoneisiin. Ehkä tiedämme pian tarkemmin. [puolen tunnin päästä] Pian syntipukki jo löydettiinkin: sähköyhtiön verkko lakkasi toimimasta. Ylikuormitusta epäillään. [yöllä] Ja viimeisimmän tiedon mukaan syynä olisi ollut valtioiden rajalla sijaitsevaan voimalaan iskenyt salama.

Tämähän ei toki ole ensimmäinen kerta, vaan samankaltainen suuri sähkökatkos tapahtui myös marraskuussa 1965. Kuinkahan moni muuten näkee ufoja tällä kertaa? Kansa odottaa myös kiinnostuneena Ilkan raporttia paikan päältä.

Jos sähkökatkos kestää yöhön asti, tiedämme varmaankin mitä monen mielessä liikkuu… Toivottavasti ei kuitenkaan samaa kuin 1977, jolloin ryöstelevät väkijoukot alkoivat hajottaa paikkoja. Ja toivottavasti Suomeen matkalla oleva Justin ei sattunut olemaan juuri vaihtamassa lentokonetta JFK:lla. Ja toivotaan että metroon loukkuun jääneillä ei ole kuuma – New Yorkissa on juuri nyt 31 astetta lämmintä.

Jos joku syyttää sähkökatkoksesta auringonpilkkuja, älä naura. Auringonpilkut aiheuttavat auringon pinnassa purkauksia, näistä syntyy aurinkotuulta ja se taas saattaa aiheuttaa sähkökatkoksia – kuten esimerkiksi vuonna 1989, jolloin itäisessä Kanadassa ja USA:ssa koettiin laajoja sähkökatkoksia. Ja mikä yhteensattuma: Spaceweather.comissa varoiteltiinkin lähestyvistä suurista purkauksista. Tosin ne eivät ole vielä ehtineet tulla, joten tämä katkos tuskin johtui auringonpilkuista.

4 thoughts on “Missä olit kun lamput sammuivat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *