Uusia termejä

Feeddemon-aggregaattoriAggregator on ohjelma tai palvelu, jonka avulla voi lukea näppärästi kasaa useita blogeja. Sille annetaan joukko RSS-feedejä, joita ohjelma lataa säännöllisin väliajoin. Blogeihin kirjoitetut jutut näkyvät aggregaattorin ikkunassa, vähän kuin sähköpostit omassa ohjelmassaan.

Jos käytössä on useampia aggregaattoreita, esimerkiksi töissä ja kotona, ongelmaksi tulee se, että kotona käytettävä ohjelma ei tiedä mitä blogeja töissä on tullut alettua seuranneeksi. Silloin apuun tulee harmonizer. Se on palvelu, jolta aggregaattorit voivat käydä kysymässä, mitä blogeja käyttäjä seuraa.

Päivän pamauskin on omalla tavallaan aggregaattori. Sitä käyttäessä blogit tosin luetaan niiden WWW-sivuilta, ei millään erityisellä ohjelmalla.

Mutta mitä nämä termit ovat suomeksi?

Ja sitten aasinsillasta varsinaiseen asiaan… BlogiWikilläkin on nyt koekäytössä RSS-feed, osoitteessa https://www.pinseri.com/wiki/rss.cgi. Kuten aina, kommentit ovat tervetulleita!

One thought on “Uusia termejä

  1. RSS-feed on RSS-virta ja aggregator on RSS-lukijaohjelma. Tuollaisia sanoja itse olen kyttnyt.

    Sinns sana aggregate olisi suomeksi koostaa, mutta RSS-koostaja (tai -koostin) ei oikein ehk kertoisi mist on kyse.

    Ja harmonizer… tied sitten tarvitseeko sit suomentaa, kun se on tuon tietyn palvelun nimi. Ideana siin on RSS-lukijaohjelmaan tilattujen RSS-virtojen synkronointi eli tahdistaminen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *