Uusia termejä

Kirjoittaja Sami, 9.7.2003

Feeddemon-aggregaattoriAggregator on ohjelma tai palvelu, jonka avulla voi lukea näppärästi kasaa useita blogeja. Sille annetaan joukko RSS-feedejä, joita ohjelma lataa säännöllisin väliajoin. Blogeihin kirjoitetut jutut näkyvät aggregaattorin ikkunassa, vähän kuin sähköpostit omassa ohjelmassaan.

Jos käytössä on useampia aggregaattoreita, esimerkiksi töissä ja kotona, ongelmaksi tulee se, että kotona käytettävä ohjelma ei tiedä mitä blogeja töissä on tullut alettua seuranneeksi. Silloin apuun tulee harmonizer. Se on palvelu, jolta aggregaattorit voivat käydä kysymässä, mitä blogeja käyttäjä seuraa.

Päivän pamauskin on omalla tavallaan aggregaattori. Sitä käyttäessä blogit tosin luetaan niiden WWW-sivuilta, ei millään erityisellä ohjelmalla.

Mutta mitä nämä termit ovat suomeksi?

Ja sitten aasinsillasta varsinaiseen asiaan… BlogiWikilläkin on nyt koekäytössä RSS-feed, osoitteessa http://www.pinseri.com/wiki/rss.cgi. Kuten aina, kommentit ovat tervetulleita!

  Jutussa “Uusia termejä” on yksi kommentti:

  • Visa says:

   RSS-feed on RSS-virta ja aggregator on RSS-lukijaohjelma. Tuollaisia sanoja itse olen käyttänyt.

   Sinänsä sana aggregate olisi suomeksi koostaa, mutta RSS-koostaja (tai -koostin) ei oikein ehkä kertoisi mistä on kyse.

   Ja harmonizer… tiedä sitten tarvitseeko sitä suomentaa, kun se on tuon tietyn palvelun nimi. Ideana siinä on RSS-lukijaohjelmaan tilattujen RSS-virtojen synkronointi eli tahdistaminen.

Kirjoita kommentti


Tämä linkki on ansa roskapostittajille.