Voiko olla liian suosittu?

Slashdot-efekti: jokaisen nettisivun pitäjän suurin unelma ja pahin pelko. Se sai alunperin nimensä Slashdotin saitteja kaatavasta vaikutuksesta. Kun jokin linkki mainitaan tämän huippusuositun saitin jutussa, sen kymmenet tuhannet kävijät tietysti klikkaavat linkkiä. Pienen hetken ajan tekstissä mainittu sivusto saa osakseen valtaisan kävijävyöryn. Unelmien täyttymys?

Ensimmäiseksi tästä seuraa ylläpitäjälle suuri innostus: “Vau, näin paljon vierailijoita, sivustoni ei ole koskaan ollut näin suosittu!” Hymy hyytyy kuitenkin nopeasti vierailijoiden määrän yhä kasvaessa. Useimmiten käykin niin valitettavasti että pieni saitti ohjelmineen tukehtuu vierailijamäärien alle eikä enää vastaa. Tätä kutsutaan Slashdot-efektiksi.

Pahimmaksi peloksi efekti muuttuu silloin, jos sivusto sijaitsee palvelimella joka laskuttaa liikennemäärien mukaan. Ja etenkin jos Slashdot-efekti kohdistuu johonkin isoon tiedostoon, vaikkapa videoon. Ylläpitäjällä saattaakin olla edessä ikävä yllätys kun palvelintilan myyjä esittää laskun käytetystä verkkokapasiteetista.

Tällaisia tilanteita varten on suunniteltu Internet Archiven FreeCache. Jos sivuillasi on isoja tiedostoja, voit ottaa FreeCachen käyttöön muokkaamalla hieman tiedostoihin viittaavia osoitteita. Mitään sen kummempaa ei tarvita: lukijasi imuroivat ja katselevat isoa tiedostoasi aivan samalla tavalla kuin ennenkin, mutta tiedosto kulkee Internet Archiven kautta matkalla lukijan tietokoneelle.

Jos Internet Archive havaitsee yllättävää nousua tiedoston kysynnässä, siitä tehdään kopio FreeCachen ympäri maailmaa sijaitseviin palvelimiin ja seuraavat kävijät saavatkin itselleen kopion tiedostosta. Koska tiedostoa ei tarvitse ladata omalta palvelimeltasi, vältyt ikäviltä yllätyksiltä nettikustannuksissa. FreeCache pyrkii lisäksi optimoimaan verkon toimintaa lähettämällä tiedoston kävijää lähinnä sijaitsevalta palvelimelta.

Muitakin vastaavia hankkeita on olemassa. BitTorrent toimii käyttäen omaa ohjelmaansa. Akamai tarjoaa vastaavanlaisia palveluita kaupallisesti – olet hyvin todennäköisesti joskus katsellut Akamain kautta tulevia videoita ja mainoksia.

Verkon välimuisteissa on ideaa – sillä onhan aikamoisen turhaa kuljettaa useita kopioita samasta tiedosta ympäri maailmaa.

Tiesitkö muuten, että Slashdot-efekti tunnettiin jo ennen kuin koko Slashdotia oli olemassakaan? 1990-luvun puolivälissä sivusto nimeltään Cool Site of the Day oli paikka, josta verkossa surffailevat kävivät katselemassa päivän mielenkiintoisimmat saitit. Ja se kaatoi pienempiä palvelimia yhtä tarmokkaasti kuin Slashdot nykyään.

3.7.1995 Cool Site of the Day -efekti osui todella lähelle. Ollessani ylläpitäjänä Tampereen yliopiston WWW-palvelimella huomasin, kuinka palvelimen käyttömittari lähti hurjaan nousuun. Ennenpitkää kävikin selville, että Arin Tänään-sivu oli valittu päivän sivustoksi.

Siinä sitten ihmeteltiin, kuinka palvelimellemme lappasi käyttäjiä eri puolilta maailmaa. Onneksi Sun-palvelin oli sen verran järeää tekoa että se kesti kuorman kaatumatta :-)

Cool Site of the Day on edelleen olemassa, mutta valitettavasti se on vajonnut hyvin alas. Ehkä parhaimpana esimerkkinä laadun romahduksesta on heti etusivulla vastaan tuleva mainosryöppy kruunattuna sähköpostiosoitteita keräilevällä Javascript-huijauksella.

Myös Tänään-sivu on vaihtanut osoitetta ja muuttunut maksulliseksi. Maksutta saa enää eilisiä ajankohtaisuuksia. Niin se Internet muuttuu…

2 thoughts on “Voiko olla liian suosittu?

  1. Toinen tapa varautua moisiin tilanteisiin on tehdä webbisisällöstään välimuistiystävällistä, jolloin tarvitse vaihdella tiedostojen osoitteita. Lisätietoja: http://www.web-caching.com/

    Lähtökohdilla on eroa erityisesti siinä, että Akamain tai FreeCachen tapainen järjestelmä kykenee hallitsemaan välimuistien toimintaa eksplisiittisesti, kun taas normaalien webbivälimuistien käyttäminen perustuu siihen (ajoittain vähän huteraan) oletukseen että ISP:t käyttävät toimivia ja oikein konfiguroituja välimuistipalvelimia.

    PS. Internet Archiven Wayback Machine on vallan mainio sivustojen historian kirjaaja. Olen käyttänyt sitä usein erilaisissa webbiprojekteissa sivustojen usein ylläpidolta jo kadonneen historian selvittämiseen. Esim. Pinseri viime kesältä: http://web.archive.org/web/20020602205034/http://www.pinseri.com/

  2. FreeCache on toki mielenkiintoinen, mutta jo aikoja sitten on Apacheen ollut saatavilla juuri Slashdot-efektiä rajoittava moduuli mod_throttle. Se rajoitti sitä, kuinka usein jotain tiettyä sivua suostutaan palvelemaan tietyssä ajassa, eli veppipalvelin ei yritäkään ylittää omaa suorituskykyään. Tosin mod_throttlella ei taida olla juurikaan käyttäjiä, eikä sillä taida olla paljoa ylläpitäjiäkään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *