Voiko olla liian suosittu?

Slashdot-efekti: jokaisen nettisivun pitäjän suurin unelma ja pahin pelko. Se sai alunperin nimensä Slashdotin saitteja kaatavasta vaikutuksesta. Kun jokin linkki mainitaan tmn huippusuositun saitin jutussa, sen kymmenet tuhannet kävijät tietysti klikkaavat linkkiä. Pienen hetken ajan tekstissä mainittu sivusto saa osakseen valtaisan kvijvyryn. Unelmien tyttymys?

Ensimmäiseksi tästä seuraa yllpitjlle suuri innostus: “Vau, näin paljon vierailijoita, sivustoni ei ole koskaan ollut näin suosittu!” Hymy hyytyy kuitenkin nopeasti vierailijoiden määrän yhä kasvaessa. Useimmiten käykin niin valitettavasti että pieni saitti ohjelmineen tukehtuu vierailijamäärien alle eikä enää vastaa. Tätä kutsutaan Slashdot-efektiksi.

Pahimmaksi peloksi efekti muuttuu silloin, jos sivusto sijaitsee palvelimella joka laskuttaa liikennemäärien mukaan. Ja etenkin jos Slashdot-efekti kohdistuu johonkin isoon tiedostoon, vaikkapa videoon. Ylläpitäjällä saattaakin olla edessä ikävä yllätys kun palvelintilan myyjä esittää laskun käytetystä verkkokapasiteetista.

Tällaisia tilanteita varten on suunniteltu Internet Archiven FreeCache. Jos sivuillasi on isoja tiedostoja, voit ottaa FreeCachen käyttöön muokkaamalla hieman tiedostoihin viittaavia osoitteita. Mitään sen kummempaa ei tarvita: lukijasi imuroivat ja katselevat isoa tiedostoasi aivan samalla tavalla kuin ennenkin, mutta tiedosto kulkee Internet Archiven kautta matkalla lukijan tietokoneelle.

Jos Internet Archive havaitsee yllättävää nousua tiedoston kysynnässä, siitä tehdään kopio FreeCachen ympäri maailmaa sijaitseviin palvelimiin ja seuraavat kävijät saavatkin itselleen kopion tiedostosta. Koska tiedostoa ei tarvitse ladata omalta palvelimeltasi, vältyt ikäviltä yllätyksiltä nettikustannuksissa. FreeCache pyrkii lisäksi optimoimaan verkon toimintaa lähettämällä tiedoston kävijää lähinnä sijaitsevalta palvelimelta.

Muitakin vastaavia hankkeita on olemassa. BitTorrent toimii käyttäen omaa ohjelmaansa. Akamai tarjoaa vastaavanlaisia palveluita kaupallisesti – olet hyvin todennäköisesti joskus katsellut Akamain kautta tulevia videoita ja mainoksia.

Verkon välimuisteissa on ideaa – sillä onhan aikamoisen turhaa kuljettaa useita kopioita samasta tiedosta ympäri maailmaa.

Tiesitkö muuten, että Slashdot-efekti tunnettiin jo ennen kuin koko Slashdotia oli olemassakaan? 1990-luvun puolivälissä sivusto nimeltään Cool Site of the Day oli paikka, josta verkossa surffailevat kävivät katselemassa päivän mielenkiintoisimmat saitit. Ja se kaatoi pienempiä palvelimia yhtä tarmokkaasti kuin Slashdot nykyään.

3.7.1995 Cool Site of the Day -efekti osui todella lähelle. Ollessani ylläpitäjänä Tampereen yliopiston WWW-palvelimella huomasin, kuinka palvelimen käyttömittari lähti hurjaan nousuun. Ennenpitkää kävikin selville, että Arin Tänään-sivu oli valittu päivän sivustoksi.

Siin sitten ihmeteltiin, kuinka palvelimellemme lappasi kyttji eri puolilta maailmaa. Onneksi Sun-palvelin oli sen verran jre tekoa ett se kesti kuorman kaatumatta :-)

Cool Site of the Day on edelleen olemassa, mutta valitettavasti se on vajonnut hyvin alas. Ehkä parhaimpana esimerkkinä laadun romahduksesta on heti etusivulla vastaan tuleva mainosryöppy kruunattuna sähköpostiosoitteita keräilevällä Javascript-huijauksella.

Myös Tänään-sivu on vaihtanut osoitetta ja muuttunut maksulliseksi. Maksutta saa enää eilisiä ajankohtaisuuksia. Niin se Internet muuttuu…

2 thoughts on “Voiko olla liian suosittu?

  1. Toinen tapa varautua moisiin tilanteisiin on tehd webbisisllstn vlimuistiystvllist, jolloin tarvitse vaihdella tiedostojen osoitteita. Listietoja: http://www.web-caching.com/

    Lhtkohdilla on eroa erityisesti siin, ett Akamain tai FreeCachen tapainen jrjestelm kykenee hallitsemaan vlimuistien toimintaa eksplisiittisesti, kun taas normaalien webbivlimuistien kyttminen perustuu siihen (ajoittain vhn huteraan) oletukseen ett ISP:t kyttvt toimivia ja oikein konfiguroituja vlimuistipalvelimia.

    PS. Internet Archiven Wayback Machine on vallan mainio sivustojen historian kirjaaja. Olen kyttnyt sit usein erilaisissa webbiprojekteissa sivustojen usein yllpidolta jo kadonneen historian selvittmiseen. Esim. Pinseri viime keslt: http://web.archive.org/web/20020602205034/http://www.pinseri.com/

  2. FreeCache on toki mielenkiintoinen, mutta jo aikoja sitten on Apacheen ollut saatavilla juuri Slashdot-efekti rajoittava moduuli mod_throttle. Se rajoitti sit, kuinka usein jotain tietty sivua suostutaan palvelemaan tietyss ajassa, eli veppipalvelin ei yritkn ylitt omaa suorituskykyn. Tosin mod_throttlella ei taida olla juurikaan kyttji, eik sill taida olla paljoa yllpitjikn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *