Spammia

Tulipa sitten minullekin tämä nopeasti huomiota kerännyt suomalainen spammi. Vapaan tiedonvälityksen puolesta taisteleva soturi on laittanut verkkoon sähköisen kirjan ja kirjoittaa: “Tiedän että tällainen mainostaminen on spammausta ja hyvien tapojen vastaista. Uskon kuitenkin tämän kirjan sisällön olevan sen verran ainutlaatuinen, että sen saattaminen julkisuuteen keinolla millä hyvänsä on oikeutettua.

Ja mitä tällainen ainutlaatuinen sisältö on? Kymmenen vuotta vanha teksti, joka vilisee salaliittoteorioita, herroja, EU:ta jne. Hohhoijaa… Jos kyseessä olisi ollut vaikka toinen sonerakirja tai jotain vastaavaa, olisin ehkä voinut ottaa tuon vielä huumorin kannalta, mutta nyt mieleen palautui lähinnä kansainvälisten suurspammereiden aiheuttama kyrsiintyminen. Jussi teki asiasta rikosilmoituksen, minä tyydyin käräyttämään postittelijan Spamcopiin. Tervemenoa, älkääkä tehkö tuota enää toiste.

Kari kirjoittaa kuinka spammeista ei pitäisi vetää hernettä nenään. Saahan ne aina poistettua. Minullakin oli tuollainen asenne vielä jokin aika sitten. Mutta sitten sitä spammia alkoi tulla koko ajan enemmän ja enemmän. Vielä viime viikkoon asti lähes 80% postistani oli roskapostia. Postien lukeminen kännykällä alkoi olla hankalaa: jokaisen bitin imurointi maksoi ja heikommin tehdyt mailisoftat saattoivat kaatua trikkejä täynnä oleviin viesteihin. Koko ajan paranevat mailisoftat ja hyvät filtterit tietysti helpottivat hieman asiaa, mutta spammerit muistuttivat koko ajan enemmän vandaaleja joiden tarkoituksena on vain sotkea sähköpostini käyttöä kaikella mahdollisella tavalla. Tuossa vaiheessa on kovin vaikea pysyä enää neutraalina.

Jo aiemmin käyttöön ottamani Popfile hoitaa nykyään roskapostin suodattamisen eleettömän tehokkaasti. Mutta koska varsinainen roskan kopiointi omalle koneellekin alkoi vaikuttaa tyhmältä, päädyin pääsiäisenä tekemään jotain mitä en ole koskaan ennen tehnyt: tapoin yhden mailiosoitteistani. Niinpä yliopiston osoitteeni samik@uta.fi ei ota enää mailia vastaan, vaan siihen postia lähettävät saavat pahoitteluviestin ja pyynnön lähettää postia oikeaan osoitteeseeni (samik kissanhäntä iki.fi).

Tuo tiputti sisääntulevan roskapostin määrää radikaalisti. Uusi roskapostiprosentti liikkuu tällä hetkellä 40% liepeillä. Samoihin aikoihin aloin myös käräytellä roskapostia Spamcopin avulla. Se tuntuu taistelulta tuulimyllyjä vastaan, mutta toivon että ainakin silloin tällöin saan heitettyä hieman kapuloita roskapostittajien rattaisiin.

5 thoughts on “Spammia

  1. Enkä kirjoita! Kirjoitan, että olen liian laiska itse moiseen (ainakin niin kauan kun se vaatii itsensä fyysistä siirtämistä poliisiasemalle), mutta en missään tapauksessa ole tälläisissä tapauksissa rikosilmoituksia vastaankaan. Päinvastoin:

    >>tälläistä pioneerihenkeä tarvitaan tälläisten spammien lopettamiseksi (vaikka taitaa olla turha toivo), ja toivottavasti tulevaisuudessa ainakin lainkuuliaiset suomalaiset ajattelevat tekojensa mahdollisia seurauksia ennen kuin painavat lähetä-nappulaa.

  2. Popfilen käyttöönotto oli jonkinmoinen järkytys: spämmiprosenttini on noin 70%. Kaikki tulee vieläpä ihan oikeisiin osoitteisiin, joita olenkin viljellyt nettisivuillani ja uutisryhmissä huoletta – minusta on olennaista, että olen helposti tavoitettavissa sähköpostilla, enkä viitsi vaatia minulle kirjoittavilta ihmisiltä kummallisia taidonnäytteitä sotkujenratkonnassa.

    Jokseenkin tympii, vaikka Popfile suhtkoht hyvällä tarkkuudella sonnan roskikseen lapioikin. Mutta minkäs teet, ei oikein vaihtoehtojakaan ole. SpamCopin käyttökin syö kuitenkin turhan paljon aikaa. Noh, aion kantaa oman korteni kekoon jättämällä tästä tapauksesta myös rikosilmoituksen.

  3. Kyllä nuo spamit ottavat aika paljon päähän.Kaikki roskapostit menevät suoraan roskakoriin ilman,että luen niitä.En yhtään ymmärrä,että mitä järkeä niitä on yleensä lähetelä.Kai luulisi lähettelijöiden tietävän hyvin tarkaan,että kukaan ei niitä lue koska kaikki spameja viihaavat.Minulla on oma roskapostiosoite kaikenlaisia nettirekisteröintejä varten.Niistähän ne suurimmat roskapostit tulevat.Spameja kyllä tunkeutuu myös kyllä viralliseen e-mailosoitteeseenkin väkisin.

  4. Spammeja ei kannata todellakaan avata, koska niissä on web-bugeja jotka ilmoittavat lähettäjälle että e-mail osoite on validi -> kelpaa jälleenmyytäväksi miljoonan toimivan osoitteen CD:llä.
    Jotkut e-mail clientit ovat immuuneja tälle (kun eivät hae netistä ihan mitä vaan), mutta ainakin useimmat liikenteessä olevat Outlookit ja webmailit ovat tälle alttiita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *