Top-listan sielunelämää

Minulta kysellään välillä, miten blogien top-listan pisteet oikein lasketaan kun välillä enemmän tilaajia saanut blogi on jäljempänä kuin vähemmän luettu kumppaninsa. Siispä raotamme salaperäisyyden verhoa…

Top-listan pohjanahan ovat siis Päivän pamauksen tilaukset. Lähtötilanteena on, että yksi pamauksessa blogin luettavakseen rastittanut tuo blogille yhden pisteen. Tämä mahdollistaa kuitenkin epärehelliset keinot: entäpä jos joku tekee paljon uusia tunnuksia ja rastittaa jokaiseen vain oman bloginsa? Entäpä ne, jotka eivät tule enää takaisin? Sen vuoksi täysi piste annetaan vain sellaisesta käyttäjästä, joka on juuri käynyt lukemassa blogeja. Jos kävijä ei tule takaisin, hänen tuottamansa piste vähenee. Kolme päivää sitten viimeksi käynyt lukija tuottaa vain puoli pistettä. Jos lukija ei palaa viikkoon, hänen tienaamansa piste kuihtuu nollaksi, eli hän ei vaikuta top-listaan millään tavalla. Kun lukija käy uudelleen pamauksessa, hänen pisteensäkin on taas oikea piste.

Eli jos Matin Blogilla on kaksi lukijaa, jotka ovat käyneet Päivän pamauksessa viimeksi 5 ja 6 päivää sitten, ja Maijan Blogilla vain yksi, mutta tänään käynyt lukija, Maijan blogi kiilaa listoilla Matin ohi.

Sen lisäksi pisteisiin vaikuttaa päivitysbonus. Blogi saa aiemmin kertyneet pisteet täysimääräisenä itselleen vain, jos sitä on juuri päivitetty. Mitä kauemman viimeisestä päivityksestä on, sitä enemmän pisteitä rokotetaan pois. Jos blogi on ollut päivittämättä kolme kuukautta, se saa enää vain kymmenesosan tienaamistaan pisteistä. Uusi päivitys nostaa pisteet toki takaisin täyteen määrään (ja silloin blogi syöksähtää ylöspäin listoilla).

Kuulostaako reilulta? Sääntöjä voidaan toki muuttaa – kertokaapa mielipiteenne :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *