Tilastoja

Syyskuun tilastoja Viime päivien muoti-ilmiö Suomen blogiyhteisössä: tilastot. Joten kerrotaanpa vähän Pinserinkin tilastoista. Koska minussa on aika paljon nörtin ja tilastofriikin vikaa, jutussa seuraa runsaasti tarinointia tilastoista. Niille, jotka eivät jaksa lukea kaikkia, pähkinänkuoressa voisi yleistää Pinserin koko levikiksi 500 päivittäistä kävijää.

Kiitämme uskollisia lukijoita ja jatkamme uudella tuhannen päiväkävijän tavoitteella. Tilastoista kiinnostuneet jatkavat lukemista…

Tarkkoja lukemia tilastoista on hankalaa ellei mahdotonta saada aikaiseksi. Jokainen analysointiohjelma antaa omia lukujaan. Jotain suuntaa-antavaa pystyy kuitenkin kaivamaan esiin kolmen Pinserissä käytetyn logianalyysin: Extreme Trackingin, Sitemeterin ja Nebulan logiseurannan antamista lukemista.

Extremetracking kertoo, että Pinserin etusivulla käy keskimäärin 188 vierailijaa päivässä. Vilkkain päivä tähän mennessä on ollut 23. syyskuuta, päivä jolloin ihailtiin Iconin hautajaisten valokuvasatoa. Silloin kävi liki 300 vierasta. Tällä hetkellä tyypillisenä arkipäivänä Pinserin etusivulla käy kääntymässä n. 200-220 lukijaa – enemmänkin jos kirjoitamme jotain mielenkiintoista…

Pinserin etusivun käynneissä on selkeähkö piikki klo 10 ja 17 välillä, eli kyseessä on selkeästi töistä käsin surffattava blogi. (Tähän väliin on ihan pakko huomauttaa, että Pinserin henkilökunnan hitit on siivottu tilastoista pois)

Blogilistassa käydään keskimäärin 139 vierailijan päivävauhtia. Vilkkain päivä tilastoidussa menneisyydessä on ollut 22. elokuuta, päivä, jolloin keskusteltiin yleistä blogeista. Blogilistan kävijöiden laskeminen alkoi tosin vasta 19.8., joten sitä taaempana on saattanut olla isompiakin piikkejä. Tyypillisen arkipäivän kävijämäärä on n. 160 nurkilla.

Blogilistan kävijämäärät ovat olleet viime aikoina tasaisessa laskussa. Syynä lienee todennäköisesti liian suureksi kasvanut blogien määrä – asia, jota Päivän pamaus ainakin toivon mukaan hieman pelastaa. Ei pidä toki unohtaa, että blogilistaa on myös syndikoitu usean muunkin blogin etusivulle sekä näppäriin sidebar-toiminnallisuuksiin. Nämä eivät ole mukana tilastoissa.

Keskimääräinen Pinserin etusivulla kävijä käyttää Internet Explorerin kuutosversiota, Windows 2000 -käyttöjärjestelmää ja 1024*768 -resoluutiota ruudullaan. Ei mitään yllätyksiä siinä, kuten ei myöskään siinä että yleisin hakukone on Google ja hakusana “Pinseri”. Blogilistassa kävijä taas käyttää todennäköisimmin hieman vanhempaa kalustoa: Windows 98:aa ja IE 5:ttä.

Webalizerin, saitin koko liikennettä seuraavan tilastoinnin, mukaan syyskuun aikana keskimääräinen kävijämäärä koko saitissa oli vajaa 600 kävijää päivässä, koko kuun saaliina n. 18 000 kävijää. Sivulatauksia syyskuussa kertyi n. 62 000 kappaletta. Tässä lukemassa ovat siis etusivun ja blogilistan lisäksi myös valokuvagalleria, parhaat&paskimmat sekä kaikki muukin sekalainen sisältö mitä Pinseristä löytyy.

Sitemeter antaa samasta sisällöstä keskiarvolukemaksi 440 kävijää päivässä – ero selittynee erilaisilla hakukoneilla, aggregaattoreilla, syndikoijilla sun muilla, joita käy siis pitkälti toistasataa päivässä. Sitemeter käyttää mittaukseensa jokaisen Pinserin sivun alalaidassa olevaa javascript/kuva-yhdistelmää, jolloin ihmiskävijöiden käyttämät selaimet tulevat tilastoiduiksi, mutta pelkästä HTML-koodista kiinnostuneet ohjelmat jäävät tilastojen ulkopuolelle. Tässä yhteydessä pesuveden mukana lentää tilastojen ulkopuolelle toki kourallinen oikeita käyttäjiäkin: tekstiselaimilla surffaavat, RSS-aggregaattoreita käyttävät jne. Mutta kuten aiemmin mainitsin, täydellisiä tilastoja on mahdotonta tehdä.

Sitemeterin tilastoja tulkitsemalla voisikin sanoa, että koko saitin keskimääräinen kävijämäärä tyypillisenä arkipäivänä lienee noin 500-550 kävijää.

Tilastojen mukaan yksi vierailija käyttää Pinserissä aikaa noin neljä minuuttia ja 37 sekuntia. Blogilistan käyttäjät kuitenkin kasvattavat tuota aikaa, sillä osa tästä ajasta käytetään todennäköisesti myös muissa blogeissa. Kello tikittää koko ajan kun vierailija kulkee edestakaisin blogilistan ja seuraamiensa blogien välillä. Pinserin vieras lataa käyntinsä yhteydessä keskimäärin neljä sivua – asiasta ei ole tilastoja, mutta veikkaan että ainakin kaksi niistä on etusivu ja blogilista.

Ulkomaisia vieraita on tullut eniten Ruotsista, Saksasta, Australiasta ja Norjasta. USA:n osuutta hiteistä on mahdoton analysoida, koska dotcom ja dotnet-viitteet voivat olla melkein mistä maasta tahansa. Joitain harvinaisempia vieraita on tullut Saudi-Arabiasta, Singaporesta, Belizestä ja Kiinasta – kaikista selkeästi enemmän kuin yksi tai kaksi hittiä. Moi vain ulkomaisillekin lukijoillemme! :-)

Ja sitten tietysti se usein esitetty kysymys – mitä iloa näiden laskemisesta on? Koska Pinseri ei ole mainosrahoitteinen eikä meillä ole tulosvastuuta, kaikki tämä käy lähinnä mainiosta huvista. Hauskaa on esimerkiksi vertailla Sitemeterin antamaa ennustetta 13 000-15 000 kuukausittaisesta vierailijasta Suomen Gallupin tilastoihin joistain tunnetummista saiteista.

Sitten voi leuhkia kaikille, että Pinserissä on saman verran kävijöitä (Gallupwebin termi Session) kuin esimerkiksi KotiPC:n, Cosmopolitanin, Maaseudun Tulevaisuuden tai MacMaailman saiteilla. Ja alkaa miettiä, että tulisiko bannermainoksia myymällä miljonääriksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *