Kameraknnykt

Kameraknnykt tekevt tuloaan – Pekkakin on pssyt jo testailemaan Nokian uutuusmallia. Kameraknnykn idea on kyll hauska – kamera mukana aina ja kaikkialla. Itsekin kuljetan digikameraa mukana repussa minne ikin menenkin. Knnykkn verrattuna G1:ni on kuitenkin isokokoinen mhkle mukana kannettavaksi.

Olen tll hetkell Ericsson-kyttj, joten minua kiinnostaa erityisen paljon Ericssonin versio kameraknnykst – T68:aan kytkettv kamera. Laite osaa yhdess puhelimen kanssa lhett otetut kuvat shkpostiviestien liitteen saman tien ottamisen jlkeen, aivan kuten Nokiankin vastaava malli.

Tst hersi mieleen idea uudenlaisesta kuvablogista – kun kameralla riskii kuvia liikkeell ollessaan, ne voisi lhett saman tien tiettyyn shkpostiosoitteeseen josta ne sitten siirtyvt automaattisesti weblogin jutuiksi. Tll tavalla tulisi kertty aivan uudenlaista kuvitettua pivkirjaa elmns varrelta. Spontaanisti nptyist kuvista muodostuu ernlainen tarina, jonka avulla voi sek dokumentoida vastaantulevia ilmiit, ett palata itse vuosien jlkeen omaan arkipivns. Blogiin lhetettyj kuvia voisi koneen reen pstyn tydent teksteill.

Samaa voi toki tehd ihan perinteisellkin digikameralla, mutta kuvien siirtminen kamerasta, valitseminen, ksittely ja jutun tekeminen on sen verran pidempi operaatio ett se est spontaaniutta, koko valokuvablogin ideaa.

Luulenkin ett tss voisi olla mielenkiintoisen projektin ainesta – shkpostipohjainen valokuvablogi Movable Typeen.

Pienen knnykkkameran kuvanlaatu ei ole kovin hvi. Ykuvauksesta lienee turha puhuakaan. Luulenkin ett tulemme kuulemaan viel monelta taholta kitkeri kommentteja siit, miten knnykkkamerat eivt ole lelua kummempia vlineita. Tekniikka ei ole kuitenkaan kaikki kaikessa valokuvauksessa, vaan aiheet, tunnelmat ja kuvan sislt ovat trkeimpi. Thn perustuu Lomografiakin.

Kun kamera on aina mukana, sille alkaa ennen pitk keksi uudenlaisia kytttarkoituksia. Itse olen mm. tehnyt kamerallani palaverimuistiinpanoja (valokuva flppitaulusta). Olemme nyttneet kauppiaille millaista tuotetta olemme etsimss (vesiletkun liitin, laukku kaupan ikkunasta) ja olemmepa nhneet kameraa kytettvn kopioneenakin: ravintolan viereisess pydss joku npsi kameraknnykll itselleen kopioita kaverinsa (paperi)valokuvista.

Jokaisella teknologialla on joukko uusia ominaisuuksia, jotka vievt sen uudelle tasolle verrattuna edellisen sukupolven teknologiaan. Digitaalikameroiden myt valokuvan ottamisen kynnys madaltui huomattavasti: kuvien kehittmiseen ja kopioiden ottamiseen ei tarvitse kuluttaa rahaa ja kameroiden muistikorteille mahtuu suuri mr kuvia, etenkin kun eponnistuneet otokset voi poistaa saman tien. Toinen digitaalikameroiden tuoma etu on nopeus: valokuvat ovat kytettviss saman tien ilman kehitykseen viemist ja odottelua. Otettuja kuvia voi tarkastella vaikka saman tien kameran nyttruudulta.

Kameraknnyktkin ovat digitaalikameroita, eli yllmainitut periaatteet ptevt niihinkin. Perinteisi digikameroita ja kameraknnykit erottavista ominaisuuksista trkein lienee saumaton yhteys kuvien jatkokyttn. Kuvien tallennuspaikka ei ole en muistikortti tai filmirulla, eik edes oman tietokoneen valokuvakansio, vaan valokuvia kytetn vlittmsti johonkin tiettyyn tarkoitukseen: ne lhetetn kaverin katsottavaksi, siirretn weblogiin tai vaikkapa lhetetn verkon uutissaitille julkaistavaksi. Nyt-liite voisi avata verkkoon “Krpnen Live” -palvelun, jossa julkaistaan kameraknnykn kyttjien julkkisbongauksia.

Japanissa tllkin alalla ollaan paljon pidemmll. Huhut kertovat, ett kameraknnykt eivt ole olleet niin suuri hitti kuin on odotettu, mutta videoleikkeit nauhoittavat knnykt ja niden leikkeiden siirto kolmannen sukupolven verkkojen yli on muodostumassa todelliseksi hitiksi.

Nm kaikki ovat kuitenkin vasta kameraknnykit odottaessa hernneit ajatuksia. Todelliset innovatiiviset kytttavat kehittyvt ja tulevat esiin vlineit kytettess. Nyt tytyisi jostain haalia kasaan se parisataa euroa mit Ericssonin kamera maksaa…

One thought on “Kameraknnykt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *