Kamerakännykät

Kamerakännykät tekevät tuloaan – Pekkakin on päässyt jo testailemaan Nokian uutuusmallia. Kamerakännykän idea on kyllä hauska – kamera mukana aina ja kaikkialla. Itsekin kuljetan digikameraa mukana repussa minne ikinä menenkin. Kännykkään verrattuna G1:ni on kuitenkin isokokoinen möhkäle mukana kannettavaksi.

Olen tällä hetkellä Ericsson-käyttäjä, joten minua kiinnostaa erityisen paljon Ericssonin versio kamerakännykästä – T68:aan kytkettävä kamera. Laite osaa yhdessä puhelimen kanssa lähettää otetut kuvat sähköpostiviestien liitteenä saman tien ottamisen jälkeen, aivan kuten Nokiankin vastaava malli.

Tästä heräsi mieleen idea uudenlaisesta kuvablogista – kun kameralla räiskii kuvia liikkeellä ollessaan, ne voisi lähettää saman tien tiettyyn sähköpostiosoitteeseen josta ne sitten siirtyvät automaattisesti weblogin jutuiksi. Tällä tavalla tulisi kerättyä aivan uudenlaista kuvitettua päiväkirjaa elämänsä varrelta. Spontaanisti näpätyistä kuvista muodostuu eräänlainen tarina, jonka avulla voi sekä dokumentoida vastaantulevia ilmiöitä, että palata itse vuosien jälkeen omaan arkipäiväänsä. Blogiin lähetettyjä kuvia voisi koneen ääreen päästyään täydentää teksteillä.

Samaa voi toki tehdä ihan perinteiselläkin digikameralla, mutta kuvien siirtäminen kamerasta, valitseminen, käsittely ja jutun tekeminen on sen verran pidempi operaatio että se estää spontaaniutta, koko valokuvablogin ideaa.

Luulenkin että tässä voisi olla mielenkiintoisen projektin ainesta – sähköpostipohjainen valokuvablogi Movable Typeen.

Pienen kännykkäkameran kuvanlaatu ei ole kovin häävi. Yökuvauksesta lienee turha puhuakaan. Luulenkin että tulemme kuulemaan vielä monelta taholta kitkeriä kommentteja siitä, miten kännykkäkamerat eivät ole lelua kummempia välineita. Tekniikka ei ole kuitenkaan kaikki kaikessa valokuvauksessa, vaan aiheet, tunnelmat ja kuvan sisältö ovat tärkeimpiä. Tähän perustuu Lomografiakin.

Kun kamera on aina mukana, sille alkaa ennen pitkää keksiä uudenlaisia käyttötarkoituksia. Itse olen mm. tehnyt kamerallani palaverimuistiinpanoja (valokuva fläppitaulusta). Olemme näyttäneet kauppiaille millaista tuotetta olemme etsimässä (vesiletkun liitin, laukku kaupan ikkunasta) ja olemmepa nähneet kameraa käytettävän kopioneenakin: ravintolan viereisessä pöydässä joku näpsi kamerakännykällä itselleen kopioita kaverinsa (paperi)valokuvista.

Jokaisella teknologialla on joukko uusia ominaisuuksia, jotka vievät sen uudelle tasolle verrattuna edellisen sukupolven teknologiaan. Digitaalikameroiden myötä valokuvan ottamisen kynnys madaltui huomattavasti: kuvien kehittämiseen ja kopioiden ottamiseen ei tarvitse kuluttaa rahaa ja kameroiden muistikorteille mahtuu suuri määrä kuvia, etenkin kun epäonnistuneet otokset voi poistaa saman tien. Toinen digitaalikameroiden tuoma etu on nopeus: valokuvat ovat käytettävissä saman tien ilman kehitykseen viemistä ja odottelua. Otettuja kuvia voi tarkastella vaikka saman tien kameran näyttöruudulta.

Kamerakännykätkin ovat digitaalikameroita, eli yllämainitut periaatteet pätevät niihinkin. Perinteisiä digikameroita ja kamerakännyköitä erottavista ominaisuuksista tärkein lienee saumaton yhteys kuvien jatkokäyttöön. Kuvien tallennuspaikka ei ole enää muistikortti tai filmirulla, eikä edes oman tietokoneen valokuvakansio, vaan valokuvia käytetään välittömästi johonkin tiettyyn tarkoitukseen: ne lähetetään kaverin katsottavaksi, siirretään weblogiin tai vaikkapa lähetetään verkon uutissaitille julkaistavaksi. Nyt-liite voisi avata verkkoon “Kärpänen Live” -palvelun, jossa julkaistaan kamerakännykän käyttäjien julkkisbongauksia.

Japanissa tälläkin alalla ollaan paljon pidemmällä. Huhut kertovat, että kamerakännykät eivät ole olleet niin suuri hitti kuin on odotettu, mutta videoleikkeitä nauhoittavat kännykät ja näiden leikkeiden siirto kolmannen sukupolven verkkojen yli on muodostumassa todelliseksi hitiksi.

Nämä kaikki ovat kuitenkin vasta kamerakännyköitä odottaessa heränneitä ajatuksia. Todelliset innovatiiviset käyttötavat kehittyvät ja tulevat esiin välineitä käytettäessä. Nyt täytyisi jostain haalia kasaan se parisataa euroa mitä Ericssonin kamera maksaa…

1 thought on “Kamerakännykät

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *