Gopherin vastaisku

Kuinka moni muistaa Gopherin, informaationjakeluhitin 90-luvun alusta? Gopher-palvelut toimivat valikkopohjaisesti – niissä sijaitseva tieto jaettiin hakemistoiksi ja tekstitiedostoiksi joita sitten selailtiin kursorinäppäimillä Gopher-selainta käyttäen. Gopher koki nousun vuosina 91-93, jolloin esimerkiksi Tampereen yliopistolla jaettiin opiskeluun liittyvää tietoa paikallisessa palvelimessa. Helsingin yliopiston Gopher-palvelun sähköpostipohjainen sisällöntuotantojärjestelmä oli aivan omaa luokkaansa.

Gopher-saitit olivat linkitettyjä toisiinsa vähän samaan tyyliin kuin WWW-saitit nykyisin ja ne muodostivatkin kattavia linkkiverkostoja. Siihen aikaan mahdollisuus surffailla maailman eri puolilla sijaitseviin palvelimiin parilla näppäimen painalluksella oli kokemus joka häkellytti monia Internetiin tutustuvia.

Gopherin tuhoksi osoittautui WWW – lyhyessä ajassa multimediaa, tekstimuotoiluja ja hyperlinkkejä tarjoava teknologia peittosi Gopherin ja sulautti itseensä siinä tarjolla olevan tiedon. WWW-selaimissa oli (ja on vieläkin) sisäänrakennettu Gopher-tuki, jolloin WWW:hen siirtyneet käyttäjät pystyivät katselemaan vanhemmissakin palveluissa olevaa tietoa eikä heillä ollut enää mitään syytä Gopher-selainten käyttämiseen.

Nykyään Gopher-saitteja on enää vaikea löytää, sillä suurin osa palvelimista on lopettanut toimintansa ja niissä ollut tieto on siirretty WWW-palvelimille. Yksi harvoista vielä elossa olevista Gopher-saiteista on Minnesotan yliopiston Gopher (huomaa sen erikoinen URL).

Gopher jatkoi hiljaiseloaan jotenkuten elossa olevana protokollana kymmenen vuoden ajan, kunnes tänään maailmalta kuului Gopherin viimeinen vastaisku: Internet Explorerin uusin turvallisuusaukko toimii Gopher-protokollan kautta.

Itse sain kunnian olla Gopher-ylläpitäjänä Tampereen yliopistolla vuoden 1992 nurkilla. Aina joskus tulee ikävä vanhoja hyviä aikoja, jolloin kaikki yli yksinkertaisempaa.

Pidä pintasi, pikku jyrsijä, sinua ei ole unohdettu.

Lisäys myöhemmin illalla: Toni näytti innostuneen jutusta niin paljon, että hän teki gopher-weblogin. Lieneekö maailman ensimmäinen laatuaan? :-)

6 thoughts on “Gopherin vastaisku

 1. Minä muistan! Ylläpidettiin Mika Haltun ja Sini Kuvajan (terveisiä!) kanssa Tiedotusopin laitoksen gopher-sivuja. Oli se aika karua hommaa, onneksi tuli www :D

 2. Hep _o/ :)
  Vaasan Yliopistolla aikoinaan tapettiin aikaa ATK-keskuksessa tuttua morjenstaessa ja ko. henkilön huoneessa oli yksi graafinen pääte sekä yksi “tyhmä” pääte, tyhmällä päätteellä sitten tapettiin aikaa irkaten tai gopheria ihmetellen.

 3. Ja retrohengen nimissä asensin debianiin ihan oikean gopher selaimen. Tuo weblogi varsin on mielenkiintoinen :)

 4. Kaipaan Samikin ja Korhon säännöllistä keskustelua uutisryhmässä uta.gopher muun muassa gopherin roolista applikaatiokehityksessä ja Icon Medialabin gopher-laboratoriosta:

  >olet varmasti erittäin hyvin perillä siitä, että icon medialab
  >finlandin gopher-laboratorio on alkuvuodesta lähtien toiminut
  >wap-laboratorion nimikkeellä. yksikön toimintaanhan tällä
  >nimenmuutoksella ei ole ollut sanottavaa vaikutusta.

  niinhän SINÄ luulet. kyseinen nimitys oli vain nerokas tapa houkutella rahanahneita nörttejä “seksikkään” “uus”mediabisneksen
  resursseiksi. odotahan kun pääset aloittamaan seuraavaa projekiasi, gopher-sms-gatewaytä.

  Kuulemani urbaanilegendan mukaan tuttavalla on himassa kone, josta vielä löytyy Oulun yliopiston ensimmäinen webisaitti. Sivuilla todetaan, että kyse on kokeilusta ja yliopisto aikoo panostaa Gopheriin, koska Gopher on tulevaisuuden työväline ja webi vain haihattelua.

  paola_

  “ein volk, ein reich, ein gopher” – suurta ajattelijaa siteeraten.

 5. Itse asiassa jäi tuossa jutussa kertomatta tarina siitä, kuinka aikoinaan vihjailin pomolle WWW-serverin pystyttämisestä ja hän kehoitti pitämään kuitenkin Gopherin ensisijaisena mielessä… No, mielipide vaihtui kyllä nopeasti. Tuosta lienee mailikin vielä jossain tallessa.

 6. Täälläkö te olette, Paula ja Samik?

  Minä olen pollannut gopheria ja wappia kaikki nämä vuodet ja ihmetellyt minne kaikki oikein katosivat. Onko tämä WWW for real vai joku ohimenevä muotivillitys???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *