Gopherin vastaisku

Kuinka moni muistaa Gopherin, informaationjakeluhitin 90-luvun alusta? Gopher-palvelut toimivat valikkopohjaisesti – niiss sijaitseva tieto jaettiin hakemistoiksi ja tekstitiedostoiksi joita sitten selailtiin kursorinppimill Gopher-selainta kytten. Gopher koki nousun vuosina 91-93, jolloin esimerkiksi Tampereen yliopistolla jaettiin opiskeluun liittyv tietoa paikallisessa palvelimessa. Helsingin yliopiston Gopher-palvelun shkpostipohjainen sisllntuotantojrjestelm oli aivan omaa luokkaansa.

Gopher-saitit olivat linkitettyj toisiinsa vhn samaan tyyliin kuin WWW-saitit nykyisin ja ne muodostivatkin kattavia linkkiverkostoja. Siihen aikaan mahdollisuus surffailla maailman eri puolilla sijaitseviin palvelimiin parilla nppimen painalluksella oli kokemus joka hkellytti monia Internetiin tutustuvia.

Gopherin tuhoksi osoittautui WWW – lyhyess ajassa multimediaa, tekstimuotoiluja ja hyperlinkkej tarjoava teknologia peittosi Gopherin ja sulautti itseens siin tarjolla olevan tiedon. WWW-selaimissa oli (ja on vielkin) sisnrakennettu Gopher-tuki, jolloin WWW:hen siirtyneet kyttjt pystyivt katselemaan vanhemmissakin palveluissa olevaa tietoa eik heill ollut en mitn syyt Gopher-selainten kyttmiseen.

Nykyn Gopher-saitteja on en vaikea lyt, sill suurin osa palvelimista on lopettanut toimintansa ja niiss ollut tieto on siirretty WWW-palvelimille. Yksi harvoista viel elossa olevista Gopher-saiteista on Minnesotan yliopiston Gopher (huomaa sen erikoinen URL).

Gopher jatkoi hiljaiseloaan jotenkuten elossa olevana protokollana kymmenen vuoden ajan, kunnes tnn maailmalta kuului Gopherin viimeinen vastaisku: Internet Explorerin uusin turvallisuusaukko toimii Gopher-protokollan kautta.

Itse sain kunnian olla Gopher-yllpitjn Tampereen yliopistolla vuoden 1992 nurkilla. Aina joskus tulee ikv vanhoja hyvi aikoja, jolloin kaikki yli yksinkertaisempaa.

Pid pintasi, pikku jyrsij, sinua ei ole unohdettu.

Lisys myhemmin illalla: Toni nytti innostuneen jutusta niin paljon, ett hn teki gopher-weblogin. Lieneek maailman ensimminen laatuaan? :-)

6 thoughts on “Gopherin vastaisku

 1. Min muistan! Yllpidettiin Mika Haltun ja Sini Kuvajan (terveisi!) kanssa Tiedotusopin laitoksen gopher-sivuja. Oli se aika karua hommaa, onneksi tuli www :D

 2. Hep _o/ :)
  Vaasan Yliopistolla aikoinaan tapettiin aikaa ATK-keskuksessa tuttua morjenstaessa ja ko. henkiln huoneessa oli yksi graafinen pte sek yksi “tyhm” pte, tyhmll ptteell sitten tapettiin aikaa irkaten tai gopheria ihmetellen.

 3. Ja retrohengen nimiss asensin debianiin ihan oikean gopher selaimen. Tuo weblogi varsin on mielenkiintoinen :)

 4. Kaipaan Samikin ja Korhon snnllist keskustelua uutisryhmss uta.gopher muun muassa gopherin roolista applikaatiokehityksess ja Icon Medialabin gopher-laboratoriosta:

  >olet varmasti erittin hyvin perill siit, ett icon medialab
  >finlandin gopher-laboratorio on alkuvuodesta lhtien toiminut
  >wap-laboratorion nimikkeell. yksikn toimintaanhan tll
  >nimenmuutoksella ei ole ollut sanottavaa vaikutusta.

  niinhn SIN luulet. kyseinen nimitys oli vain nerokas tapa houkutella rahanahneita nrttej “seksikkn” “uus”mediabisneksen
  resursseiksi. odotahan kun pset aloittamaan seuraavaa projekiasi, gopher-sms-gatewayt.

  Kuulemani urbaanilegendan mukaan tuttavalla on himassa kone, josta viel lytyy Oulun yliopiston ensimminen webisaitti. Sivuilla todetaan, ett kyse on kokeilusta ja yliopisto aikoo panostaa Gopheriin, koska Gopher on tulevaisuuden tyvline ja webi vain haihattelua.

  paola_

  “ein volk, ein reich, ein gopher” – suurta ajattelijaa siteeraten.

 5. Itse asiassa ji tuossa jutussa kertomatta tarina siit, kuinka aikoinaan vihjailin pomolle WWW-serverin pystyttmisest ja hn kehoitti pitmn kuitenkin Gopherin ensisijaisena mieless… No, mielipide vaihtui kyll nopeasti. Tuosta lienee mailikin viel jossain tallessa.

 6. Tllk te olette, Paula ja Samik?

  Min olen pollannut gopheria ja wappia kaikki nm vuodet ja ihmetellyt minne kaikki oikein katosivat. Onko tm WWW for real vai joku ohimenev muotivillitys???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *