Keskustelua kommenteista

Juri ja Jarno poistivat kommentointimahdollisuudet weblogeistaan samalla kun Ilya on miettinyt sellaisen lisäämistä mutta jättänyt asian hautumaan.

Monissa weblogeissa kommentointimahdollisuus löytyy, mutta se näyttää valitettavan usein surullista “0 kommenttia” -tekstiä. Havaintojen perusteella voisi karkeasti arvioida, että noin joka sadannella kävijällä on jotain sanottavaa.

Vilkkaita keskusteluita herättävät lähinnä erittäin suositut saitit, mutta pienten saittien sarjassa, johon Pinserikin vielä kuuluu, saa olla tyytyväinen siihen jos artikkeliin tulee parikin vastinetta.

Weblogipiireissä on tapana kirjoittaa jutuista kommentti omaan blogiinsa (aivan kuten minä teen juuri nyt). Alkuperäisen jutun kirjoittaja löytää kommentin tutkimalla saittinsa viittauslogia. Kommenttien löytymisen helpottamiseksi innokkaimmet harrastajat rakentavat blogiinsa lisätoiminnon, joka näyttää kyseiseen juttuun kommenteista tulleet viittaukset (tämän jutun viittauslista oikeassa reunassa). Tämä on “weblogien tapa toimia”.

Tuo jättää tosin ulkopuolelle sellaiset lukijat, joilla ei ole omaa weblogia tai jotka eivät syystä tai toisesta halua käyttää kokonaista juttua muiden kirjoittamien asioiden kommentointiin. Niinpä kommentointimahdollisuus säilyy Pinserissä edelleen…

2 thoughts on “Keskustelua kommenteista

 1. Pitänee nyt sen verran tarkentaa, että minun alkuperäinen päätös ei ollut niinkään syvällisen filosofisen analyysin seuraus, vaan kyseisen blogin vetäjän, l. minun, päätös, että kommentit eivät ei ole tarpeellisia ko. blogissa ja että mahdolliset kommentointikikkareet olivat kökköisiä. Jos joskus saan itsestäni irti sen verran, että siirrän tuon johonkin toimivampaan lokaatioon, niin vaihtanen samalla bloggausohjelman (http://db.cs.helsinki.fi/%7Ejajvirta/cgi-bin/bloggers.html ;-) ja voisin liittää blogiin jonkinlaisen kommentointivirityksen. (Nyt näyttäisi olevan mainio hetki tehdä päätös siirtymisestä, koska näemmä tuo blogspot.com on nurin.)

  Ja kyllä, jos kukaan ei kommentoi, niin kommentointimahdollisuuden antaminen tuntuu jotenkin hölmöltä. :-)

  Sekavan kommenttini voisin päättää mainostamalla toista blogiani, joka saattaa kiinnostaa sellaisiakin, jotka eivät harrasta Pythonilla ohjelmointia: Incomputing news, http://db.cs.helsinki.fi/%7Ejajvirta/incomputing.html
  ; se blogspot.com on edelleen nurin.

 2. Hassua, että alkuperäinen kommenttisi kommentointimahdollisuuksien puuttumisesta sai minut miettimään omaa kantaani kommentteihin uudestaan. Aionkin saittiuudistuksen (Real Soon Now, heh) myötä lisätä Suodattimeen kommentointisysteemin.

  Yksi selkeästi huono puoli blogien välillä käytävistä keskusteluista on se, että ne voi liian helposti täysin missata. :(

  Postauskohtainen paluulinkkaus on edelleen minusta referrerlokien paras jalostusmuoto. Sitä on kuitenkin kommenttien tavoin vaikea–tai ainakin kömpelöä–toteuttaa blogeissa, joissa kirjoitukset ovat lyhyitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *