Testiss Apple Earpods

Jos nykyn etsii kaupasta nappikuulokkeita, tarjolla on enimmkseen kahdenlaisia vaihtoehtoja: laadukkaita korvatulppakuulokkeita ja halpis-nappikuulokkeita.

Min en ole koskaan erityisemmin pitnyt korvatulppakuulokkeista: ne peittvt tehokkaasti ymprivt net mutta tuntuvat samaan aikaan hieman epmukavilta. Tulppakuulokkeet pss pystyy kuulemaan oman hengityksens ja kuulokejohdon kosketukset vaatteisiin kuuluvat kahisevana nen. Jos tulppakuulokkeita kytt puhelimen handsfreen, oma ni kuulostaa todella oudolta ja tulee vaistomaisesti puhuttua hiljaisemmin kuin yleens.

Siksi olen yrittnyt aina vlill etsiskell hieman laadukkaampia nappikuulokkeita, mutta turhaan. Yleisimmin olenkin tyytynyt kyttmn Applen iPodien ja iPhonejen mukana tulevia peruskuulokkeita.

Niinp Applen toissapivisess julkistustilaisuudessa esittelemn Earpodit olivatkin miellyttv ylltys. Earpodeja toimitetaan tst eteenpin uusien Applen puhelimien ja mp3-soittimien mukana, mutta niit voi ostaa mys erikseen 29 euron hintaan. Laitoin tilauksen heti matkaan ja kahden yn odotuksen jlkeen lhettifirma kantoi kuulokkeet kotiovelle.

Kuulokkeet oli pakattu Applemaisen tyylikksti kuljetusrasiaan. Oikeanpuoleisen kuulokkeen johdossa on entuudestaan tuttu kaukosdin, jolla voi st nenvoimakkuutta, pysytt ja kynnist musiikin sek vaihtaa kappaleita. Lisksi kaukosdin sislt mikrofonin ja puhelunhallintapainikkeet, joten sit voi kytt puhelimen handsfreen.

Kuulokkeet asetetaan korvaan samalla tavalla kuin Applen vanhat nappikuulokkeet: niit ei tynnet korvakytvn, vaan korvanlehden muodot pitvt kuulokkeen paikoillaan.

Kuulokkeet ovat isot ja tuntuvat aluksi silt kuin ne tippuisivat ulos korvasta hetken min hyvns. Ne pysyvt kuitenkin mukavasti korvalla eik ainakaan minun korvissani ole pelkoa putoamisesta. Thn vaikuttaa toki itse kunkin korvalehden oma muoto.

Earpodit poikkeavat useimmista nappikuulokkeista pikku kaiuttimiensa muotoilulla: varsinainen nen ulostuloaukko on kuulokkeen reunassa ja siten suunnattu suoraan kohti korvakytv. Lisksi kuulokkeissa on muitakin aukkoja: alhaalla varressa ja ylreunassa ovat ilma-aukot jotka estvt Applen mukaan tyhjin muodostumista korvakytvn, keskell kuuloketta (siin miss “normaalien” kuulokkeiden kaiutin sijaitsee) on pienempi kaiutin (nkyy kuvassa).

Kooltaan kuulokkeet ovat suurinpiirtein vanhojen Applen kuulokkeiden kokoiset, vaikka aluksi tuntuvatkin korvassa suuremmilta. Ne on helppo asettaa korvalle ja niin ikn ottaa pois.

Entp sitten nenlaatu?

Aluksi tytyy varoittaa, ett en ole erityisempi hifisti taikka kultakorva ja suoritin testini erittin eptieteellisesti. Parempia nenlaatutestej voinet lukea lhitulevaisuudessa hifialaa ksittelevist lehdist ja blogeista.

Vertailin keskenn Applen vanhoja peruskuulokkeita, Applen In-Ear-tulppakuulokkeita, Sony MDR-EX 70 -tulppakuulokkeita ja Earpodeja.

Vanhoihin peruskuulokkeisiin verrattuna Earpodien bassotoisto oli parempi ja ni selkemmn erottelevampi. Basso ei ollut mikn erityisen voimakas tai potkiva. Pidin lisntyneest erottelusta: vanhoista tutuista kappaleista erottui paremmin yksityiskohtia.

Tulppakuulokkeissa oli – kuten arvata saattaa – paljon voimakkaampi basso. Applen In-Ear-kuulokkeissa basso ei ollut niinkn voimakas, vaan melko lhell Earpodeja. Vaihdellassa kuulokkeita keskenn, tulppakuulokkeiden huonot puolet korostuivat erityisesti.

Vanhat Sonyni olivat bassotoistossa jo ihan eri tasolla, mutta Earpodien jlkeen niiden toisto kuulosti tunkkaisemmalta. Ihailemani musiikin yksityiskohdat jivt taka-alalle.

Pidin Earpodeissa mys siit, ett kuulokkeiden asennolla ei tuntunut olevan suurempaa merkityst nen laatuun. Minun kokemukseni mukaan tulppakuulokkeita saa olla jatkuvasti asettelemassa, jotta niiden bassotoisto silyisi hyvn. Earpodit asettuvat heti luonnolliselle paikalleen eik niit tarvitse jatkuvasti asetella paremmin. Jlleen kerran tytyy tosin muistuttaa, ett korvat ovat yksilllisi ja se mik on hyv minun korvalleni, voi olla huonoa jonkun muun korvalle. YMMV.

Yhteenvetona voisin todeta, ett jos bassotoisto on trke, kannattaa ostaa suosiolla tulppakuulokkeet. Jos taas etsii kohtuuhintaisia nappikuulokkeita jotka ovat hyvt mys puhelinkytss, Applen Earpodit saattavat olla todellinen nappiostos. Muista kuitenkin, ett nm ovat siis 29 euron hintaiset peruskuulokkeet – hyvt hintaisikseen mutta eivt kilpaile hinnaltaan satasen tuolla puolen olevien laatukuulokkeiden kanssa. Kannattaa koekuunnella.

Pinserin lelutestit on sarja, jossa raportoidaan mielenkiintoisista, hauskoista ja usein hieman turhistakin teknisist vimpaimista. Muista kyd vierailulla snnllisesti tai tilaa lukuohjelmaasi Pinserin RSS-syte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *