Hybridilevy – nopeutta edullisesti

Kovalevyt ovat kuolemassa sukupuuttoon. Muistipiireillä toteutetut SSD-levyt ovat nopeampia,  hiljaisempia ja ne sopivat vieläpä suoraan vanhojen kovalevyjen paikalle. Useat menestystarinat kertovat kuinka tietokone on SSD-levyn asennuksen jälkeen tullut silminnähden nopeammaksi. Koska SSD-levyissä ei ole liikkuvia osia, ajattelin korvata tietokoneen levyjen lisäksi jonain päivänä myös digiboksin ja olohuoneen mediatietokoneen kovalevyt SSD-levyillä. Hyvästi hurina. 

Kunhan kuluu muutama vuosi aikaa, tietokoneet varustetaan säännöllisesti SSD-levyillä. Tällä hetkellä niissä on kuitenkin vielä yksi paha ongelma – ne ovat kokoonsa nähden kalliita. Kohtuuhinnalla saa ainoastaan joidenkin kymmenien gigatavujen kokoisia levyjä. Niistä ei ole juuri iloa kaltaisilleni käyttäjille joilla tuotti jo vaikeuksia saada tiedostot mahtumaan uuden kannettavan tietokoneen 500-gigaiselle kovalevylle. 

Väliaikana mielenkiintoinen ratkaisu onkin hybridilevy. Siinä on yksissä kuorissa iso perinteinen kovalevy ja pienempi SSD-levy. Käyttöjärjestelmälle hybridilevy näyttää ihan tavalliselta kovalevyltä ja sitä käytetään kuin mitä tahansa tavallista levyä. Sisäisesti hybridilevy järjestelee kuitenkin jatkuvasti tietoa siten, että useimmin käytetyt tiedostot kopioidaan SSD-levylle. Kun levyä käytetään, usein tarvittavat tiedostot ovat nopeammalla SSD-levyllä ja varsinaista kovalevyä tarvitaan harvemmin kun ennen. 

Hybridilevyn SSD-osa toimii siis kuin isokokoinen välimuisti – erotuksena perinteiseen välimuistiin on se, että SSD:n sisältö säilyy sammuttamien jälkeen ja sen sisältöä voi optimoida viikkojen ja kuukausien käyttötapojen perusteella. Suoraan paketista otettu hybridilevy ei ole nopeudeltaan juurikaan tavallista kovalevyä nopeampi, mutta se nopeutuu arkikäytössä kun levy alkaa järjestellä useimmin käytettyjä tietoja sisältämälleen SSD-levylle.

Teratavun kokoista SSD-levyä odottaessa laitankin haaveilulistalle Seagaten hybridilevyn, joka sisältää 500 gigatavun kovalevyn ja 4 gigatavun SSD-levyn:

.

One thought on “Hybridilevy – nopeutta edullisesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *