Grafeeni

Tämän vuoden fysiikan Nobel-palkinnon voitti Andre Geim grafeeniin liittyvästä tutkimuksesta. Grafeeni on erittäin mielenkiintoista ainetta – siitä muodostuu vain yhden atomin paksuisia levyjä, jotka ovat lähestulkoon läpinäkyviä mutta johtavat silti erittäin hyvin sähköä ja ovat kaiken lisäksi erittäin kestäviä.

Grafeenia löytyy lähempää kuin luuletkaan: lyijykynien lyijyt sisältävät grafeenia, mutta se on puristunut niin tiheäksi sotkuksi, että lyijystä ei voi erotella grafeenilevyjä. Tai ei voinut ennen kuin Andre Geim ja Konstantin Novoselov keksivät tavan erottaa grafeenia lyijystä – käyttäen teippiä!

Hupaisan koko palkinnosta tekee se, että Geim voitti vuonna 2000 myös ig Nobelin (palkinnon höpsöimmästä tutkimuksesta) keksittyään tavan leijuttaa sammakoita voimakkaassa magneettikentässä.

(Lisää: Ars Technica)

2 thoughts on “Grafeeni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *