Grafeeni

Tmn vuoden fysiikan Nobel-palkinnon voitti Andre Geim grafeeniin liittyvst tutkimuksesta. Grafeeni on erittin mielenkiintoista ainetta – siit muodostuu vain yhden atomin paksuisia levyj, jotka ovat lhestulkoon lpinkyvi mutta johtavat silti erittin hyvin shk ja ovat kaiken lisksi erittin kestvi.

Grafeenia lytyy lhemp kuin luuletkaan: lyijykynien lyijyt sisltvt grafeenia, mutta se on puristunut niin tiheksi sotkuksi, ett lyijyst ei voi erotella grafeenilevyj. Tai ei voinut ennen kuin Andre Geim ja Konstantin Novoselov keksivt tavan erottaa grafeenia lyijyst – kytten teippi!

Hupaisan koko palkinnosta tekee se, ett Geim voitti vuonna 2000 mys ig Nobelin (palkinnon hpsimmst tutkimuksesta) keksittyn tavan leijuttaa sammakoita voimakkaassa magneettikentss.

(Lis: Ars Technica)

2 thoughts on “Grafeeni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *