Ajatuksia varmuuskopioinnista ja tietojen palauttamisesta

Tietokone hajosi muutama piv sitten. Pitkien selvittelyiden jlkeen eristin vian ulkoisten kovalevyjen ja tietokoneen vliseen firewire-yhteyteen – niin kauan kuin kovalevyt olivat firewirell kiinni, kone kyttytyi todella sekavasti.

Pdyin loppujen lopuksi siirtmn kovalevyt kyttmn firewiren sijasta usb-johtoja (onneksi minulla kytss olevat WD:n ulkoiset levyt mahdollistavat sen) ja asentamaan kyttjrjestelmn uusiksi koska sekin oli mennyt pahasti solmuun. En ole varma onko kyttjrjestelmn sekoamisella ja firewire-ongelmilla yhteytt toisiinsa mutta olisihan se aikamoinen yhteensattuma.

Tietokone on nyt asennuksen jlkeisess askeettisuudessaan miellyttvn nopea ja palauttelen siihen tietoja harvakseltaan ja valikoiden. Tss prosessin aikana olen ehtinyt samalla pohdiskella erilaisia haja-ajatuksia varmuuskopiointiin ja palautukseen liittyen. Jatka lukemista ja muista lopuksi kommentoida omia ajatuksiasi ja kertomuksiasi varmuuskopioihin liittyen.

Nm ohjeet ovat Mac-kyttjn nkkulmasta, mutta samat ajatukset ovat sovellettavissa kaikkiin tietokoneisiin. Minulla on varmuuskopioitavaa sislt todennkisesti enemmn kuin ns. peruskyttjll, mutta arkikyttjtkin tulevat trmmn samaan tilanteeseen ennemmin tai myhemmin.

Varmuuskopioideni eniten tilaa viev sislt koostuu enimmkseen valokuvista (kymmenen vuoden digikuvausharrastuksesta on kertynyt yli 100 gigatavua valokuvia), videokameralla kuvatuista videoista (HD-videokameran arkistoitu raakakuva vie kahdeksan gigatavua / tunti, ksiteltvn olevat tykopiot viel lis) ja musiikista (mp3:ksi siirretyt CD-levyt ja ostettu musiikki vievt tilaa n. 80 gigatavua). Lisksi kovalevyill on muuta sislt viimeisten parinkymmenen vuoden ajalta, mutta niiden viem tila on mikroskooppista verrattuna yll mainittuihin formaatteihin. Yksi kuva vastaa tietokoneessa tuhannen sanan sijasta enemmnkin tuhatta dokumenttia.

– Ensinnkin: jatkuva automaattisesti toimiva varmuuskopiojrjestelm on aivan oleellinen. Kun asiat menevt vikaan, on jo liian myhist alkaa pelastella tiedostoja.

– Automaattiselle varmuuskopiolle kannattaa ottaa kaikki tietokoneen sislt. Vaikka pdytkin asentamaan tietokoneen kyttjrjestelmn ja ohjelmat uudelleen, monia trkeit tiedostoja saattaa olla piilossa paikoissa joista et hoksannut niit etsi. Esimerkiksi minulla on kaikki kyttjtiedostot tallennettuna ulkoiselle kovalevylle jolloin voin siirt kovalevyn uuteen tietokoneeseen ja homma jatkuu normaalisti. Kotihakemisto oli kuitenkin systeemilevyll jolloin esimerkiksi iTunesin arvostelut ja typydn sislt piti palauttaa systeemilevyn varmuuskopiosta. Nyt harkitsenkin kotihakemistojen siirtmist ulkoiselle levylle.

– On trke ett automaattinen varmuuskopio on selailtavissa. Entisess koneessa otin varmuuskopiot levyimageina, jolloin jrjestelmn tydellinen palauttaminen oli helppoa kopioimalla uusi image vanhan plle. Jos imagesta haluaa kuitenkin poimia yksittisi tiedostoja, se on jo hankalampaa.

– Varmuuskopiossa olisi hyv olla muutoshistoriaa ainakin parin viikon phn. Joskus koneet vikaantuvat hiljalleen ja silloin voi olla tarve palauttaa tilannetta taaksepin siihen asti kun kaikki toimi hyvin.

– Macin Time Machinessa on historia, mutta siihen kannattaa suhtautua kriittisesti. Jos varmuuskopiolevy ei ole reilusti isompi kuin kopioitavat levyt, historia saattaa ylltten kadota. Nin kvi esimerkiksi minulla – varmuuskopiolevy on siis kooltaan yksi teratavua ja kopioitavat levyt 500+250+250 gigatavua. Selvitellessni levyongelmia siirtelin isoja tiedostoja levylt toiselle jolloin Time Machine pudotti historian viimeisint varmuuskopiota lukuunottamatta pois tehdessn tilaa tiedostoille. Mielestni varmuuskopiolevyn olisi hyv olla n. 2x kopioitavien medioiden kokoinen. Nyt minulla on 2 teratavun ulkoinen levy joka varmuuskopioi 1 teratavun omien datojen levy ja 250 gigatavun tietokoneen sisist levy.

– Yksi varmuuskopio ei riit. Yleisin pelon aihe on, “entp jos tulee tulipalo ja sek tietokone ett varmuuskopio palavat?”. Ninkin voi kyd, mutta tietokone ja varmuuskopio saattavat tuhoutua helpomminkin – esimerkiksi sekaantunut kyttjrjestelm voi sotkea tietokoneen kovalevy ja samalla rikkoa varmuuskopiolevynkin levyjrjestelmn. Sen vuoksi trket tiedostot tytyy kopioida mys paikkaan joka ei ole kytkettyn tietokoneeseen, automaattiseen varmuuskopiointiin ja joka on mieluiten kodin ulkopuolella. Minulla on yksi ulkoinen kovalevy typaikan pytlaatikossa, jonne kopioin trkeimmt tiedostot aina silloin tllin.

– Varmuuskopion tekeminen ja palauttaminen tulisi olla suhteellisen nopeaa, tai ainakin ei-hidasta. Nyt kun luovuin firewirest ja siirryin USB:hen, uuden jrjestelmn ensimmisen varmuuskopion tekeminen kest noin puoli vuorokautta. Jos olisin joutunut palauttamaan tiedostoja varmuuskopiolta, olisin joutunut pivystmn palautuksien kanssa saman verran. Siin menee kokonaisia viikonloppuja / arki-iltoja.

– Tuon vuoksi suhtaudun epilyksell pilvibackup-jrjestelmiin. Tyypillisell 8/1 Mbps ADSL-yhteydell etenkin ensimmisen varmuuskopion tekeminen minun tietomrillni saattaa kest piv/viikkokausia. Tn aikana yhteys katkeilee takuuvarmasti lukuisia kertoja ja olo olisi koko ajan hieman epilevinen. Voin kuvitella miten riepovaa olisi palauttaa pilvibackupissa sijaitsevaa 400 gigatavun varmuuskopiota. Nopeammat laajakaistayhteydet tulevat toki helpottamaan tt huomattavasti.

– Mutta pilvibackupit toimivat jo nyt erinomaisesti kun kyseess on rajattu tietomr. Shkpostini sijaitsevat Gmailissa, kirjanmerkkini sijaitsevat Xmarksissa, monessa koneessa tarvitut tiedostot Dropboxissa, tallennetut salasanat 1passwordissa ja muistilaput Evernotessa. Niden tietojen palautus sujuu kuin tanssi – asennetaan ohjelma uusiksi, sytetn salasana ja odotellaan hetkinen. Tietojen varmistuksesta ei tarvitse tuntea erityisemp stressi (jos joku palveluntarjoajista lopettaa toimintansa, siin vaiheessa on yleens hyv aikaa kopioida tiedot toiseen vastaavaan palveluun).

– Lisksi pilvibackup on varmasti hieno ratkaisu niille, jotka tallentavat tietokoneelleen lhinn selaimen kirjanmerkit ja digikuvat.

– NAS:in kyttminen varmuuskopioalustana on minun kokemuksieni mukaan toimivaa mutta hitaanpuoleista. Kokeilin pivitysvaiheessa liitt varmuuskopiolevyn Airport Extreme -tukiasemaani ja kytt verkkolevy Time Machinen varmuuskopioiden tekemiseen. Ensimmisen varmuuskopion luominen tapahtui hitaasti. Pdyin siirtmn varmuuskopiolevyn suoraan kiinni tietokoneeseen ensimmist varmuuskopiota varten. Myhemmin tapahtuvat inkrementit menevt varmaan ihan hyvin ilmateitsekin. Jos kodissa on tarjolla langallinen ethernet-yhteys verkkolevyihin, varmuuskopiointi toimii varmasti paljon nopeammin. Olen harkitsemassa kahden wlan-verkon luomista: 811n ainoastaan sit tukeville laitteille ja 811g/n muille.

– Varmuuskopiolaite voi olla vaikka miten hieno, mutta se on silti yht luotettava kuin heikoin lenkkins. RAID-pohjaiset jrjestelmt selvivt hienosti siit, jos yksi kovalevy laitteen sisll hajoaa. Mutta jos laitteen ohjainyksikk, virtalhde tai vaikkapa vain kaapelin tpseli hajoaa, tiedostot ovat siell jumissa.

– Kyttmissni ulkoisissa WD Studio Edition -kovalevyiss on sek firewire- ett usb-pistokkeet. Kun firewire muuttui epluotettavaksi, siirsin johdot usb-pistokkeisiin ja levyt toimivat taas kuten ennenkin (joskin vhn hitaammin). Miellyttv.

Onko sinulla tarinoita tilanteista, joissa varmuuskopiot tulivat tosikyttn?

Photo by Nina Matthews Photography, available under Creative Commons Attribution licence

3 thoughts on “Ajatuksia varmuuskopioinnista ja tietojen palauttamisesta

 1. Tytiedostot kiintolevyll, usb-tikulla, dropboxissa… ja silloin tllin kopioin ne ulkoiselle kiintolevylle. Ja ovat ne tietenkin dropboxin takia mys toisella konella, kannettavalla.

  Musiikki kiintolevyll ja ulkoisella kiintolevyll. Ja mys kannettavalla.

  Valokuvat kahdella ulkoisella kiintolevyll. (Toinen on yleens piuhat irti.)

  Kerran pivss ruksuttaa Time Machine.

  Valtaosa kiintolevyn ja vakituisesti tietokoneessa kiinni olevan ulkoisen kiintolevyn sisllst (johon kuuluvat mm. tytiedostot, musiikki, kuvat, musiikki sun muut) on Backblazen palvelimilla (5 taalaa kuussa). Tll hetkell runsaat 250 gigatavua (ilman kaksoiskappaleita mistn). Eka kopiointi/uppaamiskierros kesti kuukausia, vaikka kone oli pll kytnnss koko ajan. Pari viikkoa sitten sain kopiot ajan tasalle.

  Olen lhtenyt siit, ett tytiedostoja on oltava vhn joka paikassa, valokuvista ja musiikista on aina oltava vhintn kahdet kappaleet, mieluummin enemmn. Muutaman vuoden edest kuvia on aikoinaan kopioitu dvd-levyillekin, mutta kuka niit jaksaa en polttaa? Backblazen otin listurvaksi, kun nettiyhteyteni hinta sattui laskemaan viidell eurolla. Kaipasin ratkaisua, jossa kaikki trke on viel poissa kotoa ja kryptattuna.

  Tm tuntuu nin lueteltuna aivan lyttmlt, mutta tllaisessa maailmassa tss nyt elelln… Digitaalisessa matskussa on monella ihmisell kiinni paljon muistoja, aikaa, rahaa ja tyt.

 2. Sattumoisin kytn Mac:ssa noita samoja WD:n “kirjoja”, joissa on sek USB ja FireWire. FireWire on aavistuksen nopeampi, mutta sen kanssa on ollut ongelmia pivst yksi alkaen. Eniten murheena on se, ettei kone lyd levy kun se kytketn. Toistaiseksi mitn ei ole hajonnut, mutta kytnnss olen mys siirtynyt sen USB:n kyttn. Muuten olen ollut erittin tyytyvinen noihin levyihin.

  Itsellni on kytss Leopard, mutta olen paljon kuullut Firewire-ongelmista Snow Leopardin kanssa.

  Minulla varmuuskopiointi on suojannut omilta mokilta. Levyj ei ole viel hajonnut, mutta monta kertaa on plevylt tullut vahingossa tuhottua jotain, mit ei olisi pitnyt. Pidn todella trken sit, ett varmuuskopiointi ei ole peilaava tai joku muu RAID, jossa deletoinnit peilaantuvat samantien varmistukselle.

  Tll hetkell rakenteilla on NAS:iin perustuva varmistus. Irtokovalevyill alkaa tila loppua. Tarkoituksena on tehd NAS-purkki nurkkaan kuvavarastoksi ja ajaa siit irtokovalevyille lisv varmistusta pivittin. Ulkoisen levyn voi sitten vaihtaa aika ajoin ja siirt kauemmaksi turvaan.

 3. Kyllhn noita tapauksia on ollut. Onneksi silloin olen ulkoiselta levylt saanut palauteltua puuttuvia kansioita ja tiedostoja. Tll hetkell Macin kovalevy tallentuu Time Machinilla verkkolevylle (NAS) ja eri verkkovarmistusratkaisut ovat selvityksess. Ainakin backblaze.com tuntuu olevan suosittu ja hyvill palautusominaisuuksilla, mutta onpahan tuokin taas lahden toisella puolella… :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *