Ilmalmppumppu ja poistovesiputki

Taitaa olla aika kirjoittaa pitkst aikaa Pinseriin ilmalmppumppu-kuulumisia. Laite on nyt huristellut seinllmme jo kuuden vuoden ajan ja sin aikana tuonut shknsst (arvioisin lmmitysshkn tarpeen tippuneen n. 30%) mutta mys harmaita hiuksia. Laitteesta on kahdesti korjattu sisyksikn hajonneet laakerit ja kerran ulkoyksikn kompressori. Vedenkin kanssa on ollut harmia – tss siit tarkemmin.

Viime kesn Panasonicin kanssa ylltti tulva. Sisyksikst alkoi valua vett lattialle. Tutkittuani asiaa kvi ilmi ett poistovesiputki oli ajan myt mennyt tukkoon ja jhdytyskytss syntyv kondenssivesi ei pssyt ulos luonnollista tiet.

Sill kertaa ongelma ratkesi kun avasin sisyksikn kuoret, etsin ritiliden alla olevasta kondenssivesialtaasta ulosjohtavan rein ja keksin puhaltaa sinne purkista paineilmaa. Moskat ja vedet lensivt komeasti poistoputken pst pihalle. Tein tn kevn ennen jhdytyskauden alkamista saman huoltotoimenpiteen ja taas tuli ulos komea kasa mrk mnj.

Vinkkin uusille ilmalmppumpun omistajille voisikin todeta: muistakaa tarkkailla poistovesiletkua ja puhdistakaa se snnllisesti!

Nyt helteill pumppu on jhdyttnyt jatkuvalla sytll pidempn ja huomasin ett sisyksikn alapinnalla on taas kohta josta roikkuu vesitippa. Laitoin lattialle ensiavuksi vadin, johon parin pivn aikana on ehtinyt kerty ehk noin puoli desilitraa vett. Ei hirmuisesti siis. Suurin osa kondenssivedest menee edelleen ulos – kvin tarkastelemassa ulkona poistovesiputken pt, josta valui reippaasti vett (noin tippa sekunnissa – siit kertynee pivss jo iso mprillinen). Kostealla hellesll ilmalmppumppu poistaa huoneilmasta kosteutta uskomattomalla teholla.

Koska vesivaurion uhka ei ole viel ihan akuutti, en ole jaksanut kiivet availemaan sisyksikk mutta epilen ett kondenssivesialtaaseen / poistoputkeen on kertynyt ply ja kenties alkanut kasvaa jotain muutakin mnj, joka patoaa allasta sen verran ett nyt huippuhelteill (tai -kosteuksilla) ihan kaikki vesi ei ehdi ulos. Tai sitten laitteen kylmn kyviin kohtiin tiivistyy mys hieman vett.

Kiinnostuin asiasta ja ptin etsi netist asiaan liittyvi listietoja. Suomessa nemm poistovesiputken puhdistus ei ole lainkaan ajankohtainen asia, koska siit ei ole juuri kirjoiteltu. Laitteiden ohjekirjoissakin todetaan vain ett jos sisyksikst alkaa valua vett, on syyt kutsua huoltomies paikalle.

Sen sijaan lysin monia jenkkisivustoja, joissa puhutaan mys poistovesiputkien puhdistuksesta – siellhn on liki joka tuvassa ilmastointilaite joka on kytnnss kuin ilmalmppumppu ilman lmmitysominaisuutta. Sit lisksi kytetn ahkerasti – etelmmss ympri vuoden.

Ensinnkin kvi ilmi ett itse keksimni paineilmatemppu on ihan yleinen ratkaisu mys valtameren toisella puolella. Poistovesiputken aukipuhaltaminen on ilmastointilaitteiden huoltajien leippuu. Mutta on nemm mys helpompikin tapa niille jotka eivt jaksa kiipeill katon rajaan availemaan sisyksikn kuoria: otetaan mrkimuri, sovitetaan se poistoputken phn ja imetn mnjt ja vedet ulos. Jos kytettviss ei ole shk, jonkinlainen imupumppu (“Miracle pump”) toimii mys hienosti.

Sivustoilla puhutaan mys mnjn tappamisesta jo ennenkuin se muodostuu ongelmaksi. Jotkut neuvovat kaatamaan poistoputkeen kloriittia, mutta en ole ihan varma onko se hyvksi (ainakin Panasonicissa) styroksista tehdylle kondenssivesialtaalle ja tuleeko siit kovinkin pahoja hajuhaittoja. On olemassa kuulemma mys jonkinlaisia tabletteja, jotka voi jtt poistovesialtaaseen ja jotka hiljalleen liuetessaan estvt levn syntymist. En tied mist sellaisia voisi Suomessa ostaa. Varmastikaan ne eivt ole klooritabletteja, sill voin vain kuvitella hajua joka niist levi. Lisksi olen lukenut autojen ilmastointilaitteisiin tarkoitetuista puhdistusvaahdoista, jotka ruiskutetaan kennostoon ja jotka liuottavat kennostosta pois liat. Olisi kuitenkin hauska kuulla, onko kukaan tklinen koskaan kokeillut mitn nist keinoista ja onko niiss mitn jrke.

Tll pohjoisessahan ilmalmppumpun kytn erityispiirteen on se, ett laitetta kytetn suurimman osan vuodesta lmmityskytss, jolloin sisyksikn kennosto ei ole kostea vaan kuiva ja kuuma. Se ker itseens kerroksen kuivaa huoneply joka sitten kesn tultua valuu yhten kasana poistoveden joukkoon. Lev syntyy vain silloin kun ilmastointia kytetn pitkn jatkuvasti (kuten nyt nill helteill). Luulen ett pelkille ilmastointilaitteille tehdyiss puhdistusaineissa ei ole vlttmtt otettu tt huomioon.

Kokemuksia, kommentteja?

7 thoughts on “Ilmalmppumppu ja poistovesiputki

 1. Toi kondenssi asia on muakin jo etukteen huolettanut kun olen ilmalmppumpun hankintaa suunnitellut. Siin haihtuu kaikki mahdolliset sstt jos sattuu aiheuttamaan sill paikkojen kastumisen.

 2. Kiitos vaivannst ett toit asiaa esille. Alkoi tuossa itsenikin huolestuttaa se ett ilmalmppumpun sisyksikn alareunassa on viilennyskytss usein nkyviss vesitippa -mutta kertaakaan en ole nhnyt ett se tippuisi ja heti alkaisi muodostumaan uusi- eli se tulee siihen aika hitaasti.

  Ulkopuolella sen sijaan tippuu helteill tosiaankin se n. tippa/sekunti. Ja kun helteill pit kasvejakin kastella niin pistin sen mprin siihen alle.
  Sit todellakin tulee se mprillinen pivss.

  Jos tuollainen mr vett psisi esimerkiksi talon seinn sisn tai tippuisi lattialle niin talo olisi aika nopeasti asuinkelvottomassa kunnossa.

  Nyt siis selvisi ett asiasta ei vlttmtt tarvitse panikoida. Kokeilen purkaa sisyksikk ja kytt sit paineilmaa.

  Laite on Ultimate mutta toimintaperiaate todennkisesti hyvin samanlainen…

  Sellainenkin tuli mieleen ett mit jos sit kyttisi jossain toisessa moodissa vlill, ett auttaisiko asiaa.. (kuivaus / tuuletus / lmmitys).

 3. Pdyin loppujen lopuksi ostamaan ksikyttisen imupumpun Biltemasta noin viitosella. Sill oli helppo imaista ulkopst putken sisus puhtaaksi.

  Rambolle, kyllhn se puhaltimen lmmityksen kytt kuivaa kennon, mutta se kostuu heti uudelleen kun laitat viilennyksen.

 4. Aivan, aivan.. no nyt kun tuli tuo puhdistettua puhaltamalla paineilmaa sispuolelta ulos pin niin sen jlkeen ei ole sispuolella vesipisaroita nkynyt.
  Eli nhtvsti se poistoletku oli sittenkin ahtautunut eik pstnyt vett lpi en niin kuin uutena.

  Se tuli kans tsekattua ett poistoletku viett alaspin koko matkaltaan niin ett mihinkn notkoon ei pse kerytymn likaa erityisen herksti.

  Lopuksi pit viel mainita yksi asia mik tss nit foorumeita lukiessa ja omaa ILP:i purkaessa ja tarkasteltaessa tuli ilmi; nimittin se seinn lpivienti.

  Huomasin ett niiden putkien seinmiin tiivistyy mys hieman vett kytettess laitetta viilennykseen jolloin kun lpivienti on tehty hyvin niin sekin vesi valuu ulos.
  Mun tapauksessa sit ei oltu otettu huomioon, vaan is ja naapurin ij kun sen asensivat niin olivat kyll laittaneet poistoletkun ihan oikein alaspin viettvn koko matkalta mutta kokonaisuutena tm seinn lpi menev nippu ei ollut muoviputken sisll.
  Siit sitten seuraa se ett kylmien putkien seinmiin tiivistyv vesi imeytyy seinn eik pse valumaan ulos.

  Pit nyt viel purkaa sit lpivienti sen verran ett saan siihen muovikourun mit pitkin putkien ulkopuolellekin tiivistyv vesi psee ulos.

  Sitten tietysti sein pitisi saada viel lmperistyksen kannalta tilkitty ja laitettua se kosmeettinenkin puoli jonkinlaiseen kuntoon…

  Harmi vaan kun en ole alan ihmisi. Ammattilainen sais tsskin asiassa parempaa jlke ja huomattavasti nopeammin. :D

 5. Jos lpivientiin psee ilmaa, ilmassa oleva kosteus tiivistyy eristeen pintaan. Jos lpivientiaukon tiivist hyvin koko matkalta, ilmit ei tapahdu. Mit kennoon kertyneeseen plyyn tulee, se tytyisi puhaltaa pois, ennenkuin aletaan jhdytt, mutta tmhn ei ole normaali kyttjlle mahdollista. Kondenssi muuraa plyn kiinni kennoon, jolloin se ei irtoa kuin liottamalla siihen tarkoitetulla aineella. Yleens ply psee kennoon tukkeutuneen suodattimen ohi, kuten kvi minulla. Minulla on Toshiba ja se kuivaa sek otsonoi kennon aina yli kymmenen minuutin jhdytysjakson jlkeen, jolloin hajuja ja bakteereja ei pse muodostumaan. Imupumppu kondenssiletkun avauksessa voi olla hyv, koska se ei rasita letkun liitoskohtia.

 6. Yksi merkittv tekij on hmhkkilaji joka tekee poistoputkeen pesns noin 20-30 cm phn! Laittakaa vaikka krpsverkkoa nippusiteell putken phn! Niin se puoli on kunnossa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *