TVkaista – nin TV:t kuuluukin katsella

Pinserin lelutestiss TVkaista-digiboksi.

TVkaistasta kuultiin ensimmisen kerran syksyll 2006, jolloin palveluun suhtauduttiin viel innostuneen skeptisesti. Palvelu, jossa kaikki televisiosta tulleet ohjelmat tallentuvat automaattisesti valtavan kokoiselle verkkolevylle oli liian hyv ollakseen totta. TVkaista joutuikin melkein vlittmsti televisioyhtiiden hampaisiin ja katosi verkosta.

Nyt, pari vuotta myhemmin, TVkaista on tullut takaisin, saavuttanut vakiintuneen aseman ja tv-yhtitkin ovat hyvksyneet sen olemassaolon.

Mik ihmeen TVkaista?

Ideana on siis se, ett TVkaista tallentaa automaattisesti kaikki kahden edellisen viikon aikana televisiosta tulleet ohjelmat. Jos vaikka viime viikon Idols-finaali ji katsomatta, ohjelma lytyy edelleen TVkaistasta ja sen saa nhtvkseen parilla napin painalluksella. Ilman erillisi ajastamisia!

Aluksi TVkaistaa katseltiin vain tietokoneen kautta, mutta viime kuukausien aikana tarjonta on kasvanut ripesti ja nyt valittavana onkin kokonainen arsenaali erilaisia katselutapoja. Tietokoneen lisksi TVkaistaa voi katsoa knnykll, iPodilla, pelikonsolilla ja nykyn mys tavallisesta televisiosta TVkaistan oman digiboksin avulla.

Televisioon liitettv laite tekee tallenteiden katselusta niin helppoa, ett TVkaista alkaa olla tavalliselle sohvaperunallekin varteenotettava vaihtoehto. Me tll Pinseriss ptimmekin tutkia purkkia hieman tarkemmin.

TVkaista-digiboksi testiss

TVkaistan digiboksi on ulkonltn poikkeuksellisen tyyliks perinteiseen perusboksiin verrattuna. Laitteen etupaneeli on kiiltvn musta, eik siin ole kuin virran plloloa ilmaiseva merkkivalo. Digiboksi liitetn televisioon joko Scart- tai HDMI-kaapelilla. Tervpiirtotelevisioiden omistajia ilahduttaa se, ett boksista tulee ulos skaalattua 720p/1080i-signaalia.

Kolme digiboksia

Kuvassa TVkaista-digiboksi (pinon keskimmisen satelliitti- ja antennidigiboksin vliss).

Lisksi boksin takana on Ethernet-liitin verkkojohtoa varten. Tm on tarpeellinen, koska tallennetut ohjelmat tulevat laitteeseen Internet-yhteytt pitkin. TVkaista-boksi ei tue langatonta verkkoa, joten jos kotitalouden laajakaistamodeemi on jossain muualla kuin olohuoneessa, on joko varauduttava pitkn verkkojohdon vetmiseen, hankittava laite joka muuttaa langattoman verkon johdolliseksi tai tuotava verkko olohuoneeseen shkjohtoja pitkin (thn tarkoitukseen sopivat erinomaisesti ns. HomePlug-adapterit, joista tulee lhiaikoina oma lelutestins).

TVkaistasta haaveilevan on jo ennen hankkimista hyv varmistaa laajakaistayhteytens nopeus, sill tyslaatuisen kuvan katselemiseksi vaaditaan 8 megabitin laajakaistayhteys. Hitaammillakin yhteyksill voi kytt TVkaistan verkkosivuilta lytyvi pakattuja lhetyksi, mutta TVkaista-boksi toimii siis vain nopeilla laajakaistayhteyksill.

Kyttnotto

Boksin kyttnotto sujuu helposti mukana tulevan suomenkielisen ohjeen avulla. Ensimminen kynnistys kest pitkn mutta ohjeiden ansiosta kuvan nkyviin tulemista malttaa odottaa krsivllisesti. Asennuksen yhteydess kirjoitetaan mys TVkaistan kyttjtunnus ja salasana (rekisterityminen TVkaistaan on siis suoritettu jo ennemmin). Salasanojen kirjoittaminen kaukostimell ei ole erityisen mukavaa, mutta tm tarvitsee tehd onneksi vain kerran – boksi muistaa annetun tunnuksen ja salasanan.

Laitteen kaukosdin on melkoisen heikkolaatuinen. Aluksi naureskelin ohjekirjassa olleelle neuvolle, joka kehoittaa sijoittamaan boksin aivan hyllyn etureunaan jotta kaukosdin toimisi oikein. Osoittautui kuitenkin ett neuvo oli ihan paikallaan – taaemmas hyllyyn sijoitettu boksi ei ottanut kaukostimen komentoja kunnolla vastaan ja vasta eteenpin vedettyn kaukostimen painallukset rekisterityivt kunnolla. Siltikin kaukostimell tytyy thdt suoraan boksiin pin, jotta komennot menevt kunnolla perille.

TVkaistan digiboksi toimii mys tavallisena digiboksina, eli sill voi katsella antennin kautta tulevia lhetyksi ja siihen voi kytke maksu-tv-kortin. Koska meill on kuitenkin digibokseja jo useampikin kappale ennestn (katso kuva), en kytkenyt laitteeseen antennikaapelia vaan keskityn vain TVkaista-osuuden testailuun.

Ohjelmien katselu

Kaukostimen nppimen painallus tuo nkyville TVkaistan kyttliittymn. Kytt ei voisi olla helpompaa: ruudulta valitaan piv kahden edellisviikon ajalta ja haluttu kanava (TVkaista tallentaa Ylen kanavia, MTV3:a, Nelosta, Subia, Jimi, Voicea ja Urheilukanavaa). Nkyviin tulee lista ko. pivn tulleista ohjelmista.

TVkaistan ohjelmavalikko

Kuvassa TVkaistan ohjelmalistaus (klikkaa kuva suuremmaksi).

OK-napin painallus ohjelman nimen pll tuo nkyviin ohjelman listietoruudun josta psee toisella painalluksella katselemaan itse ohjelmaa. Toiston kynnistymiseen kuluu muutama sekunti boksin ottaessa yhteytt TVkaistan palvelimiin.

TVkaista- ohjelman esittely

Kuvassa ohjelman esittely TVkaistasta.

Itse ohjelman katselu ei eroa tavallisesta television katselusta juuri lainkaan. Kuvanlaatu on kytnnss sama kuin “perinteisess” digi-tv:ss (signaalin pitisi olla ihan sama, mutta itse huomaan kuvassa pient pehmeytt toiseen digiboksiini verratessa – tm saattaa tosin johtua ihan laitteistojen eroista). Tekstityksetkin toimivat kuten pitkin.

Havaitsin pidemp ohjelmaa katsoessani muutaman kerran parin sekunnin mittaisia kuvan hyytymisi. Tm johtuu todennkisesti siit, ett alueemme puhelinkaapelit ovat kymmeni vuosia vanhoja ja siksi laajakaistamme nopeus on melkein, mutta ei aivan 8 mbps. Jos verkkoyhteytt kytt samaan aikaan ahkeraan surffailuun, on sillkin vlittmsti vaikutusta kuvan laatuun. Viel nopeammilla laajakaistayhteyksill on mahdollista surffailla raskailla verkkosivuilla yhtaikaa TVkaistan katselun kanssa ilman katselun ptkimist.

Ptkisyt ovat kuitenkin sikli harmittomia, ett ohjelma jatkuu nopeasti pyshtyneest kohdasta eivtk aiheuta sen enemp harmia. Lisksi kuvaan tuli mosaiikkihiriit niin ikn muutaman kerran tunnin aikana, mutta se on ksittkseni ihan normaali digi-tv:n ominaisuus ;-)

TVkaista ohjelmankatselu

Kuvassa itsenisyyspivn vastaanotto katseltuna TVkaista-digiboksista. Ruudulle on tuotu nkyviin mys boksin informaatiopalkki (palkki on normaalisti piilotettu ohjelman katselun aikana). Suurennetussa kuvassa (klikkaamalla) nkyv raidoitus johtuu kamerasta, eik sit ny paljain silmin televisiota katsellessa.

Aivan kuten tallentavissa digibokseissa, katseltavan ohjelman voi pysytt kaukostimen Pause-nppimell ja jatkaa Playll. Ohjelmassa voi mys hypt eteen- ja taaksepin puolen minuutin hyppyksin tai siirty suoraan tiettyyn kohtaan ohjelman sisll antamalla minuuttimrn ohjelman alusta.

Pieni kauneusvirheit

Kaukostimess on mys napit kelaukselle, mutta nykyisess digiboksin versiossa niist tuli nkyviin vain virheilmoitus, eli kelaus ei siis toimi. Kaukostimen WWW-painike sen sijaan toimii ja tuo nkyviin ihan kelvollisen oloisen nettiselaimen. Sen avulla voi tarkistaa nopeasti vaikkapa tuoreimmat uutiset.

Mukana tulleet ohjeet varoittelevat mys mahdollisista epyhteensopivuuksista tiettyjen internet-operaattorien kanssa. Ongelmat voi kiert kyttmll palomuurilla ja NAT:lla varustettua ADSL-modeemia (yleens ne ovatkin tllaisia). Jos nm termit ovat ihan vieraita, oman nettiyhteyden yhteensopivuus kannattaa varmistaa TVkaistan asiakaspalvelusta.

Heitetnk vanhat boksit pihalle?

Kaikenkaikkiaan TVkaistan digiboksi vaikuttaa melko hyvlt hankinnalta. Se ei kuitenkaan korvaa tydellisesti tallentavaa digiboksia, sill TV:sta katseltavaa suoraa lhetyst ei voi pysytt (=taukotallennus). TV:st tulleet ohjelmat ovat katseltavissa TVkaistan kautta melko nopeasti tallennuksen loputtua, mutta koska tallennuksiin on jtetty loppuun myhstymisvaraa ja palvelimet suorittavat niille jonkinlaista ksittely, ihan vlittmsti ohjelmat eivt ole saatavilla.

Ohjelmia voi tallentaa pidemmksi ajaksi vain rajoitetusti. TVkaista mahdollistaa ohjelman merkitsemisen suosikiksi, jolloin se tulee nkyviin tallennepankkiin ja pysyy siell niin kauan kunnes se poistetaan ksin. Tallennepankissa voi olla kuitenkin vain kymmenen ohjelmaa.

tvkaista_suosikit

Tallennepankkiin tallennettujen ja muiden kahden edellisviikon aikana tulleiden ohjelmien edelleenksittely on TVkaistan kanssa monipuolista. TVkaistahan on tallennepankkeineen kytss mys nettisivujen kautta. Siell ohjelmat voi kopioida omalle tietokoneelleen monissa eri tiedostomuodoissa – esim. pakkaamattomana TS:n tai pakattuna MPEG4:n. Tietokoneella ohjelmat voi polttaa vaikkapa DVD-levylle.

Lisominaisuuksia netiss

TVkaistan nettisivut mahdollistavat televisio-ohjelmien katselun mys muualla kuin kotisohvalla. Ohjelmista on tarjolla tyslaatuisten versioiden lisksi mys pakatut versiot, jolloin niit voi katsella vaikkapa nettikahvilassa matkalla ollessaan tai knnykkyhteyden yli bussissa.

tvkaista_nakymat

Kerrassaan kiehtova ominaisuus on ohjelmien tuominen kannettaviin laitteisiin. TVkaistan nettisivuilla voi hakea ohjelmia sanahaulla ja hakujen tulokset voi tilata podcast-sytteen kannettaviin laitteisiin. Tmn jlkeen kaikki hakusanaan tsmvt tv-ohjelmat kopioituvat automaattisesti pakatussa muodossa kannettavaan laitteeseen. Olen esimerkiksi tilannut iTunesiini TVkaistan hakusanan “Frasier”, jolloin jokainen tv:st tullut Frasierin jakso kopioituu automaattisesti iPodiini synkronoidessani sen tietokoneen kanssa. Erinomainen ominaisuus esimerkiksi paljon junassa matkustaville!

Podcast-haku toimii kokeillusti ainakin iPodin, iPhonen ja Nokia N810:n kanssa (video center -sovelluksen avulla), mutta luulen ett sen saa toimimaan mys muissa Nokian N-sarjan videotuella varustetuissa puhelimissa sek video-ominaisuuksilla varustetuissa mp3-soittimissa. iPhonessa TVkaistaa voi katsoa lisksi suoraan verkon yli.

tvkaista_iphone

Jos kotoa lytyy Playstation 3, TVkaistan digiboksin hankinta lienee turhaa, koska pleikkari osaa mys toistaa TVkaistan ohjelmat televisiossa. Ja televisioon kytketty tietokonehan ky niin ikn toistovlineest – tosin ohjelmien valitseminen WWW-selaimen listasta ei suju kaukostimell yht npprsti kuin digiboksin avulla.

Kuuleman mukaan TVkaistasta on tullut melkoisen suosittu ulkomailla asuvien suomalaisten keskuudessa – onhan se kerrassaan erinomainen tapa saada kotimaan ohjelmia nkyviin netin yli. Helppokyttisyydessn ja monipuolisuudessaan TVkaista onkin jotain sellaista, mit television olisi pitnyt olla jo pitkn.

Plussat:
+ Laitteen tyyliks ulkonk
+ Helppo tapa katsella tv-ohjelmia juuri silloin kuin haluaa
+ TVkaistan erittin monipuoliset katselumahdollisuudet

Miinukset:
– Heikko kaukosdin
– Digiboksin liev keskenerisyys

Yhteenveto:
TVkaistan digiboksi tuo TVkaistan erinomaiset ominaisuudet mys tavallisen sohvaperunan ulottuville. Kahden edellisviikon aikana tulleiden tv-ohjelmien katselu on erittin helppoa. Kunhan viel jljell olevat pikkupuutteet korjataan, laitetta voi suositella lmpimsti niille, jotka haluavat katsella tv:t omien aikataulujensa mukaan.

TVkaistan kytt maksaa n. 10 euroa kuukaudessa (kestotilauksena) ja TVkaista-digiboksi maksaa 249 euroa. Lisksi on syyt muistaa, ett TVkaistan katselijan tulee maksaa tv-maksu, aivan kuten muidenkin televisiota katselevien.

Jouluylltys!

TVkaista tarjoaa joulutarjouksena Pinserin lukijoille ilmaisen viikon mittaisen kokeilukytn. Rekisteridy tmn linkin kautta TVkaistaan ja voit kytt palvelua viikon ajan maksutta.

Kokeile vaikka joulunpyhin :-) Huomaa, ett ohjelmien tallennus alkaa vasta siit hetkest kun rekisteridyt.

Pinserin lelutestit on sarja, jossa raportoidaan mielenkiintoisista teknisist vimpaimista (ja hieman muustakin). Aiemmin testattu mm.: Saddleback Leather -laukku, Axbo, Macbook Air ja mokkula. Lhitulevaisuudessa lis testej ajankohdan mielenkiintoisimmista leluista! Muista kyd vierailulla snnllisesti tai tilaa lukuohjelmaasi Pinserin RSS-syte.

4 thoughts on “TVkaista – nin TV:t kuuluukin katsella

 1. Hieno testaus ! Ulkosuomalaiselle palvelu on aarreaitta, mutten taida hankkia boxia vaan imuroin itselleni ohjelmat.

  Ranskassa oli vastaava palvelu Wizzgo joka toimi QuickTimell, mutta piti ruksata etukteen ohjelmat – jlkikteen ei ollut mitn mahdollisuutta. Palvelu sai kuitenkin kesll ensimmisen haasteen oikeuteen (M6-kanava) ja nyt muutkin kanavat saivat voiton oikeudessa ja palvelu hyllytettiin.

  Wizzgo vetosi oikeuteen yksityiskopioista ja vertasi palveluaan videonauhuriin, mutta se ei tepsinyt. Olisi mielenkiintoista tiet miten Suomessa hoidettiin nuo neuvottelut – mutta se maksullisuus on varmaankin avainsana hommassa.

 2. Aivan loistava palvelu! Aika ajoin ulkomailla asuvana, sek pivystysluontoista tyt netin rell tekevn hintansa arvoinen. Ehk joskus jos tnne syrjkylille vedetty 8megainen alkaa olemaan edes lhellkn “luvattua” nopeutta tulee tuo boxikin varmasti hankittua.

 3. Sami,

  Mainio arviointi. Meill myskin ulkosuomalaisena ollut vuoden verran TV-kaista telkkarissamme kiinni vanhemman lpprin kautta. Ja toimii mainiosti.

  Kyttliittym selaimen kautta on vaan aika kkk vaikka langaton nppiskin on. Miksikhn he eivt tarjoa tuossa kuvissasi esiintyv kyttist mys nettipohjaisena? Olohuonekyttliittym on se mihin uskon tt palvelua kytettvn eniten – olisi ehdottoman hyv lis TV-kaistan lisksi.

  Onko kelln ideaa miten tm voisi toimia?

  Tommi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *