Saddleback Leather -laukku kestää 400 vuotta

Pinserin lelutestissä Saddleback Leather -laukku.

Saddleback Leather briefcase

Ajan patinoimat käytössä kuluneet esineet ovat yksi heikkouksistani. Nelisen vuotta sitten innostuin Moleskineistä: muistikirjoista, jotka näyttävät siltä kuin ne olisivat kulkeneet arkeologin mukana seikkailusta toiseen ja selvinneet lukuisista hankalista paikoista.

Mutta millaista laukkua seikkaileva egyptologi käyttäisi? Tähän löytyi vastaus joitain kuukausia sitten löytäessäni Saddleback Leatherin sivut. Olin myyty mies heti luettuani firman tunnuslauseen: “Näistä perillisesi tappelevat kuolemasi jälkeen”. Yrityksen perustajan Dave Munsonin tarina seikkailuistaan etsiessään täydellistä laukkua ja löytämästään vanhasta meksikolaisesta laukuntekijästä olivat hyvin vetoavia, mutta valokuvat Saddlebackin laukuista vakuuttivat minut lopullisesti.

Saddleback Leatherin laukut on tehty paksusta laadukkaasta nahasta ja niistä on jätetty pois kaikki helposti rikkoutuva kuten vetoketjut, tarranauhat tai kankaiset osat. Yritys myöntääkin laukuilleen reteästi 400 vuoden takuun! Laukut tietysti kuluvat käytössä, mutta se tekee niistä aina vain paremman näköisiä. Parin vuoden seikkailujen jälkeen laukku alkaa näyttää Indiana Jonesin laukulta.

Pakkohan tällainen siis oli ostaa. Saddleback Leatherilla on verkkosivujen lisäksi myös kauppapaikka eBayssä, josta sainkin napattua haluamani kaltaisen nahkasalkun huomattavalla alennuksella. Muutaman viikon odottelun jälkeen laukku löysi tiensä Teksasista Kangasalle, tullin kautta toki.

Pakettia avatessa ensivaikutelma tuli nenän kautta. Tuoreen nahan haju oli huumaava ja mieleen tulivat lapsuuden käynnit kenkäkaupassa. Laukku oli myös painava. Siinä ei todellakaan oltu säästelty materiaaleissa – mainoslauseet krokotiilin leukoja kestävästä materiaalista eivät taidakaan olla tuulesta temmattuja. Soljet ja renkaat olivat paksua kilahtelevaa metallia.

Large-kokoinen laukku oli juuri sopiva hieman pullealle 15-tuumaiselle työläppärille. Tietokone vei laukun sisältä toisen osaston, ja toinen jäi vielä vapaaksi muuntajalle, Filofaxille ja sekalaiselle tavaralle. Pienet taskut reunassa olivat mainio säilytyspaikka muistitikuille ja mokkulalle. Moleskinekin mahtuu erinomaisesti mukaan.

Olin jo ehtinyt saada pari ohjetta sähköpostissa odotellessani laukkua saapuvaksi: niissä mm. opetettiin että laukku näyttää nyt hyvältä, mutta muutaman kuukauden päästä se näyttää vielä paremmalta. Todella kooli laukusta tulee vasta vuoden-parin käytön jälkeen. Nahka kestää lähestulkoon mitä vain, mutta sitä on hyvä hoitaa silloin tällöin. Tahrat tulee pestä satulasaippualla, tietysti.

Saddleback Leatherin laukku ei tosiaankaan ole mikään Luis Vuitton tai vastaava neitipoikien laukku (kuten Dave sanoisi) vaan tilava, käytännöllinen ja tehty kestämään kulutusta. Tilaa laukussa on juuri sopivasti ja sen lisäosat ovat harkittuja. Kantohihnan voi kiinnittää kahvan alla olevaan solkeen, jonka jälkeen laukusta tulikin reppu. Päädyissä ja alla oleviin renkaisiin voi kiinnittää soljilla roikkumaan lisätavaraa. Ekstrahihnat kulkevat laukun ympäri, joten niiden avulla mukana voi kantaa vaikka kameran jalustaa, sateenvarjoa tai makuupussia. Käypä hihna jopa vyönkin korvikkeesta kapealanteisille.

Painon lisäksi ainoa vastaan tullut huono puoli laukussa on se, että se menee hieman hukkaan kulkiessaan auton takapenkillä ja junan tavarahyllyllä. Tämä laukku on tehty seikkailemaan pölyisillä hiekka-aavikoilla, avarissa vuoristomaisemissa ja kiireisissä suurkaupungeissa, kantamaan mukanaan kulunutta Moleskineä ja naarmuista järjestelmäkameraa pahaisen Thinkpadin sijasta.

Pinserin lelutestit on sarja, jossa raportoidaan mielenkiintoisista teknisistä vimpaimista (ja hieman muustakin). Aiemmin testattu mm.: Axbo, Macbook Air ja mokkula. Lähitulevaisuudessa lisää testejä ajankohdan mielenkiintoisimmista leluista! Muista käydä vierailulla säännöllisesti tai tilaa lukuohjelmaasi Pinserin RSS-syöte.

13 thoughts on “Saddleback Leather -laukku kestää 400 vuotta

 1. Ihan hyvän näköinen laukku, kieltämättä. Harmittaa vaan, ettei fima ole oikein jaksanut panostaa nettisivuihinsa. Jos tuotteiden esittelyssä olisi nähty vähän enemmän vaivaa, voisi ostokynnyksen yli täräyttää helpommin. Vähän samanhenkiselle yleisölle on varmaan suunnattu myös Hard Graftin (http://hard-graft.com/) sivut, ja siellä on mielestäni saatu tuotteista haluttavamman näköisiä. Tämä ei nyt tietenkään tarkoita sitä, etteikö laukku itse olisi komea. :)

  Seuraavaksi sitten vaan Aldenin Indy-saappaat imagoa täydentämään.

 2. Todella makean näköinen laukku! Mutta mutta…

  Jos kantaa laukkua oikeasti mukana joka päivä eikä kärrää sitä autolla ympäriinsä niin pidemmän päälle tulee hankittua vain keveitä laukkuja. Mulla on tossa hieno nahkainen Tumin messenger-bagi, samankokoinen pcv-bagi ja nylon-reppu. Tumi jää aina kotiin koska se yksinkertaisesti painaa liikaa.

  Myös lyhyillä matkoilla on mukavaa kun omistaa käsimatkatavaraan menevän repun joka painaa kilon tai olkalaukun joka painaa puoli kiloa. Näin 8kg:n käsimatkatavararajoitukseen saa kivasti menemään useamman päivän kamat eivätkä ne ajelehdi ympäri Helsinki-Vantaata. Jälleen Samsoniten kaikilla herkuilla varustettu käsimatkatavara-trolley pölyttyy kotona. :/

  Mutta silti, olishan toi hieno :D

 3. Juu, Juppe. Muovikassi on kuin timantti, onhan se ikuinen. Tai ainakin kestää keskimäärin tuhat vuotta.

 4. Tuo minun laukkuni on:

  16″ x 12″ x 9″ Large Dark Coffee Brown Briefcase (BC-LG-DCB)

 5. Pingback: TVkaista - näin TV:tä kuuluukin katsella | Pinseri

 6. Niinhän siinä kävi, että piti pistää vastaava laukku tilaukseen kun näin jutun ja perehdyin aiheeseen. Odottelen kutsua tullikamarille päivänä minä hyvänsä. Jotkut ovat valitelleet hihnan seilaamista reppukäytössä. Yksi ratkaisu on kai ruuvata sopivaan reikään “chicago screw”, joka pysäyttää hihnan. Pitänee etsiskellä tuollaista rautakaupasta.

 7. Kiinnostaa tietää minkälaisen siivun tullimies tuosta haluaa, alv 22% ja jotain?

 8. Antti: tullia tulee muutama prosentti laukun hinnasta (en muista tarkkaa prosenttimäärää, se selviää varmaan tullin sivuilta). Sitten koko summasta (laukun hinta + tulli + postikulut) pitää maksaa vielä 22% arvonlisäveroa. Minulla laukun hintaan tuli yhteensä lisää n. satasen verran.

 9. Tämän merkinnän takia (vai ansiosta) tunsin itseni pakotetuksi tilaamaan itselleni saman valmistajan satchel-laukun. (Dark Coffee Brown tietysti.)

  Tullin haluama rahamäärä kyllä hirvitti, mutta tyytyväinen olen ollut.

  Vanity, the generic excuse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *