Googlen erilaiset hakutulokset

Eilisen jutun kommenttien kautta tuli hyvä havainto: Googlen hakutulokset ovat olleet personoituja jo ennen SearchWikiäkin. Tämä on havaittu biomi.orgissakin.

Mutta miksi kaksi Googlen käyttäjää saa samoilla hakusanoilla erilaisia hakutuloksia? Googlen hakualgoritmihan on salaisuus, joten virallista tietoa asiasta ei ole, mutta valistuneita arvauksia voidaan tehdä. Hakutuloksien järjestykseen vaikuttavat mm:

  • Käyttämäsi Googlen käyttöliittymä – käytätkö google.fi:tä, tai kenties google.comia?
  • Käyttämäsi kieli – onko selaimesi tai Google-tunnuksesi asetuksissa asetettu kieleksesi suomi, englanti vai jokin muu?
  • Sijaintisi – Google tunnistaa sijaintisi koneesi IP-numeron perusteella.
  • Hakuhistoriasi – Google muistaa aiemmin tekemiäsi hakuja ja muokkaa tuloksia niiden mukaisesti. Jos olet kirjautunut sisään Google-palveluihin (esim. Gmail), hakuhistoriasi on tallentunut tälle tunnukselle. Myös anonyymeillä käyttäjillä (ei sisäänkirjautunut) otetaan huomioon aiemmat haut, eli hakutuloksiin vaikuttaa se, mitä hait Googlesta pari minuuttia sitten. 
  • Käyttämäsi hakutietokanta – Googlen tietokoneet eivät sijaitse fyysisesti yhdessä paikassa, vaan heillä on useampia tietokonekeskuksia ympäri maailmaa. Tehdyt haut ohjataan yleensä lähimpään keskukseen, mutta tämä saattaa vaihdella kuormituksesta ja huoltotoimenpiteistä riippuen. Eri keskuksien indeksit saattavat erota jonkin verran toisistaan ja sitä myöten myös hakutulokset. 
Muitakin hakutuloksiin vaikuttavia asioita löytyy – kerro kommenteissa jos tiedossasi on lisää!

2 thoughts on “Googlen erilaiset hakutulokset

  1. Hei. Tämä ei nyt liity postauksesi aiheeseen ollenkaan. Olen vain ihmetellyt miksi tuo live traffic feed näyttää minun olevan Helsingistä, kun oikeasti olen Kaarinasta??

  2. Muumi: Ehkäpä käyttämäsi internet-operaattori sijaitsee Helsingissä. Nuo sijaintia haeskelevat palvelut eivät toimi lainkaan aukottomasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *