Tyttmyys ei poistu leikkaamalla

Yli 1,2 miljoonaa suomalaista ansaitsi Taloussanomien mukaan toissa vuonna vhemmn kuin 20 000 euroa vuodessa. Se johtuu siit, ett he ovat pienipalkkaisissa, tilapisiss tai osa-aikaisissa tiss, osa tahtoen, osa tahtomattaan. Tyttmin tynhakijoina suomalaisia oli syyskuun lopussa 188 400 henkil. Tst voidaan ptell, ett suuri osa suomalaisista el vhintn kdest suuhun, monet suoranaisessa kyhyydess.

Ratkaisuksi tymarkkinoiden jatkuvaan kurjistumiseen tyttmyysturvaa aiotaan nyt karsia kovalla kdell HS:n mukaan. Ansiosidonnaisen kesto puolitettaisiin ja tynhakija pakotettaisiin osallistumaan erilaisiin “aktivointijaksoihin”.

Ratkaisu on huono, sill Suomesta ei puutu sen enemp tyntekijit kuin tytkn. Vain palkanmaksajia puuttuu. Ilmaiset ja puoli-ilmaiset harjoittelijat tekevt jo nyt suuren osan tyst, lis aktivoitavia ei todellakaan tarvita typaikoille tai koulutukseen, joka ei johda tyllistymiseen. Sen sijaan tarvitaan tynantajia, jotka maksavat kyvn palkan tehdyst tyst. Mist saisimme niit lis?

15 thoughts on “Tyttmyys ei poistu leikkaamalla

 1. Oletettavasti typaikkojen luomiseen tarvittaisiin jonkinlaista oikeistolaista politiikkaa joka tukisi yrittjyytt, laskisi yrittmiseen ja palkkaamiseen liittyvi veroja sek tukisi osakesstmist- ja sijoittamista. Onkos vihreill minknlaista yrityst thn suuntaan?

 2. Yrittjyyden tukeminen on minusta jrkev, erityisesti pienyritysten pitisi saada tukea, jotta ne voivat palkata tyntekijit yrittjn itsens lisksi.

  Tynantajamaksut ovat Suomessa varsin korkeat, joten niiden alentamiseen ohjaisin paljon mieluummin rahaa kuin johonkin nollakoulutukseen, jonka tarkoitus on vain siirt ihmisi kortistosta puuhailemaan jotain muodon vuoksi. Olen mys vahvasti sit mielt, ett tyhnperehdytys kuuluu tynantajan tehtviin eik pid odottaa, ett yhteiskunta rtli tyvoiman ilmaiseksi joka tehtvn.

  Sen sijaan en ymmrr, miten mielestsi osakesstmisen ja -sijoittamisen tukeminen lis tyllisyytt. Kerropa tarkemmin.

 3. Sinns outoa jos Suomessa tosiaan on noin paljon “pienituloisia” ihmisi niin silti he nestvt oikeistoporsaita tekemn oloista viel vaikeampia. Tai kai siin on taas se ett vain oikeistoporsaat kyvt nestmss kavereitaan ja oikeasti edustusta kaipaavat ihmiset jvt kotiin, juovat pns tyteen ja kiroilevat kuinka epoikeudenmukainen jrjestelm meill on.

  Kirjoitin “pienituloisia” lainausmerkeiss, koska itsellni tulot hdin tuskin ylittvt 10 00 vuodessa ja minusta tuloni ovat sikamaisen valtavat. Kukaan ihminen ei oikeasti tarvitse edes nin paljon rahaa, joten tuplatulojaan ruikuttavat kaipaisivat aimo annoksen todellisuutta.

 4. Henrik, osalla ihmisist tosiaan pienet tulot ovat oma valinta eivtk he miell jvns paitsi mistn oleellisesta. Se ei kuitenkaan poista sit tosiseikkaa, ett esimerkiksi tonnin tuloilla on aika vaikea prjt, jos pit maksaa vuokraa tai lyhent asuntolainaa kalliilla asuinseudulla, ostaa yh kallistuvaa ruokaa paitsi itselle mys lapsille, ehk lyhent opintolainaakin tai koettaa sst johonkin isompaan hankintaan. Jotkut joutuvat lisksi pitmn autoa toimivan joukkoliikenteen puutteessa ja se vasta rahareik on.

  Minun on jo pitempn ollut vaikeaa hahmottaa asioita oikeisto/vasemmisto-akselilla, kun nhdkseni molemmat pyrkivt aika pitklti rajattomaan talouskasvuun, vain keinot vaihtelevat. Oikeudenmukaisuus on mys molempien juhlapuheissa jatkuvasti esill, mutta kytnnn tulkinta kummallakin ihan erilainen.

  Siit olen kuitenkin varma, ett palkkatyt eivt lisnny tyttmi kurjistamalla. Sill tavalla lisntyvt vain katkeruus ja kyhyys, todennkisesti mys haluttomuus osallistua yhteiskunnan toimintaan. Ehkp juuri se onkin tss komitean ehdotuksessa tavoitteena. Komitean hptys aktivoinnista viittaa kyll juuri siihen suuntaan, useinhan piilotettuja tarkoitusperi selitelln juuri halulla aivan pinvastaiseen kuin mit todellisuudessa tavoitellaan. Tm vaikuttaa aika selvlt yritykselt murtaa ammattiyhdistykset, jotta palkansaajilla ei olisi edunvalvojia.

  Oikeiston nestmisest muuten osan selitt varmaan halu samaistua menestyjiin.

 5. Osakesstmisen tukeminen tarkoittaa esim. osinkojen verovapautta tiettyyn rajaan asti mik parantaa yrittjkin mahdollisuutta nostaa itselleen tuloa yrityksestn. Osakesstmisen tukeminen yleens johtaisi siihen ett suurempi osa suurista ja pienist suomalaisyrityksist olisi mys suomalaisten omistuksessa. Nythn yritysten rahoitusmarkkinat ovat huonossa jamassa, milloin viimeksi joku uusi suomalaisyritys edes haki rahoitusta listautumalla prssiin? Kun osakesstminen on tehty heikosti kannattavaksi, moista rahoitusta ei ole tarjolla ja olemassaolevien yritysten osakekurssit ovat alempana kuin mit ne muuten olisivat. Monia suomalaisyrityksi onkin myyty ulkomaille halvalla, nin se kansallisomaisuus katoaa…

 6. Suomalainen koulutusjrjestelmkin on tehoton siin mieless ett opintojen ilmaisuus (oikeastaan palkallisuus) ei ohjaa ihmisi vlttmtt hankkimaan koulutusta joka valmistaa riittvsti johonkin ammattiin. Nuorille pitisi paukuttaa phn ett opiskelupaikkaa valitessa pitisi mietti mik opiskelupaikka tarjoaisi mahdollisuuden mielenkiintoiseen tyhn riittvll palkalla. Sopimaton koulutus on hyv aloitus ptktykierteeseen.

  On totta ett osa oikeiston menestyksest voi olla halua menesty tai samaistua menestyjiin. Minusta tm on tervett ja sinns hyv merkki.

 7. Jee, kiinnostava nkkanta. Min harrastan osakesstmist enk pid sen tuottoa mitenkn huonona, kysehn on vain siit, ett valitsee oikeat osakkeet ja ajankohdan, jolloin niist kannattaa luopua.

  Kytnnss olisi mahdotonta ohjata rahavirtoja globaalissa maailmassa juuri suomalaisiin yrityksiin, jotka tyllistvt suomalaisia palkansaajia. Raha pyrkii sinne, miss on isoin tuotto. Tyllistmistoimena osakesstmisen suosiminen ei toimisi siis kohdennetusti.

  Mit tulee yritysten omistajien osinkoihin, niiden verotushan on jo huomattavasti kevemp kun palkkatulojen verotus. Se on monissa tapauksissa perusteltua, eli riskinottoa pit palkita ja samoin huomioida se, ett yrittj maksaa itse vakuutuksensa, lomansa, sairaslomansa ja elkkeens.

  Tuon “oikean koulutuksen” suhteen puolestaan olen skeptinen. Yhteiskunta (ja liike-elm!) tarvitsee paljon sellaistakin tietmyst ja nkemyst, jota ei voi heti koulunpenkilt valmistuttua muuttaa rahaksi.

 8. Ja jotenkin ikv ajankohta “aktivointiin”. Kun ennakoidaan, ett typaikkoja tulee hvimn finassikriisin siirtyess reaalialouteen, kuten termit kuuluvat. Mihin siin sitten kohdistaa tmn kepin avulla aikaasaadun aktiivisuuden?

 9. Sokea kana, kyll minusta on vaarana, ett “aktivointi” muuttuu nenniseksi touhuiluksi. Jo nyt tyttmi patistetaan kaikenlaisille nenniskursseille ja -koulutuksiin, joiden kautta ei saa typaikkaa.

  Tyllistmistukia taas annetaan typaikkoihin, joissa ei ole oikeaa sijoitusmahdollisuutta eli tuen pttyess ketn ei koskaan palkata tysuhteeseen, koska organisaatiolla tai yrityksell ei ole siihen varaa tai edes aikomusta.

  “Aktivointi” tss tilanteessa kuulostaa enemmn pakottamiselta kuin aidolta kannustamiselta.

 10. On totta ett raha pyrkii sinne miss on isoin tuotta pienimmll riskill. Thn voidaan vaikuttaa verotuksella ja suomessa osakesstmisen verotus on huomattavan kovaa.

  Oikeaa koulutusta voisi tukea niin ett yliopistojen aloituspaikkojen alakohtaiset mrt olisivat suhteessa alalta lytyviin koulutusta vastaaviin typaikkoihin.

 11. Poliitikkoja pitisi aktivoida kokopivisen tyn luomiseen. Lisksi puolueiden pit ottaa vastuu kokonaisten ihmisryhmien syrjyttmisest tarkoitan iksyrjint ja rotusyrjint, jotka laissa kielletn, mutta joita tynantajat silti harjoittavat yleisesti.

  Jos ihminen kymmenenkin vuotta odottaa kunnollista typaikkaa kaikenkarvaisten puhelinmyyntihommeleiden ja ravintoloiden tai sairaaloiden keikkojen tilalle, ei kukaan jrkev ihminen tosissaan usko, ett oman onnensa nojaan hyltty “tyvoimareservi” on ilman jren luokan kuntoutusta ja kunnollista koulutusta palaamassa kokopiviseen tyelmn.

  On siis nkjn olemassa ihmisi, jotka luulevat, ett joku huvikseen on liian pienill tuloilla ja tilapisiss tysuhteissa tai tyttmyyskortistossa. Mielenkiintoinen nkkulma suomalaiseen arkeen. Itse en ole tavannut tllaisia ihmisi kuin niiss harvoissa hienostopiiriin kuuluvissa tuttavissani, joita puoliso eltt koroillaan. Mutta itse olen kiinnostunut palkansaajista ja Kelan armoilla elvist.

 12. Tuotanoin, miksi terveen ihmisen tarvitsee odotella 10 vuotta kunnollista typaikkaa? Paremin toimivilla tymarkkinoilla ko. henkil oisi tuossa ajassa jo ehtinyt hankkia koulutuksen alalle jolta tyt lytyy. Vai onko niin ett tit ei kokonaisuudessaan ole tarpeeksi? Yrittjyytt tarvitaan lis…

 13. Sellainen pieni kielihuomio, ett lehden nimi on Taloussanomat, vaikka saman konsernin iltapivlehden nimi onkin Ilta-Sanomat. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *