Finanssitunarit

Viime lama tuli minulle henkilkohtaisesti kalliiksi. Valmistuin yliopistosta maisteriksi vuonna 1992 eik tyurani tule koskaan tokenemaan siit notkahduksesta, johon Suomen talous samaan aikaan painui paljolti Esko Ahon, Iiro Viinasen, Sauli Niinistn ja Erkki Liikasen ansiosta. Heidt on ruhtinaallisesti palkittu sittemmin erilaisin viroin ja kunnianosoituksin. En voi hampaita kiristelemtt katsella niden herrojen omahyvisi hymyj viel tnkn pivn.

Mitenkhn viime pivin on taas tullut jonkinlainen dej vu poliitikkojemme lausuntoja katsellessa? Rahalaitoksemme ovat huippukunnossa selitysten mukaan, mutta siit huolimatta Matti Vanhanen on nyt kansainvlisesti luvannut avata suomalaisten veronmaksajien rahoilla avoimen piikin pankeille. Eikhn jossain ole jo suunnitteilla oikea kllien sarja, jolla palkansaajien rahat taas herutetaan ulkomaisille tileille?

Maailmantaloutta kuulemma uhkaa romahdus, jos Maserateilla ajavia prssimeklarinulikkoja ei riennet pelastamaan koko maailman toimesta. Ents vapaan markkinatalouden trkein doktriini eli vapaa kilpailu: se maksaa joka mokaa. Onko pian taas aika juustohylt kyhilt ja kipeilt pohjattomiin taskuihin kaikki, mit irti saadaan, kun toistaitoiset finanssimaailman huippuosaajat ovat myntneet holtittomasti luottokelvottomille roskalainoja nostaakseen itse isoja palkkioita toiminnastaan?

Minulta ei kyll lydy maksuvalmiutta heitt rahoja kankkulan kaivoon eli kdettmien rahalaitosten pelastamiseen, mik nyt jo ennakkoon Vanhaselle ja Suomen verokarhulle tiedoksi.

28 thoughts on “Finanssitunarit

 1. Antti: Perustelemattomat hykkvt kommentit poistetaan. Kirjoitit yhden lauseen, jossa tosiaan ei ollut mitn selityksi perss. Nuo tmnkertaisetkaan heittosi eivt vaikuta kovin osuvilta, mutta jtetn nyt ne esiin, jotta lukijat saavat ksityksen ajattelusi tasosta. Olethan sentn kykyjesi mukaan yrittnyt kirjoittaa enemmn kuin yhden lauseen tll kertaa.

  Mit tulee sensuuriin, min emnnin keskustelua tll ja ptn, mit juttujeni perss julkaistaan. Se on normaalia toimittamista eik sensuuria.

  Jyri: Se ettei nekkist vaatimuksista huolimatta kaikkea palveluihin ja yhteiskunnan toimintaan tarvittavaa rahaa kytetty valtionvelan lyhentmiseen on paitsi luojan lykky, mys sen ansiota, etteivt Niinist ja Aho sentn ihan yksin psseet asiasta pttmn. Eivtk pse nytkn.

 2. Niinist ja Aho eivt yksiss tuumin pttneet onneksi juuri mistn sill eivt sattuneet koskaan olemaan saman hallituksen ministereit…

 3. Meneeps tm nyt lyttmksi kinasteluksi, kun alat oikoa vitteit, joita en ole esittnyt. Kerro mieluummin, miten tm nykyinen finanssikiriisi pitisi mielestsi ratkaista.

 4. No, jos tietisin ratkaisun avaimet niin palkkatyni sijaan tienaisin parhaillaan hyvinvoivana konsulttina ja keskittyisin rystelemn markkinaraatoja mutta yritettn nyt jotain nilt pohjin..

  Ensinnkin. En usko ett kriisi kokonaisuudessaan voidaan ratkaista sanan idealistisessa mieless. Kupla joka nyt vuotaa on ollut senverran suuri ett mikn tysin tilkitsee vuotoja joten parempi on suoraan pohtia sit miten vauriot minimoidaan. Maailma tulee jokatapauksessa ottaman osumaa taas jlleen kerran eik kaikilla ole kivaa mutta sellaista elm on ja alamen jlkeen taas jossain vaiheessa kntyy nousuun.

  Yliptn vittisin ett ninkin kaoottiisessa ja heikosti ennustettavissa olevassa tilanteessa jokainen joka vitt tietvns tydellisen ratkaisun mill kaikki korjaantuu valehtelee…

  Mit taas vauriokontrolliin tulee niin nhdkseni nyt alkanut trendi siihen suuntaan ettei rahoituslaitoksia tueta pelkll kassavarannolla vaan valtioiden suorittamilla osakeostoilla on askel oikeaan suuntaan.

  Tt kautta liikkeelle tulee vakaata rahaa jonka pohjalta perustoimintoja voidaan jatkaa mutta ei vastikkeettomasti vaan siten ett yhteiskunta saa mys vastineeksi osan ptksenteko- ja ohjausvallasta ja mys osansa tulevista voitoista sitten kun menee taas paremmin.

  Rahoituslaitoksia sinns ei nyt vain voida pst romahtamaan sill vaikka nennisesti uhreja olisivat omistajat joita kansan syviss riveiss haluttaisiinkin lyd kuin vierasta sikaa niin katkeavan luototuksen ja erntyvien lainojen kautta vaikutus iskisi ensimmiseksi koko yhteiskuntaan ja vaikutukset tuntuisivat melkareiden lisksi meist itse kunkin tyllisyystilanteessa korkeintaan hetken viiveell.

  ( Mit taas tulee kinasteluun niin oikeasti monimutkaisen ja lukuisia syy-seuraussuhteita sisltvn historian korvaaminen populistislla stereotypioilla ja perisuomalaisella herrakaunalla on kyll perinteisesti omiaan provosoimaan krjistettyj mielipiteit ;) )

 5. Minusta tm kirjoitus on tytt asiaa.

  Maailmantalous kuulemma prj hyvin tysin vapaanakin, mutta kappas vain sit pitkin sdell, valvoa ja erityisesti tukea veroeuroilla oikein kunnolla, ettei koko finanssimokailu kaadu reaalitaloudenkin puolelle.

  USAn monta vuotta jatkuneesta hlmilyist ei voi muita termej kytt kuin rosvous ja huijaus.

  Mys minua vakuuttelut Suomen talouden erinomaisesta kunnosta epilyttvt. Niinhn se oli viimeksikin?

 6. “Minulta ei kyll lydy maksuvalmiutta heitt rahoja kankkulan kaivoon eli kdettmien rahalaitosten pelastamiseen, mik nyt jo ennakkoon Vanhaselle ja Suomen verokarhulle tiedoksi.”

  Olen tstkin samaa mielt, ei minullakaan ylimrist rahaa ole. Annetaan siis pankkien vapaasti kaatuilla ja katsotaan mit tapahtuu. Pasia ett pahat pankit ottavat osumaa, mits hoitivat tyns huonosti. Yksinkertaista, duunarin “kosto” on suloinen.

  Mustaa ja valkoista.

  Asunto- ja autovelkainen duunariperhe selvi sitten pankkien kaatumisesta ja typaikkojen menetyksest yht kivuttomasti kuin … [thn joku sopiva vertauskuva]?

 7. Tervehdys,

  Luin otteen blogikirjoituksestasi Yleisradion kansalaismediakatsauksen viikon #42 jaksoon. Olen

  antanutkaiken kunnian sinulle kirjoittajana ja olen linkittnyt sivulla suoraan kyseiseen

  kirjoitukseen.

  Ohjelma on vapaasti kuunneltavissa internetiss:
  http://blogit.yle.fi/node/2386

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *