Wattson kertoo shknkulutuksen

Pinserin lelutestiss Wattson – design-shknkulutusmittari.

Wattson

Jos haluat tiet miten paljon tietokone tai kahvinkeitin kytt shk, voit ostaa lhimmst marketista parinkympin hintaisen shkpistokkeeseen kiinnitettvn kulutusmittarin. Mutta jos haluat tiet paljonko kytt shk yhteens, on englantilaisen DIY Kyoton valmistama Wattson varmasti sinua kiinnostava laite.

Wattson on toiminnoiltaan yksinkertainen: sen pinnassa nkyy punaisilla numeroilla reaaliaikainen tieto kyttmsi shkn mrst. Takaseinss on yksi nappi, josta nytn voi kytke plle ja pois, ja edess on usb-pistoke tietokoneeseen kytkemist varten.

Erikoisen Wattsonista tekee se, ett se laskee asunnon kaiken shknkulutuksen: tietokoneen kaikkine lislaitteineen, jkaapin ja sohvan takana olevaan shkpistokkeeseen kytketyn itsekseen lmpivn knnykkmuuntajankin. Lue lis, niin saat tiet miten tm on mahdollista.

Miten Wattson tiet, paljonko shk kuluu?

Reaaliaikainen shknkulutuksen seuranta on mahdollista, sill Wattson asennetaan sulakekaappiin, paikkaan jota kautta kaikki asunnossa kytettv shk tulee sisn. Laitteen mukana tulee kolme anturia jotka napsautetaan asunnon pvirtajohdon (tai johtojen) ymprille. Kerrostalossa asuntoon tulee yleens yksi pvirtajohto, kun taas omakotitaloissa kytetn kolmivaihevirtaa ja siten taloonkin tulee kolme johtoa.

Shkjohdot silyvt asennettaessa tysin ehjin, sill Wattsonin anturit aistivat johdossa kulkevan shkn mrn Hall-ilmin avulla. Johdossa kulkeva shk muodostaa pienill magneeteilla varustettuun sensoriin shkvirtaa, jonka voimakkuus on suoraan suhteessa shkvirtaan. Anturin ei tarvitse siis edes koskea johtoon, riitt ett johto kulkee anturin lpi.

Anturit napsautetaan helposti virtajohtojen ymprille. (Huomaa, ett Suomessa tm kuuluu shkasentajan tehtvksi!) Antureista ulos tulevat johdot kiinnitetn pieneen mustaan lhetinlaatikkoon joka asennetaan sulakekaapin ulkopuolelle vaikkapa tarralla. Tst kulutustiedot sitten kulkeutuvat langattomasti itse Wattsoniin.

Langattoman lhettimen kantomatkaksi ilmoitetaan rakennuksen sisll joitain kymmeni metrej, joten itse Wattsonin voi sijoittaa vapaasti vaikkapa kirjahyllyn reunalle. Wattson toimii shkll, mutta se sislt mys pienen akun jonka ansiosta Wattsonin voi ottaa mukaan ja seurata shknkulutusta ympri kotia. Akku latautuu aina kun Wattson on kiinni shkiss.

Kulutus nkyy vlittmsti

Shknkulutus mitataan muutaman sekunnin vlein. Kun kytket lamppuun virran tai laitat television plle, Wattson reagoi heti ja nytt juuri senhetkisen shknkulutuksen.

Hella plle… kulutus 2000 W. Viel valot keittin ja kulutus on jo 2030 W. Saunan kiuas plle ja ollaan lhell kymppitonnia. Uuden Wattsonin omistajan ensimminen piv kuluukin napsutellessa erilaisia laitteita plle ja pois ja tutkiessa niiden vaikutusta shknkulutukseen.

Wattsonin pohjassa on joukko pieni led-valoja, jotka hehkuvat eri vreill shknkulutuksesta riippuen: kun shk kuluu normaalia vhemmn, laitteesta tulee rauhoittavaa sinist valoa. Jos taas shknkulutus on suurta, valot hehkuvat kirkkaanpunaisina. Kulutuksen ollessa keskimrist valo on violettia. Laite mittaa itse pivien kuluessa keskimrisen kulutuksen, joten eri vrit tulevat kullakin omistajalla erilaisista shknkytn mrist.

Kun Wattsonilla on leikkinyt aikansa ja kenties ehtinyt hieman kyllstykin katsomaan jatkuvasti muuttuvia kulutuslukemia, on aika kytke laite tietokoneeseen mukana tulevalla usb-johdolla. Wattsonissa on nimittin muisti, jonne se tallentaa edellisten 28 pivn shknkulutuksen. Kun se kytketn tietokoneeseen, kulutustiedot voi siirt Wattsonin kanssa kytettvn tietokoneohjelmaan, Holmesiin.

Holmes on Wattsonin virtuaalikumppani

Holmes on Wattsonin kotisivuilta imuroitava ohjelma (PC, Mac), jolla nkee tilastoja shknkytstn. Kun Holmes kynnistetn, se ottaa Wattsonista talteen edelliskuukauden tiedot ja sijoittaa ne omaan tietokantaansa. Jotta tiedot pysyvt kattavina, Wattson kannattaakin kytke tietokoneeseen vhintn kerran neljss viikossa.

Holmesin avulla omaa shknkyttn voi tutkia yksityiskohtaisesti. Ohjelma piirt kyri kulutuksesta ja kytetyst tehosta kuukauden, pivn tai jopa viiden minuutin tarkkuudella. Lisksi se laskee kulutuksen johdosta syntyneen hiilidioksidin mrn (jos ei kyt tuulishk, heh).

Ohjelmaan voi sytt mys oman shkns hinnan, jolloin se osaa laskea ennusteen tulevista shklaskuista. Holmes lhett hintatiedot mys Wattsoniin, jolloin sen nytn voi vaihtaa nyttmn wattien sijasta senhetkisell kulutuksella syntyv shklaskua.

Tulevaisuudessa Wattsonin kyttjille luvataan yhteisllist palvelua, jolloin omaa shknkyttn voi vertailla kavereihin ja harrastaa muita hauskoja yhteisllisyyksi (tarkempia yksityiskohtia ei ole viel kerrottu).

Onko siit mitn iloa?

Wattson on hauska lelu, mutta koska se ei sisll monimutkaisia toiminnallisuuksia, sill ei voi varsinaisesti leikki. Erilaisten laitteiden shknkulutuksen tutkiminen on vlitn hyty, etenkin kun Wattsonilla psee mittaamaan mys sellaisia kulutuksia jotka ovat tavallisella kulutusmittarilla vaikeita tai mahdottomia: miten paljon lattialmmitys kuluttaa virtaa tai miten yllttvn paljon kuluu shk silloin kun olet mielestsi sulkenut kaikki laitteet.

Pidemmll aikavlill Wattsonin hyty syntyykin tilastoista. Shkn sstminen saa aivan uusia mahdollisuuksia, kun voit verrata ssttoimenpiteidesi vaikutuksia pivien tai kuukausien tasolla. Sen avulla lyt talouden pahimmat shksypt ja oppii ymmrtmn millaisia vaikutuksia on esimerkiksi silloin kun laite kuluttaa vain vhn shk, mutta on pll paljon.

Wattson toimii mys koriste-esineen. Laitteen valmistaja DIY Kyoto ylpeilee design-osaamisellaan ja se nkyy. Vekottimen ulkonk on nyt jo tutuksi tullutta kiiltv pyrereunaista valkoista. Tosin Wattson ei ole ihan yht kiiltvn valkoinen kuin iPodit, vaan hieman pakasterasiaan vivahtavan harmaa. Laitteen pohjassa kimaltavat valot luovat omaa tunnelmaansa. Wattsonin voikin kytke tilaan, jossa kulutusnumeroita ei ny, vaan ainoastaan vrivalot kertovat kulutuksesta. Laite sislt mys asentotunnistimen – nytss nkyv wattimr vaihdetaan shklaskua nyttvksi euromrksi heilauttamalla laitetta.

Onko siit HYTY?

Mielestni suurimman hydyn Wattsonista saa – ehk hieman ylltten – kerrostalossa. Omakotitalo sislt suuren mrn valtavia shksyppj, etenkin jos taloa lmmitetn shkll (thn lasketaan mys ilmalmppumppu). Jokainen kyttveden lmmitys ja jatkuva ilmalmppumpun toiminta vaikuttavat Wattsonin laskemiin keskiarvoihin. Kytnnss tm tarkoittaa siis sit, ett paljosta shknkytst kertova punainen valo palaa aina isin ja vaatii pivll syttykseen hellan, saunan tai pesukoneen kaltaisia shksyppj. Valojen sammuttelu tai muuntajien irrottelu seinst ei tllin hetkauta Wattsonin merkkivaloja suuntaan eik toiseen – etenkin kun kulutuslukemat vaihtelevat jatkuvasti monien pienten ja suurempien laitteiden kulutuksen vaihdellessa (ilmanvaihto, ilmalmppumppu jne).

Kerrostaloasukkaalle, jonka shknkytst suhteellisesti paljon suurempi osuus koostuu valaistuksesta, viihde-elektroniikasta ja muista pienist shklaitteista, Wattsonista on paljon enemmn hyty. On mahdollista saada sininen tunnelmavalo palkkioksi siit, ett laittaa valot pois tyhjst huoneesta tai sammuttaa television. Tllainen vlitn palkitseminen kannustaa sstmn shk. Toki Wattson kannustaa omakotiasujaakin, mutta hn saa palkintonsa jlkikteen tutkimalla Wattsonin piirtmi tilastoja.

Mielenkiintoiseksi Wattsonin tilastot tekisi niiden yhdistminen muuhun tietoon. Esimerkiksi saseman ja Watssonin piirtmien kyrien yhdistely olisi erittin mielenkiintoista. Ainakaan tll hetkell Wattsonissa ei ole kuitenkaan rajapintaa tiedon tuomiseksi ulospin, mutta eln toivossa ett sellainenkin joskus saadaan aikaiseksi.

Miten paljon Wattson itsessn kuluttaa shk?

Wattsonin oma shknkulutus j pienehkksi: valmistajan sivuilla luvataan kulutukseksi viisi wattia. Jos tm tuntuu liialta, laitteen voi laittaa yksi lepotilaan jolloin se ei kuluta shk numeroiden tai valojen nyttmiseen.

Wattsoneita myydn Suomessa ainakin Verkkokauppa.comissa, josta ostin oman laitteeni n. 150 euron hintaan. Tll hetkell sivuilla ilmoitetaan laitteiden olevan loppu, mutta niit voinee aina pyyt tilaamaan. Wattsoneita voi ostaa mys valmistajan kotisivujen kautta, jolloin hinnaksi muodostuu sata puntaa.

Pinserin lelutestit on sarja, jossa raportoidaan mielenkiintoisista teknisist vimpaimista. Aiemmin testattu mm.: Axbo, Macbook Air ja mokkula. Lhitulevaisuudessa lis testej ajankohdan mielenkiintoisimmista leluista! Muista kyd vierailulla snnllisesti tai tilaa lukuohjelmaasi Pinserin RSS-syte.

15 thoughts on “Wattson kertoo shknkulutuksen

 1. Kiitos Sami hyvst Wattson-katsauksesta. Niinkuin joskus kesll Jaikussa mainitsin niin tllainen mittari tulisi kyll tarpeeseen. Shklaskua saisi tiputettua eliminoimalla ne pahimmat sypt ja vekotin kannustaa varmasti mys muuten vhentmn omaa energiankulutusta.

  Pitnee laittaa joulupukinlistalle

 2. Pingback: Kulutusjuhla » Arkisto » Sähkön kulutuksesta ja kulutuksen mittaamisesta

 3. Sami kirjoitti:

  “Ainakaan tll hetkell Wattsonissa ei ole kuitenkaan rajapintaa tiedon tuomiseksi ulospin, mutta eln toivossa ett sellainenkin joskus saadaan aikaiseksi.”

  Mutta tmhn on erikoista, vai ymmrsink vrin. Eik Holmes ohjelmasta saa ulos kulutustietoja taulukoina tai tekstitiedostoina?

  Mikhn syvhenkinen viisaus tuollaiseen ratkaisuun voisi olla perusteena. Onko yksittisten asuntojen ja kiinteistjen shknkulutustiedoissa jotain sellaista markkinapotentiaalia, ett shkns ja mittarinsa jo kertaalleen maksaneet kuluttajat voisi viel kertaalleen saada maksamaan lis omien kulutustietojensa analysointimahdollisuudesta?

 4. Jari: Exporttia ei tosiaan ole viel, tai en ole sit ainakaan lytnyt. Luulen ett eivt vain ole viel ehtineet (ohjelmasta tulee vhn sellainen vaikutelma ett Wattsonin tekijiden ydinosaaminen on designissa, ei koodaamisessa).

 5. Miten ihmeess sait (tai siis asentaja sai) anturin asennettua johtojen ymprille? Omassa kaapissani johdot eivt ole nkyviss ja vhnkin mielenkiintoisempien kohtien plle on shklaitoksen toimesta laitettu suojus plle siten, ett ruuvit on sinetity. Kaippa jossain on pikkuprntill painettu, mit kamalaa seuraa, jos sinetin purkaa.

 6. Enp osaa sanoa, kansi oli jo auki kun itse johtoja katselin ;) Ne ovat siis shktaulussa yhden luukun alla. Jos siin on sinettej, kannattanee soittaa shklaitokselle ja kysy neuvoa. Shkasentajakin osannee kertoa miten kuuluu edet.

 7. BTW: Verkkokauppaan nytt tnn saapuneen er uusia Wattsoneita.

 8. Laite saattaa olla haastava kytkettv monissa kerrostaloissa. Sulaketaulu voi olla pieni ja ahdas jolloin virta-anturien kytkent johtoihin on kinkkist.
  Harmittavasti Sami ei kertonut mitn laitteen mittaus tarkkuudesta tai kyvyst. Minulla on tpseliin kytkettv halpismittari ja se ei tunnu nyttvn tietokoneen kulutusta oikein. Laitteeni osaa nytt (esim shkmoottorin) induktiivisen kuorman, mutta hakkurien kanssa kulutus vaikuttaa liian pienelt. Mitenhn Wattson niist selvi?

 9. Vertasin tnn shklaskua ja Wattsonin antamaa tilastolukemaa. Shklaitoksen lokakuun lasku oli 1,1% suurempi kuin Wattsonin laskema lukema.

  Tmkin on jo aika hyv tarkkuus, mutta luulen ett virheeseen on ehk saattanut vaikuttaa mys talviaikaan siirtyminen lokakuun aikana. Wattson seuraa tietokoneen kelloa kun taas shkmittarimme pysyy kest talvet samassa ajassa. Kun shkn kauko-ohjaus kynnist paljon yshk kuluttavat laitteet sattumanvaraisena aikana klo 23 ja 00 vlill (kesaikana), tuosta saattaa hyvinkin seurata prosentin heitto :-)

  Toisinsanoen: Wattsonin mittaus voidaan todeta aika hyvin paikkansa pitvksi.

 10. Osaakohan kukaan vastata…
  Asun omakotitalossa ja nyttisi silt, ett shkt tulevat mittarikaappiin yht “paksua” kaapelia pitkin. Kyseinen kaapeli on halkasijaltaan suurempi kuin Wattsonin anturi joten siihen sit ei ainakaan kiinni saa???

 11. Suhina: Voisiko olla niin ett sen ison sisll kulkee useampi pieni kaapeli? Ehk shkmies osaisi neuvoa lis.

 12. Uutisia! Vuoden 2009 puolella Holmes-ohjelma uusiutui ja nyt sielt saa shknkytttietoa ulos mys tekstitiedostona/Excel-muodossa. Lisksi Wattsonin kyttjille on perustettu luvattu yhteis, joten omat tietonsa voi mys lhett verkkoon kavereiden ja muiden tutkittavaksi.

 13. Voisiko joku ystvllinen mitata kuinka paksu johto anturista menee lpi? Oma johto on paksu ja johdon ulkopinta nytt ihan pelklt eristeelt, eli purkamalla voi tulla ihan karvat esiin.

 14. Wattsonin sivuilla sanotaan ett johdon paksuus saa olla korkeintaan 12 mm, sen takaa pit lyty vhintn 15 mm tyhj jotta anturi mahtuu, ja ett johtoa pitisi olla ainakin 25 mm matkalta kytettviss.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *