Viikonlopun satoa

Viikonloppu meni ohi aivan liian nopeasti. Jotain kuitenkin ehti saada aikaiseksi parin pivn aikana.

Satuimme lauantaina ajelemaan Verkkokauppa.comin ohi ja kuin kohtalon oikkuna ihan ulko-oven edess oli vapaa parkkipaikka. Kyseesshn oli selv signaali, joka kski painua sisn shoppailemaan.

Mukaan tarttui knnykn kuulokeadapteri jaWattson, tavallista hienompi shkn kulutusmittari. Siin miss marketista ostettavilla kulutusmittareilla voi mittailla yksittisen shklaitteen kulutusta, Wattsonilla mitataan koko talon kulutusta kokonaisuutena. Vekottimen paikalleenasennukseen tarvitaan shkmiehen apua, joten tarkempi lelutesti tst seuraa hieman myhemmin kun kokemuksia on ehtinyt kerty.

Wattson ehti kuitenkin saada aikaan yhden ekoteon ennen kyttnottoakin: laitteen mukana tuleva PC-ohjelma kyseli shkmme hintoja ja niit tutkiessani huomasin ett shkntoimittajamme ei en ollutkaan markkinoiden halvin. Niinp vuorossa oli shksopimuksen kilpailutus. Yksi asia johti toiseen ja niinp solmimme uuden shksopimuksen, jonka myt kaikki meille tuleva energia on sataprosenttisesti uusiutuvista lhteist tuotettua.

Shksopimuksen kilpailutus ei vlttmtt tuo maatajrisyttvi sstj shklaskuun, etenkin jos asut kerrostalossa, mutta suosittelen sit joka tapauksessa. Saatat lyt ympristystvllisemmn shkvaihtoehdon samaan hintaan kuin nykyinen shklaskusi (tai jopa halvemmalla). Voit mys npytt hieman suuria shkntoimittajia miettimn omaa hinnoitteluaan – kilpailuttamattomathan maksavat kiltisti shkstn mit shkyhti vain kehtaa pyyt.

Sunnuntai kului Loviisassa Wanhassa Wara Parempi -tapahtumassa ja Loviisan vanhaakaupunkia ihastellessa. Tottikin oli mukana ja olikin paikallisten lasten suursuosikki.

5 thoughts on “Viikonlopun satoa

 1. Onnittelut uuden shksopimuksen johdosta! Olen itse ollut saman shkntoimittajan asiakas kuluvan vuoden alusta asti ja nauttinut tysipainoisesti uusiutuvista luonnonvaroista valmistetusta tasalaatuisesta shkst.

  Tss kesn aikana yhti lhestyi minua kirjeell ja kertoi, ett shkn hintaa nostetaan noin 14 % elokuun alussa. Hieman paradoksaaliselta kuuluva perustelu hinnan nostolle oli polttoaineiden hinnan nouseminen. Siis haloo, uusiutuvilla luonnonvaroilla valmistetun shkn hinta nousee toistakymment prosenttia siksi, ett dieselin hinta nousee? Tarkemmin asiaa mietittyni oivalsin sen, ett kyseinen shknvalmistaja tekee shk polttamalla puuta. Ja se puu ei kvele itsekseen tehtaaseen vaan siihen tarvitaan monenlaisia ljy kyttvi koneita. Yrityksell toki on pari ropelia meren rannassa pyrimss tuulen mukana, mutta niiden tuottama shk ei riit meille kaikille asiakkaille.

  Talossamme on sellainen shkmittari, joka lhett kulutuslukemat paikalliselle shkverkon haltijalle ksin koskematta. Shksopimusta tehdessni erikseen varmistin shkn valmistajalta, ett verkonhaltija toimittaa heille kulutuslukemat ja he laskuttavat sitten todellisen kulutuksen mukaan. Varsin pian kuitenkin osoittautui, ett muutaman numerosarjan vlittminen juuri oikeaan aikaan verkkoyhtilt tuottajalle on tysin ylivoimainen tehtv nykyisen tietotekniikan aikana. Sain nimittin toistuvasti virheellisiin kulutusarvioihin perustuvia laskuja shkn tuottajalta. Vitetn, ett ihmiskunta on lhettnyt edustajiaan Kuuhun, mutta ehkp tm automaattisesti tallennettujen mittarilukemien vlittminen kahden yrityksen tietojrjestelmien vlill sovittuna aikana on kuitenkin avaruusmatkailuun verrattuna paljon haastavampi tekninen ongelma.

 2. Kiitos varoituksesta, Jari. Meillkin on tuollainen automaattisesti kulutuksen raportoiva mittari – tytyy tutkia ett laskut vastaavat toisiaan.

  On todellakin vaikea hyvksy tuuli- ja puushkn hinnannousua perusteluinaan ljyn kallistuminen.

 3. Kiitos ystvllisist sanoistasi Sami.

  Kaikista arkipivisist harmeista huolimatta olen iloinen siit, ett ekoshk on kilpailukykyinen vaihtoehto kuluttajalle Suomessa. On hienoa, ett nin yksinkertaisella ja vaivattomalla tavalla voi toimia ympristlle mynteisell tavalla.

  Uskon mys vakaasti siihen, ett meidn shkmme hinnat tulevat pikapuoliin entisestn halventumaan, koskapa ljyn hintakin on laskenut merkittvsti tss aivan hiljattain.

 4. Pingback: Ajatuksia ensimmäisestä maailmasta » Archive » Viime päivin luettua

 5. Jos sopii, niin jatkan viel vhn tst shksopimusasiasta.

  Kysisin pari piv sitten tlt shknmyyjltmme, ett josko he piankin myyvt luontoshk halvemmalla hinnalla, kun ainakin tll meill pin dieseli ja bensiini on voinut ostaa edullisempaan hintaan kuin kesll. Shkn hinnankorotustahan perusteltiin kesll erityisesti polttonesteiden kohonneilla kustannuksilla.

  Sainkin yrityksen myyntiplliklt vastauksen kysymykseeni ilahduttavan nopeasti. Mutta – pahus sentn – hintaa ei suinkaan olla laskemassa, vaan korottamassa:

  “Tll hetkell hintakehitys on edelleen nouseva. Tuottaja on ilmoittanut uudesta hinnankorotuksesta 1.11. alkaen, joten valitettavasti viime aikoina uutisoitu ljyn hinnan laskeminen ei ainakaan viel ny shkn hintaa alentavana tekijn.”

  Tuottajalla tuossa tarkoitetaan sit energiayhtit, joka sen meidn ostamamme shkn valmistaa. Me kuluttajat taas teemme sopimuksemme ja asioimme tuota shk markkinoivan yrityksen kanssa.

  Myyntipllikn muotoilut toivat mukavalla tavalla mieleeni takavuosien talouskielen retoriikan opinnot. “Hintakehitys on nouseva”, “tuottaja on ilmoittanut uudesta hinnankorotuksesta” ja “uutisoitu ljyn hinnan laskeminen ei … ny hintaa alentavana tekijn” mrittelevt meidn ostamamme shkmme hinnan sellaiseksi ilmiksi, jonka muutoksiin tm shkn markkinointiyhti ei milln aktiivisella tavalla osallistu.

  Yritys ei siis itse muuta myymns shkn hintaa, vaan hinnat kehittyvt itsestn nousemalla ja hinnan korottaminen tapahtuu shkn tuottajan ilmoituksesta. Ja ljyn hinnan laskeminen on “uutisoitua laskua”, ei siis sellaista edullisempaa polttoainetta jota kytetn meidn shkmme valmistamiseen. Lisksi uutisoitu ljynhinnan lasku ei “ny” hintaa alentavana tekijn. ljynhinta ei siis “laske” tai “nosta” shkn hintaa, vaan se “nkyy” vaikuttavana tekijn.

  Kulutuslukemat olivat tll kertaa oikeat. Nin se edistys kehittyy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *