Viikonlopun satoa

Viikonloppu meni ohi aivan liian nopeasti. Jotain kuitenkin ehti saada aikaiseksi parin päivän aikana.

Satuimme lauantaina ajelemaan Verkkokauppa.comin ohi ja kuin kohtalon oikkuna ihan ulko-oven edessä oli vapaa parkkipaikka. Kyseessähän oli selvä signaali, joka käski painua sisään shoppailemaan.

Mukaan tarttui kännykän kuulokeadapteri ja Wattson, tavallista hienompi sähkön kulutusmittari. Siinä missä marketista ostettavilla kulutusmittareilla voi mittailla yksittäisen sähkölaitteen kulutusta, Wattsonilla mitataan koko talon kulutusta kokonaisuutena. Vekottimen paikalleenasennukseen tarvitaan sähkömiehen apua, joten tarkempi lelutesti tästä seuraa hieman myöhemmin kun kokemuksia on ehtinyt kertyä.

Wattson ehti kuitenkin saada aikaan yhden ekoteon ennen käyttöönottoakin: laitteen mukana tuleva PC-ohjelma kyseli sähkömme hintoja ja niitä tutkiessani huomasin että sähköntoimittajamme ei enää ollutkaan markkinoiden halvin. Niinpä vuorossa oli sähkösopimuksen kilpailutus. Yksi asia johti toiseen ja niinpä solmimme uuden sähkösopimuksen, jonka myötä kaikki meille tuleva energia on sataprosenttisesti uusiutuvista lähteistä tuotettua.

Sähkösopimuksen kilpailutus ei välttämättä tuo maatajärisyttäviä säästöjä sähkölaskuun, etenkin jos asut kerrostalossa, mutta suosittelen sitä joka tapauksessa. Saatat löytää ympäristöystävällisemmän sähkövaihtoehdon samaan hintaan kuin nykyinen sähkölaskusi (tai jopa halvemmalla). Voit myös näpäyttää hieman suuria sähköntoimittajia miettimään omaa hinnoitteluaan – kilpailuttamattomathan maksavat kiltisti sähköstään mitä sähköyhtiö vain kehtaa pyytää.

Sunnuntai kului Loviisassa Wanhassa Wara Parempi -tapahtumassa ja Loviisan vanhaakaupunkia ihastellessa. Tottikin oli mukana ja olikin paikallisten lasten suursuosikki.

5 thoughts on “Viikonlopun satoa

 1. Onnittelut uuden sähkösopimuksen johdosta! Olen itse ollut saman sähköntoimittajan asiakas kuluvan vuoden alusta asti ja nauttinut täysipainoisesti uusiutuvista luonnonvaroista valmistetusta tasalaatuisesta sähköstä.

  Tässä kesän aikana yhtiö lähestyi minua kirjeellä ja kertoi, että sähkön hintaa nostetaan noin 14 % elokuun alussa. Hieman paradoksaaliselta kuuluva perustelu hinnan nostolle oli polttoaineiden hinnan nouseminen. Siis haloo, uusiutuvilla luonnonvaroilla valmistetun sähkön hinta nousee toistakymmentä prosenttia siksi, että dieselin hinta nousee? Tarkemmin asiaa mietittyäni oivalsin sen, että kyseinen sähkönvalmistaja tekee sähköä polttamalla puuta. Ja se puu ei kävele itsekseen tehtaaseen vaan siihen tarvitaan monenlaisia öljyä käyttäviä koneita. Yrityksellä toki on pari ropelia meren rannassa pyörimässä tuulen mukana, mutta niiden tuottama sähkö ei riitä meille kaikille asiakkaille.

  Talossamme on sellainen sähkömittari, joka lähettää kulutuslukemat paikalliselle sähköverkon haltijalle käsin koskematta. Sähkösopimusta tehdessäni erikseen varmistin sähkön valmistajalta, että verkonhaltija toimittaa heille kulutuslukemat ja he laskuttavat sitten todellisen kulutuksen mukaan. Varsin pian kuitenkin osoittautui, että muutaman numerosarjan välittäminen juuri oikeaan aikaan verkkoyhtiöltä tuottajalle on täysin ylivoimainen tehtävä nykyisen tietotekniikan aikana. Sain nimittäin toistuvasti virheellisiin kulutusarvioihin perustuvia laskuja sähkön tuottajalta. Väitetään, että ihmiskunta on lähettänyt edustajiaan Kuuhun, mutta ehkäpä tämä automaattisesti tallennettujen mittarilukemien välittäminen kahden yrityksen tietojärjestelmien välillä sovittuna aikana on kuitenkin avaruusmatkailuun verrattuna paljon haastavampi tekninen ongelma.

 2. Kiitos varoituksesta, Jari. Meilläkin on tuollainen automaattisesti kulutuksen raportoiva mittari – täytyy tutkia että laskut vastaavat toisiaan.

  On todellakin vaikea hyväksyä tuuli- ja puusähkön hinnannousua perusteluinaan öljyn kallistuminen.

 3. Kiitos ystävällisistä sanoistasi Sami.

  Kaikista arkipäiväisistä harmeista huolimatta olen iloinen siitä, että ekosähkö on kilpailukykyinen vaihtoehto kuluttajalle Suomessa. On hienoa, että näin yksinkertaisella ja vaivattomalla tavalla voi toimia ympäristölle myönteisellä tavalla.

  Uskon myös vakaasti siihen, että meidän sähkömme hinnat tulevat pikapuoliin entisestään halventumaan, koskapa öljyn hintakin on laskenut merkittävästi tässä aivan hiljattain.

 4. Pingback: Ajatuksia ensimmäisestä maailmasta » Archive » Viime päivin luettua

 5. Jos sopii, niin jatkan vielä vähän tästä sähkösopimusasiasta.

  Kysäisin pari päivää sitten tältä sähkönmyyjältämme, että josko he piankin myyvät luontosähköä halvemmalla hinnalla, kun ainakin täällä meillä päin dieseliä ja bensiiniä on voinut ostaa edullisempaan hintaan kuin kesällä. Sähkön hinnankorotustahan perusteltiin kesällä erityisesti polttonesteiden kohonneilla kustannuksilla.

  Sainkin yrityksen myyntipäälliköltä vastauksen kysymykseeni ilahduttavan nopeasti. Mutta – pahus sentään – hintaa ei suinkaan olla laskemassa, vaan korottamassa:

  “Tällä hetkellä hintakehitys on edelleen nouseva. Tuottaja on ilmoittanut uudesta hinnankorotuksesta 1.11. alkaen, joten valitettavasti viime aikoina uutisoitu öljyn hinnan laskeminen ei ainakaan vielä näy sähkön hintaa alentavana tekijänä.”

  Tuottajalla tuossa tarkoitetaan sitä energiayhtiötä, joka sen meidän ostamamme sähkön valmistaa. Me kuluttajat taas teemme sopimuksemme ja asioimme tuota sähköä markkinoivan yrityksen kanssa.

  Myyntipäällikön muotoilut toivat mukavalla tavalla mieleeni takavuosien talouskielen retoriikan opinnot. “Hintakehitys on nouseva”, “tuottaja on ilmoittanut uudesta hinnankorotuksesta” ja “uutisoitu öljyn hinnan laskeminen ei … näy hintaa alentavana tekijänä” määrittelevät meidän ostamamme sähkömme hinnan sellaiseksi ilmiöksi, jonka muutoksiin tämä sähkön markkinointiyhtiö ei millään aktiivisella tavalla osallistu.

  Yritys ei siis itse muuta myymänsä sähkön hintaa, vaan hinnat kehittyvät itsestään nousemalla ja hinnan korottaminen tapahtuu sähkön tuottajan ilmoituksesta. Ja öljyn hinnan laskeminen on “uutisoitua laskua”, ei siis sellaista edullisempaa polttoainetta jota käytetään meidän sähkömme valmistamiseen. Lisäksi uutisoitu öljynhinnan lasku ei “näy” hintaa alentavana tekijänä. Öljynhinta ei siis “laske” tai “nosta” sähkön hintaa, vaan se “näkyy” vaikuttavana tekijänä.

  Kulutuslukemat olivat tällä kertaa oikeat. Näin se edistys kehittyy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *