Kännykästä 3G-wlan-reititin Joikuspotin avulla

Kuvittele tilanne: joukko väkeä on palaverissa jossa ei kuulu langatonta verkkoa eikä verkkopiuhojakaan näy missään. Huoneellinen tietotyöläisiä huokailee turhautuneena. Miten nyt haetaan tietoa tai tarkistetaan sähköpostit?

Hätä ei ole tämän näköinen jos edes yhdellä palaverin osanottajalla on S60v3-kännykkä (esimerkiksi Nokia N95, E70, E61(i) tai uusi kommunikaattori). Kännykkään asennetaan Joikuspot-niminen ohjelma, joka muuttaa puhelimen 3G-yhteyttä jakavaksi tukiasemaksi.

Joikuspotin käynnistämisen jälkeen muut palaverissa olijat näkevät tietokoneissaan langattoman verkon jota kautta puhelimen mobiili-internet on yhtäaikaa jokaisen läsnäolijan käytössä. Näppärää!

Joikuspotin hyödyllisyys ei rajoitu välttämättä palavereihin. Sen avulla langattoman netin voi pystyttää mökille, festareille, junaan, bussiin tai vaikkapa autoon. iPod Touchin omistajat innostuvat varmasti tajutessaan että laukun pohjalla Joikuspotia ajavan nokialaisen avulla saa tehtyä itselleen “köyhän miehen iPhonen” jolla nettisurffaus sujuu muuallakin kuin kotiverkossa.

Joikuspot ei ole ainoa vaihtoehto oman pikku langattoman hotspotin pystyttämiselle. Jos läppärissä on 3G-yhteys joko kännykän kautta tai vaikkapa mokkulalla, siitäkin voi tehdä verkkoa jakavan tukiaseman käyttäen Internet Connection Sharingia.

Tai sitten voi hankkia 3G-WLAN-tukiaseman, jonka avulla mobiililaajakaistan voi jakaa näppärästi sekä langattomaksi että lankaverkoksi. Se on tosin jo ehkä hieman liian iso palaveriin kannettavaksi. Tästä laitteesta ja Saunalahden mokkulasta tulen tuonnempana kirjoittamaan enemmänkin käyttökokemuksia.

Ai niin, melkein unohtui mainita, että Joikuspot on kotimaista tekoa. Hyvä Suomi :)

5 thoughts on “Kännykästä 3G-wlan-reititin Joikuspotin avulla

  1. Ihan hauska idea, mutta käytännön hyöty lipoo nollaa niin kauan, kun Suomessa ei mobiilinetti toimi laajakaistanopeudella kuin kaupunkien keskustoissa. Ketä kiinnostaa jakaa modeeminopeutta – ja ketä kiinnostaa käyttää modeeminopeutta jos sitä vielä käyttää muutama muukin ihminen?

  2. shovi: Rohkenen olla eri mieltä — HDSPA toimii täällä meilläkin ja olemme sentään 20 km päässä Tampereen keskustasta :)

  3. Sain toimimaan toisella yrityksellä, hyvä idea silloin kun yhteyden nopeus ylittää puhelimen ja tietokoneen välisen Bluetooth-yhteyden nopeuden 115,2 kbps. Skypen ja VPN:n toimimattomuus suuri puute, mahtaako toimia lähitulevaisuudessa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *