Digikuvien valkotasapaino oikeaksi

Postilaatikkoon kolahti tänään parisen viikkoa aikaisemmin tilaamani Whibal. Kyseessä on kovin yksinkertainen vekotin: pala harmaata muovia. Mutta se on juuri oikeanlaista harmaata.

Whibalia käytetään valokuvien valkotasapainon korjaamiseen. Monesti, kun digikameralla otetaan valokuvia keinovalossa, kuvista tulee (valonlähteestä riippuen) hieman kellertäviä, vihertäviä tai sinertäviä.

Whibalin idea on yksinkertainen: kuvausrupeaman aikana otetaan valokuva, jossa muoviläpyskä esiintyy:

whibal-ennen

Kun otettuja valokuvia käsitellään tietokoneella, otetaan esiin kuvankäsittelyohjelman toiminto "Neutral Color Picker". Alla kuvassa Picasan työkalu.

image

Tämän jälkeen työkalulla klikataan kuvassa olevaa harmaata aluetta ja kuvan värit säätyvät automaattisesti oikeiksi. Näppärää!

whibal-jalkeen

Tämän jälkeen uusi valkotasapaino voidaan kopioida kaikkiin saman kuvausrupeaman aikana otettuihin valokuviin.

Luottokortin kokoinen Whibal G6 maksoi $30 plus postikulut. Kortin mukana tuli kaula/rannehihna, suojapussi sekä muovinen teline joka pitää kortin itsestään pystyssä. Tarjolla on myös suurempia studiokuvaukseen tarkoitettuja harmaakortteja.

Vaikka et heti rientäisikään ostamaan harmaakorttia, kokeile kuitenkin seuraavan kerran digikuvia käsitellessäsi valkotasapainon säätöä. Valkotasapainon voi määritellä kuvassa näkyvästä neutraalinharmaasta (tai harmaan puuttuessa valkoisesta) alueesta. Olen aiemmin käyttänyt tarkoitukseen esim. sanomalehden sivua, Pringles-purkin kantta ja lumihankea.

Tulet hämmästymään siitä miten paljon paremmalta kuvien värit näyttävät oikeaksi säädettynä. Ero on erityisen näyttävä hehkulampun valossa tai lumihangilla otetuissa kuvissa. Näissä digikameroiden automaattinen valkotasapainon säätö ei yleensä osaa tehdä kuvien väreistä oikeita.

11 thoughts on “Digikuvien valkotasapaino oikeaksi

 1. 30e on melkoisesti. Ilmeisesti tuossa optiikan tarkennuksen tarkistukseen kyv asteikko?

 2. Sukelluskuvauksessa tuo tasapainon st tekee viel enemmn, muuten kuvat ovat pelkk sinivihre. Tein tuollaisen levyn itse tulostamalla harmaata ja laminoimalla paperin, rei’ittjll viel rannehihnan paikka.

  Ji tosin kyttmtt, koska luin jostain foorumilta, ett suoraan eteen kuvaamalla voi mys asettaa valkotasapainon – helpompaa kuin yritt sukeltaessa pit jotain lappua toisella kdell ja tuntuu toimivan yht hyvin.

 3. Olenko outo, jos minusta hehkulampun valossa otettujen kuvien kuuluukin olla hieman lmpimn keltaisia? ;)

 4. Kyp vline “oikeiden vlineiden” puuttuessa on mys kmmen. Kun harmaakortti on 18% harmaa, on kmmenen heijastus melko tarkalleen kaksinkertainen siit.

 5. Juuri, tuolta valmistajan sivultahan (linkki Samin tekstiss) sen saa tilattua juuri tuohon hintaan $29.95 + pk.

 6. Muistaakseni jossain kotimaisessa nettikaupassa taisi olla myynniss neutraaliharmaa mikrokuituliina 1,5 eurolla joten jos haluaa tinki tuossa mukana tulevasta mitta-asteikosta & mahdollisuudesta tarkastaa mustan & valkean pn valotukset noista pienist kentist voi pst mukaan tuota kolmeakymppi halvemmalla.

  Tosin se taas mik on “oikea” valkotasapaino & vrilmptila onkin taas hienosdn osalta subjektiivista sill ainakin itse olen joissain valaistusolosuhteissa havainnut oikean ja vasemman silmni hahmottavassa vrimaailmassa pienen svyeron ja ett toinen silm aistii maailman hieman toista lmpimmpin svyin..

 7. Ota puhdas paperinenliina ja rypistele se palloksi. Oikaise linssin eteen ja ota kuva. Tuosta harmaasta sitten sdt valkotasapainon kohdalleen. Nenliinaan voi sitten viel ktevsti niist nenns.

 8. Jlkikteen korjaamisessahan on tietysti se ongelma ett jos kuvasit automaatilla niin joka ikinen kuva on arvioitu erikseen eik kopioiminen auta. Lhelle tosin osuu jos joka paikkaan osui esim sama mr tasan yht keinovaloa.

 9. Hei voisko joku kertoa paljonko tuon pienimmn whibalin postikuluiksi tuli? ja milltapaa sen pystyi maksaa jos ei ole luottokorttia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *