Digikuvien valkotasapaino oikeaksi

Postilaatikkoon kolahti tänään parisen viikkoa aikaisemmin tilaamani Whibal. Kyseessä on kovin yksinkertainen vekotin: pala harmaata muovia. Mutta se on juuri oikeanlaista harmaata.

Whibalia käytetään valokuvien valkotasapainon korjaamiseen. Monesti, kun digikameralla otetaan valokuvia keinovalossa, kuvista tulee (valonlähteestä riippuen) hieman kellertäviä, vihertäviä tai sinertäviä.

Whibalin idea on yksinkertainen: kuvausrupeaman aikana otetaan valokuva, jossa muoviläpyskä esiintyy:

whibal-ennen

Kun otettuja valokuvia käsitellään tietokoneella, otetaan esiin kuvankäsittelyohjelman toiminto "Neutral Color Picker". Alla kuvassa Picasan työkalu.

image

Tämän jälkeen työkalulla klikataan kuvassa olevaa harmaata aluetta ja kuvan värit säätyvät automaattisesti oikeiksi. Näppärää!

whibal-jalkeen

Tämän jälkeen uusi valkotasapaino voidaan kopioida kaikkiin saman kuvausrupeaman aikana otettuihin valokuviin.

Luottokortin kokoinen Whibal G6 maksoi $30 plus postikulut. Kortin mukana tuli kaula/rannehihna, suojapussi sekä muovinen teline joka pitää kortin itsestään pystyssä. Tarjolla on myös suurempia studiokuvaukseen tarkoitettuja harmaakortteja.

Vaikka et heti rientäisikään ostamaan harmaakorttia, kokeile kuitenkin seuraavan kerran digikuvia käsitellessäsi valkotasapainon säätöä. Valkotasapainon voi määritellä kuvassa näkyvästä neutraalinharmaasta (tai harmaan puuttuessa valkoisesta) alueesta. Olen aiemmin käyttänyt tarkoitukseen esim. sanomalehden sivua, Pringles-purkin kantta ja lumihankea.

Tulet hämmästymään siitä miten paljon paremmalta kuvien värit näyttävät oikeaksi säädettynä. Ero on erityisen näyttävä hehkulampun valossa tai lumihangilla otetuissa kuvissa. Näissä digikameroiden automaattinen valkotasapainon säätö ei yleensä osaa tehdä kuvien väreistä oikeita.

11 thoughts on “Digikuvien valkotasapaino oikeaksi

 1. 30e on melkoisesti. Ilmeisesti tuossa optiikan tarkennuksen tarkistukseen käyvä asteikko?

 2. Sukelluskuvauksessa tuo tasapainon säätö tekee vielä enemmän, muuten kuvat ovat pelkkää sinivihreää. Tein tuollaisen levyn itse tulostamalla harmaata ja laminoimalla paperin, rei’ittäjällä vielä rannehihnan paikka.

  Jäi tosin käyttämättä, koska luin jostain foorumilta, että suoraan eteen kuvaamalla voi myös asettaa valkotasapainon – helpompaa kuin yrittää sukeltaessa pitää jotain lappua toisella kädellä ja tuntuu toimivan yhtä hyvin.

 3. Olenko outo, jos minusta hehkulampun valossa otettujen kuvien kuuluukin olla hieman lämpimän keltaisia? ;)

 4. Käypä väline “oikeiden välineiden” puuttuessa on myös kämmen. Kun harmaakortti on 18% harmaa, on kämmenen heijastus melko tarkalleen kaksinkertainen siitä.

 5. Juuri, tuolta valmistajan sivultahan (linkki Samin tekstissä) sen saa tilattua juuri tuohon hintaan $29.95 + pk.

 6. Muistaakseni jossain kotimaisessa nettikaupassa taisi olla myynnissä neutraaliharmaa mikrokuituliina 1,5 eurolla joten jos haluaa tinkiä tuossa mukana tulevasta mitta-asteikosta & mahdollisuudesta tarkastaa mustan & valkean pään valotukset noista pienistä kentistä voi päästä mukaan tuota kolmeakymppiä halvemmalla.

  Tosin se taas mikä on “oikea” valkotasapaino & värilämpötila onkin taas hienosäädön osalta subjektiivista sillä ainakin itse olen joissain valaistusolosuhteissa havainnut oikean ja vasemman silmäni hahmottavassa värimaailmassa pienen sävyeron ja että toinen silmä aistii maailman hieman toista lämpimämpinä sävyinä..

 7. Ota puhdas paperinenäliina ja rypistele se palloksi. Oikaise linssin eteen ja ota kuva. Tuosta harmaasta sitten säädät valkotasapainon kohdalleen. Nenäliinaan voi sitten vielä kätevästi niistää nenänsä.

 8. Jälkikäteen korjaamisessahan on tietysti se ongelma että jos kuvasit automaatilla niin joka ikinen kuva on arvioitu erikseen eikä kopioiminen auta. Lähelle tosin osuu jos joka paikkaan osui esim sama määrä tasan yhtä keinovaloa.

 9. Hei voisko joku kertoa paljonko tuon pienimmän whibalin postikuluiksi tuli? ja millätapaa sen pystyi maksaa jos ei ole luottokorttia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *