Piratox-linkkikokoelma

Suurta julkisuutta kernneen Ylen koneita vastaan tehdyn palvelunestohykkyksen selvittely alkaa muodostua mielenkiintoiseksi. Alla muistiinpanoja netiss vastaan tulleesta keskustelusta:

Alkaa vaikuttaa silt, ett tmn hykkyksen motiivit eivt olleet poliittiset vaan kyseess oli (kuten niin monta kertaa ennenkin) nuorukaisten huvittelu. Asiaa kuitenkin selvitelln edelleen – Pinseri seuraa kiinnostuneena.

Loppuun viel muistutus: laajat palvelinestohykkykset kyttvt toimintaansa haittaohjelmien saastuttamia kotitietokoneita ja ovat juuri siksi niin hankalia torjua. Mit useampi pit kotikoneensa puhtaana, sit hankalammaksi rikollisten toiminta verkossa muuttuu.

 • Huolehdi, ett tietokoneessasi on tuoreimmat pivitykset. Laita Ohjauspaneelista Automaattiset pivitykset plle tai aja Windows Updatea vhintn kerran viikossa. Jos kytt Macia tai Linuxia, huolehdi ett asennat mys niihin tulevat pivitykset.
 • Hanki uudenaikainen virustentorjuntaohjelma. Huolehdi, ett ohjelman virus- ja haittaohjelmatietokanta pivittyy joka piv.
 • Varo tuntemattomia tiedostoja. l avaa roskapostin liitteit. Ole erityisen varovainen jos imuroit tiedostoja p2p-verkoista.
 • Sammuta tietokone kun et kyt sit. Sstt samalla energiaa ja luontoa.

3 thoughts on “Piratox-linkkikokoelma

 1. Tst sainkin uuden hyvn pelottelukeinon kun vanhemmat eivt tunnu tajuvan, ett viruksia ym saa suojaamattomalla koneella, vaikka kvisikin vain tutuilla ja luotettavilla sivuilla.

 2. Hykkysten takana olevien motiivien arveleminen on mielenkiintoista puuhaa. Viime aikoina julkisuudessa tllaisia asioita uutisoitaessa useimmiten joku asiantuntijan asemassa oleva henkil ilmoittaa, ett kysymys on jrjestytyneest ja ammattimaisesta toiminnasta, ei harrastelijoiden puuhastelusta. Ylen tapauksessa tllaisen lausunnon antoi tuoreeltaan verkkojen ja turvallisuuden johtaja Timo Lehtimki (Hesari 16.5.2007)

  Olen aprikoinut sit, millaiseen tietoon nm vitteet perustuvat.

  Yritin itse viime syksyn lyt julkista ja tutkittua tietoa nettirikollisuudesta. Yritin selvitt, onko nettirikollisuuden laajuudesta ja tekijiden motiiveista olemassa jotain luotettavaa tietoa. Osoittautui ettei sellaista ollut saatavilla.

  Suomessa mikn viranomainen ei nhtvsti systemaattisesti ker tietoja tietoturvarikoksista. Viestintviraston Cert-Fi tekee katsauksia, jotka perustuvat sille tehtyihin yhteyhdenottoihin. Poliisin tutkintaan tulevat ne tapaukset, jotka sille ilmoitetaan. On todennkist ett merkittv osa hirinnst ja rikoksista j ilmoittamatta ja siten mys nkymttmksi. Ilmin laajuutta ja merkittvyytt on tst syyst vaikeaa arvioida.

  Ksitykseni on, ett eniten tutkittua tietoa tietoturvarikoksista tuottavat tietoturvayritykset. Akateeminen tutkimus ja mys viranomaisten tiedotus nytt kyttvn nit tietoja hyvkseen. Mys joukkotiedus kytt tietoturvayritysten asiantuntijoita lhteinn asiasta uutisoidessaan.

  Lhtkohtaisesti ei ole mitn erityist syyt epill yritysten tuottaman tiedon oikeellisuutta tai sen laatua. Mutta olisi mielenkiintoista tiet, miten tieto on muodostettu ja sit kautta pst arvioimaan mys sen luotettavuutta ja ptevyytt.

 3. piratoxin ja Team eliten vlinen taistelu on ollut kynniss jo todella
  pitkn aikaa, siit huolimatta ett siit on nyt vasta uutisoitu
  kun hykkyksen kohteeksi joutui julkinen taho.
  Pari vuotta sitten TE:t vastaan tapeltiin isomman porukan voimin.
  Nyttemmin piratox tuntuu toimivan itsenisesti.

  Monet kerrat olen itsekkin joutunut torjumaan pitkkestoisia
  palvelunestohykkyksi joiden motiivina oli silkka kiusanteko
  ja kyttjien hirint. Piratoxista on ollut korvaamaton
  apu kun hn on etukteen tiedottanut odotettavissa olevista
  ongelmista.

  Tietoturva tutkimuskohteena on hyvin hankala.
  Internetoperaattoritkaan eivt tied ongelmista ennenkuin
  niist ilmoitetaan tai ovat niin massiivisia ett nkyvt
  isoina piikkein liikennemriss.

  En usko ett kovin moni yksityinen taho jaksaa tehd rikosilmoitusta
  siit ett hnen palvelimensa joutuu palvelunestohykkyksen kohteeksi.
  Ja kotikoneiden kyttjt elvt valheellisen turvallisuuden tunteessa.
  “ket nyt mun kone kiinnostais, eihn siell ole mitn trkeet”.
  Harva tajuaa ett itse kone ja sen internet yhteys on arvokas,
  ei sen sisltm tieto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *