Missä mehiläiset ovat?

Vanishing honeybees mystify scientists – CNN.com

Minne mehiläiset katoavat? Viime vuoden aikana on kadonnut jäljettömiin miljardeja mehiläisiä, pääasiassa Yhdysvalloissa, mutta myös Euroopassa ja Etelä-Amerikassa. Erilaiset myrkyt tai ympäristön uhat tuskin ovat syynä, sillä kuolleita hyönteisiä ei ole löytynyt eikä tyhjiksi jääneistä pesistä ole evakuoitu kuningattaria tai munia.

The Independentissä spekuloidaan, että kännyköiden radiosäteily sekoittaisi mehiläisten suuntavaiston eivätkä ne löydä enää takaisin pesään. Helsingin Sanomissa haastateltu tutkija epäilee syyksi torjunta-aineita.

13 thoughts on “Missä mehiläiset ovat?

 1. Ja yhden spekulaation mukaan mehiläiset vain ottavat hatkat ennen kuin Maa tuhotaan intergalaktisen ohitustien rakentamisen yhteydessä…

 2. Rauni-Lena Luukanen saattaisi tietää, jos ne on siepattu.

 3. Minuakin alkoi kiinnostamaan tämä aihe, vaikka pelkäänkin ja inhoankin kaikkia niitä amppareita, mehiläisiä, kimalaisia, yms. pörriäisiä. Eilenkin ulko-ovella odotti kiva yllätys kun kimalainen pörräsi siinä oven edessä ja otin riskin heti kun kimalainen siirtyi hiukan sivummas ja juoksin vauhdilla sisälle turvaan ja huokaisin kun se otus ei seurannut minua. Kerrankin säikähdin kauheasti kun olin ikkunan lähellä tietokoneella, niin sitä päin jysähti myös sellainen kimalainen joka epätoivoisesti pyrki sisään ja silti olin paniikissa. Vaikuttaa ehkä typerältä, mutta sain “traumoja” kun amppari pisti minua pienempänä.

 4. Ööh…radiosäteily? Olisi mielenkiintoista tietää mitä se sitten mahtaa olla. Ovatkohan nuo tiedemiehet koskaan kuulleet sellaisesta ihmeestä kuin luonnonsäteily. Hieman taas lyö yli tuo kännykkäjuttu.

 5. Höh, jos kännykkäsäteily olisi syynä, mehiläisiä olisi alkanut kadota hiljalleen jo vuosia sitten. Nyt niitä on kadonnut yhtäkkiä paikoitellen hirmuisia määriä. Myrkky, tauti, loiset tai niiden kaikkien yhdistelmä – myrkky altistaa loisille, mikä johtaa tautiin tms. – on todennäköisempi selitys. Uutisten mukaan ne ötökät, jotka normaalisti putsaavat hylätyt pesät alta aikayksikön, eivät koske joukkokatoamispesiin. Miksi eivät? Tämäkin viittaa myrkkyyn.

 6. Haloo? Kyse on pölyttämisestä – – – “mä inhoon mehiläisiä ”

  Tiedättekö mistä ON KYSE? SIITÄ, KUKA KASVEJA NYT PÖLYTTÄÄ TS KUKA TAKAA JATKUVAN HAPEN TUOTANNON TÄÄLLÄ MAAPALLOLLA VASTAISUUDESSA JOS TUOLLASIA JOUKKOTUHOJA ALKAA TULLA JOKA PÄIVÄ!

 7. Tässä on paras aiheesta lukemani artikkeli
  http://www.gnn.tv/articles/3063/Please_Lord_not_the_bees

  Kaikki edellä esille tuodut mahdolliset aiheuttajat käydään läpi ja tuodaan esille, että yksikään luomukasvattaja ei ole kärsinyt tuhoista.
  Artikkelissa käydään läpi myös mehiläisbisnestä ja tehotuotannon tuomia riskejä.

  “If the bee disappeared off the surface of the globe, then man would only have four years of life left.”

 8. “Kännyköiden radiosäteily”. Kaikkea sitä kuuleekin. Kyllä sitä ihan kaupunkilaisjärjelläkin pystyy ajattelemaan, että joukkokuolemat ovat myrkkyjen/tautien aiheuttamia.

 9. Kännyköiden radiosäteily on jo kumottu väitteenä mehiläisten kuolemiin. Oikeasti syy taitaa olla parasiittisienen, joka kahdeksan päivän jälkeen tarttumisestaan tekee mehiläisen niin heikoksi, ettei se enää jaksa palata pesäänsä ja kuolee. Lisää aiheesta täällä: http://science.slashdot.org/article.pl?sid=07/04/27/1724239

  Ja sitä paitsi samanlaisia mehiläiskatoja on ollut myös 60- ja 70-luvulla ja niistä on selvitty tähänkin asti ;)

 10. Luin artikkelin jossa oli epäilty ja vähän tutkittukin,että geenimuunnellut kasvit aiheuttavat mehiläisille immuunitason heikkenemistä ja siten ne altistuvat taudeille helpommin. Täytyy varmaan geenimuunnella mehiläinen. Tappajamehiläinenhän on jo kehitetty.

 11. Olisiko siirtogeeniset kasvit syynä mehiläisten katoamiseen koska niitä eniten käytetään USA:n alueella, sitähän saavat kun menevät sörkkimään jotakin joka on kehittynyt vuosi miljoonien aikana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *