Tekijänoikeusrikos

Miten jännittävää – huomasin olevani juuri uhrina tekijänoikeusrikoksessa!

EBayssä toimiva hiirimattokauppa on varastanut Flickriin laittamani valokuvan ja myy kyseisellä kuvalla varustettua hiirimattoa. Olen asiasta hieman tuohtunut mutta myös huvittunut. En ole tuntenut itseäni näin väärinkohdelluksi artistiksi sitten sen päivän, jolloin näin kirjani kaikkien ilmaiseksi luettavissa kirjaston hyllyssä. Vaan nytpä täytyy miettiä, mikä olisi sopiva rangaistus mokomille piraateille.

Voisin mailata heille ja vaatia ottamaan kuvan pois välittömästi mutta se on vähän turhan helppo ratkaisu. Ehkä minun pitäisi vaatia ilmaisia hiirimattoja? Tai raportoida koko putiikki eBayn ylläpidolle? Nostaa oikeusjuttu ja vaatia miljoonakorvauksia? Asentaa valokuviini DRM? Hyviä ehdotuksia otetaan vastaan.

27 thoughts on “Tekijänoikeusrikos

 1. Ne sanoo sulle että mitäs sää nyt vingut, täähän on niiq internet ja ei täällä päde mitkään tavallisen maailman lait, mene pois ahne riistäjä :D

 2. vierastelija: Tuskin olisin tuota koskaan löytänyt ellei joku olisi paljastanut asiaa minulle flickrissä kuvan kommenteissa. Sitä en tiedä, mistä taas tämä henkilö oli kuvien välisen yhteyden keksinyt.

  Tähänastiset ohjeet ovat olleet mainioita, kiitoksia kaikille lähettäjille. Ja antakaa tulla lisää!

 3. Lähetäpäs niille muutama hieno kuva lisää (vesileimalla varustettuna) ja pane hyvä kappalehinta. Saatesanoissa mainitset, että mikali kauppaa ei sinun ehdoillasi synny, ryhdyt hiekkalinnakuvan tapauksessa oikeustoimiin.

 4. Jos kuvaasi käytettäisi lehdessä, voisit aina panna könttälaskun perään ja saisit haluamasi ilman mitään tappelua. Se, että kuvaa itsessään käytetään tuotteena on jo hankalampi homma. Varsinkin kun tekijä on jenkeissä.

  Rosiksella uhkaus ei välttämättä siellä kauheasti firmoissa missään tunnu (no pienissä ehkä), mutta omansa saattaisi saada paremmin pois myymällä käyttölisenssin. Ei kertakorvauksena, vaan tuoton mukaan. Todennäköisesti kuva poistuisi silloin vähin äänin myynnistä, koska eihän ne ihan oikeasti halua maksaa sulle mitään.

 5. Ymmärrän tuohtumuksesi ja toivotan onnea tilanteen selvittelyssä. Sitä odotellessa kuitenkin pointsit todella henosta kuvasta ja sen saamasta julkisuudesta :)
  Yksi (verkkomaailman lainalaisuuksia hyödyntävä) tilanteesta hyötymiskeino voisi olla vaikkapa originaalikuvan laittaminen myyntiin eBayssa. “as seen on your hiirimatto!”

 6. Kannattaako sitä oikeasti “istua pöytään” jonkun autotallista toimivan nörtin kanssa USAssa. Jos hänelle lähettää s-postia suoraan asiasta, on vastaus luokkaa “You did put your image to Internet so we can use it, you can’t do anything” . Se onkin jo toinen asia, onko rikoksen tehnyt ymmärtänyt tehneensä rikoksen, vai esittääkö hän vain tyhmää.

  USAn kulttuurissa on paljon yleisempää lähteä käräjille asioista, ja se myös toimii pelotteena ihan yleisesti. Jos kyseessä on hiukankin isompi firma, löytyy USAsta helposti Pro Bono-juristeja, jotka ottavat sen 50% korvauksista. Toisaalta tälläinen hasaaminen ei varmasti tule kovin halvaksi, joten ehkäpä on kannattavampaa lähettää lasku tilinumeron kera.

  Näitä kusipäitä pitäisi vaan ojentaa, mutta miten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *