Silmälasit – netistä vai kaupasta?

Silmälasit ovat kalliita. Pari vuotta sitten upotin satasia uusiin rilleihin ja toissakesänä kukkaro kiljaisi kauhusta hankittuani aurinkolasit voimakkuuksilla. Internet on kuitenkin muuttanut tätäkin asiaa: verkkokaupoissa myydään silmälaseja hinnoilla jotka ovat vain murto-osa optikkojen hinnoista. Huijausta? Ja kuka huijaa – nettikauppa vai optikko? Glassy Eyes -blogissa on ihmetelty samaa asiaa. Ira tilasi netistä lasit, oli tyytyväinen ja alkoi ihmettelemään että mistä optikolla oikein maksetaan:
Glassy Eyes | Shattering the Eyeglasses Scam

Iran juttu keräsi peräänsä suuren joukon kommentteja, joukossa myös optikoita jotka perustelivat hintaeroja. Perustelut eivät kuulemma vakuuttaneet.

Itse pyrin tukemaan euroillani paikallista palvelua ja olenkin ostanut rillini Kangasalta. Palvelusta ja laadusta ei ole ollut valittamista: lasien odotusaika oli suorastaan hämmentävän lyhyt, kehyksiä on jälkikäteen väännelty haluni mukaan juuri sellaiseksi kuin haluan ja palvelu on ollut ystävällistä. Silti juttu saa miettimään: missä kohtaa menee raja jolloin “on vain tyhmää maksaa liikaa”?

14 thoughts on “Silmälasit – netistä vai kaupasta?

 1. Pingback: Kulutusjuhla » Blog Archive » Lasit netistä vai kaupasta

 2. Hei Oopa! Kerrotko tarkemmin kokemuksistasi, vaikka omaan blogiin tms? Eli lähinnä oletko ns. helppo vai vaikea tapaus – linssit lähempänä ikkunalasia kuin pullonpohjia tms. Kiinnostaa todella, terv. sokea kuin lepakko.

 3. Netistä saanee halvalla silmälaseja kun tietää vahvuudet ja speksit mutta näöntutkimuksen tilaaminen onlinenä lienee astetta haasteellisempaa..

  Kysymys siitä kumpi huijaa optikko vaiko nettikauppa lienee useimmiten helpointa vastata sillä että ei kumpikaan.

  Jos laseja myydään netissä pitkällä toimitusajalla niin pääomaa ei tarvita varastoihin eikä edes juuri tilakustannuksiinkaan ja riittävän laajalla maineella kauppa käy viikon jokaisena päivänä jolloin yhden myyntitapahtuman yhteydessä ei tarvitse kyetä kattamaan kovinkaan suurta osaa liiketoiminnan kiinteistä kustannuksista.

  Paikallisen optikot joutuvat taas yhdestä lasikaupasta maksamaan suhteessa suuremman osan kiinteitä kustannuksia (varastoon sidottu pääoma, henkilökunnan palkat, oma palkka, vuokrat jne) koska keskikokoisellakaan paikkakunnalla ei todennäköisesti riitä varmaa asiakasta päivän joka tunnille tai edes välttämättä joka päivälle.

  Joten uskoisin että jos omaa hyvin simppelin perusnäkövirheen ja asuu suurehkossa kaupungissa jossa tod. näk riittää väestöpohjaa ylläpitämään oikeita optikkopalveluita kannattaa ehdottomasti äänestää lompakollaan mutta muissa tapauksissa kannattaa harkita vielä kertaalleen…

  (Kommentoija ei omista laseja eikä optiikkoliikettä)

 4. Kaupassa ja kaupassakin on nykyään eroa. Tilasin juuri uudesta Eyen-putiikista kahdet rillit innoissani halvasta hinnasta. Nämä maksavat 79 euroa, kun vanhat maksoivat muutama vuosi sitten supertarjouksessa 300 euroa, mikä silloin oli ennätyshalpa.

 5. Uudessa Ideaparkissa (www.ideapark.fi) Katse hinnoissa liike myy avaustarjouksena ennen joulua ykstehoja 59,-. Saa myös näöntarkistuksen kympillä. Kehys-malleja oli ainakin viime viikolla riittämiin. (Tämä ei ole mainos!)

 6. Minäkin olen tilannut favoptic:sta Ruotsista sekä yksiteholasit että aurinkolasit vahvuuksilla. Verkkosivulta valitaan kehysmallit (max 3 kehystä) ja annetaan yhteystiedot. Muutaman päivän päästä postilaatikossa on nämä koekehykset, joita sitten koepeilaillaan ja tutkitaan. Kun kehysvalinta on tehty, mukana olevalla punaisella tussilla merkitään pupillien etäisyys koekehysten muovilinsseihin, täytetään tilauskaavake, lisätään mukaan kopio silmälääkärin/optikon resepti/tietokortti silmälaseille (jossa siis tiedot vahvuuksista ja muuta tietoa) ja palautetaan koko roska lähettäjälle.

  Noin viikossa tai kahdessa uudet silmälasit/aurinkolasit ovat laskun kanssa postilaatikossa. Silmälasien hinnaksi tuli itsellä kaikkine kuluineen (mikä on hieman outo mainita, sillä muita kuluja kuin linssien ja kehysten hinta ei ollut) 38 € ja aurinkolasien 49 € ilman mintään pinnotteita tai erityisen ohuita linssejä. Lasien mukana tulee silmälasikotelo ja varaosia, kuten ruuveja ja ‘nenätukia’. Tämä ei ole mainos, mutta hyvästä ja nopeasta palvelusta on mukava kertoa. Olen ollut todella tyytyväinen, enkä kuveiitele enää milloinkaan maksavani satoja euroja silmälaseista.

 7. Mulla ei ole kokemusta noista netistä tilatuista laseista, sen verran tiedän että ne on todella halpoja. Omat Davidin kehyksillä varustetut lasit joissa toinen linssi on normaali ja pienet vahvuudet ja toisessa aika suuret vahvuudet ja jotain erikoishiontaa (prismahionta tms.), ja siinä toisessa linssissä on lisähintaa tuonut se kun siinä on joku ohennushionta ettei linssi näyttäisi niin hirveän paksulta (on se nytkin jonkun verran paksumpi kuin toinen linssi, muttei kuitenkaan kauhean paksu). Äiti on ehdottanut sellaistakin vaihtoehtoa että netistä tilaisi, mutta varmuuden vuoksi kävimme ihan optikolta ostamasta. Harmittaa vain kun olen näin nuori ja toinen silmä näkee huonommin kuin toinen. Silloinkin kun olin optikolla niin se ei oikein “ymmärtänyt” silmiäni kun se toinen silmä näkee niin huonosti tai oudosti tms. Sitten sinne kutsuttiin silmälääkäri joka osasi heti sanoa millaiset lasit tarvitsen. Minulla on joku juttu että toinen silmä joka näkee paremmin auttaa sitä toista silmää, eli se korjaa sitä mitä silmät näkee tarkemmaksi jne. Että on outoja nämäkin silmät, mutta onneksi minulla on lasit ja toinen silmä on vielä sen lisäksi ystävällinen toiselle. :P

 8. Tuo glassögon direkt ompi erinomainen nettipokapuoti: nopea, luotettava ja maksu täkäläiseen pankkiin! 42 egellä fiinit pokat – suosittelen kaikille. Näöntarkastuksesta sen verran, että pyytävät mukaan alle 1 v. ikäisen paprun (kopion) optikolta tai silmälääkäriltä, että näin!

 9. Itse olen nyt kahdet lasit liikkeestä ostanut ja opiskelijan budjetilla oli kituuttamista… jonkin verran päälle 300 euroa, siis lasit ja arskat vahvuuksilla yhteensä. Oli ihan mukava, että toiset sai osamaksulla, mutta noin 90 euroa kuukaudessa oli sekin paljon. Nykyisilläni olen kituuttanut kauan, liiankin pitkään. Olisi miljoona hauskaa tarinaa siitä kuinka on etsitty sankaa, linssiä, ja ruuveja milloin missäkin, kun hajoavat jo käsiin nämä lasit. Nyt seuraavat harkitsen ostavani netistä, olen vain kuullut ettei optikkoliikkeet enää mielellään anna noita lääkärintodistuksia lasien vahvuuksista mukaan,ellet laseja osta, onko ollut muualla samaa ongelmaa?

 10. Hei!

  Kuulin itsekin juuri Eye-liikkeestä. Onkohan kyseisiä liikkeitä Helsingissä ja missä täällä? Tiedättekö liikkelle jotain nettisivuja?

 11. lottulille: Itselläni ei sen kummoisempaa ongelmaa ole ollut saada lääkärinrodistusta vahvuuksista. Pientä maksua (10e) vastaan sain lapun. Koko lysti, eli näöntarkastus ja todistus olisi ollut ilmainen jos olisin ostanut lasit samaan aikaan…

 12. silmälasit voi ostaa netistä kun tietää tarvittavat tiedot laseista. Tätä varten kannattaa käydä optikolla ilmaisessa näöntarkastuksessa hankkimassa silmälasiresepti…Kun sinulla on resepti niin tilaaminen on helppoa ja edullista!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *