15 thoughts on “Kuolema paraatissa

 1. Videoon liittyv verkkokeskustelu muuttui YouTubessa niin mauttomaksi, ett en ihmettele sen poistamista. Alkuperiset kommentit koskivat sit, oliko kyseess tahallinen vai tahaton panssarin alle jminen.

  HS:n erss blogissa keskustellaan muuten siit, pitk ja saako tmnkaltaisia linkkej ylipns julkaista. Linkki keskusteluun: http://blogit.hs.fi/online/?p=137

 2. yhdyn HS:n blogittajiin. Mautonta mielestni julkaista linkki mys tll.

 3. Video oli tysin asiallinen ja kertoi siit, ett alkuperinen uutisointi mahdollisesta onnettomuudesta ei voinut pit paikkaansa – mies selvsti rynt panssarivaunun alle tahallaan. Kukaan ei olisi voinut est. Videosta ei voi tunnistaa miest eik siit ny mitn verisi yksityiskohtia. Mik sen julkaisemisessa on niin pahaa?

 4. Anonymous, kuten on mys mautonta mainostaa hrskisti mm metrossa julkisella paikalla. Niin, Suomihan on hyvinvointivaltio eik tll tapahdu mitn ikv koskaan. Ja kerran 5 vuodessa kun mainitsemisen arvoista tapahtuu, asioista puhutaan oikeilla nimill. Keskustellaan kaikesta trkest jne.

  Video itsessn on muutenkin sen verran epselv, etten turhanpivist moralismia oikein ymmrr. Ilman uutisointia en edes tietisi mit siin tapahtuu.

 5. Minusta on luonnollista, ett vertais- ja valtamedialla on erilaiset uutiskriteerit. Julkaisimme videon, koska se vastasi kysymykseen “miten on mahdollista jd paraatin aikana panssarin alle – mit Jyvskylss oikein sken tapahtui”.

  Perinteiset tiedotusvlineet taas lhestyivt aihetta ainakin aluksi siit pitkst traditiosta, ett mahdollinen itsemurha on “killinen sairaskohtaus” ja siit vaietaan omaisten suojelemiseksi.

  Videolla esiintyv henkil ei tunnista eik varsinainen allejminen ny panssarivaunun peittess nkyvyyden. Sen sijaan video vastaa erittin selkesti kysymykseen, mill tavalla ihminen ptyi panssarivaunun alle. Valitettavasti se ei vastaa kysymykseen, miksi. Hoon tarjoamasta linkist lytyy yksi mahdollinen selitys.

 6. Video on tll hetkell youtuben katsotuin. Video kuvattu aika kaukaa joten se ei ole hirven tarkka, mielestni se vaikuttaa asiaan.

 7. Mit vli sill on vaikka uhria ei voikaan tunnistaa videolta. Varmasti tuntuu vaunun alle jnen tai juosseen ihmisen omaisista hirvelt kun tll raakan videon myt ihmiset repivt otsikoita eri medioissa ja levittvt linkki siihen.

 8. Eli jos jotain ikv tapahtuu, siit ei pitisi kertoa kenellekn, jottei a) uhrin / uhrien omaiset jrkyty b) jotta katsojat eivt jrkyttyisi?

 9. Ei suomessa yleens nytet kuolemia tv:s lehdis tms. Joten eips yleistet kiitos !

 10. Tapana on ollut, ett itsemurhakuvia ei julkaista, ja uutisetkin hyvin maltillisesti. Omaisten varjeleminen on yksi syy, toinen se, ettei noin tabusta asiasta kuin itsemurhasta revitell otsikoita. Ei varsinkaan siin vaiheessa, kun tapauksen taustoista yms. ei ole mitn varmaa tietoa. (Keltaisen lehdistn tavoista en tarkkaan tied, kun en seuraa.)

  Pelottaa sellainen tulevaisuus, miss kaikki saatavilla oleva kuva julkaistaan, koska se kiinnostaa ihmisi ja sill saa katsojia / lukijoita. Olisiko mukava seurata tiedotusvlineen nettisivulta esim. sit, kun auto-onnettomuuden uhreja leikataan ulos kulkuvlineest?

 11. Kiiruna, minun on vaikea keksi, mit informaatioarvoa olisi mainitsemallasi auto-onnettomuuden kuvaamisella. Toisaalta muistelen nhneeni jo vuosia sitten isossa sanomalehdess kuvan bussin kuskipukille kuolleesta kuljettajasta, jonka p retkotti luonnottomassa kulmassa. Sanoma oli voimakas (mutta tarpeeton) ja piirtyi lhtemttmsti mieleeni.

  Video ja valokuva ovat molemmat vahvoja vlineit. En ne ainakaan veteraanivideota heikompana viestin sit, kun valokuvissa esitetn jtyneit ruumiita (kuten vuorelle jneit kiipeilijit, toinen esimerkki, joka kumpuaa vuosien takaa etsimtt mieleen ison sanomalehden liitteest).

  Journalistiset linjauksensa pitisi pysty selittmn faktoilla, niin ett ei ole tarpeen perustella ptksi jtt jotakin julkaisematta syyttmll ihmisi tirkistelyst. Se jos mik on vastaanottajan aliarvioimista. (Yht surkuhupaisaa on muuten “hyvn” ja “huonon” kansalaisjournalismin arvottaminen valtalehden blogissa. Ehk se alkaa seuraavaksi jakaa “Tst mie tykkn” -prenikkaa.)

  Mit itsemurhiin tulee, en todellakaan allekirjoita sit megasyyllistyst, jota erskin professori viljeli puhuessaan sadoistatuhansista ihmisist, jotka kyseisen videoptkn nhdessn ahdistuvat (vaikka eivt itse sit edes ymmrr). Kyll minua tuollainen lausunto paljon enemmn ahdistaa kuin kyseinen video.

  Tosin voisi olla syytkin ahdistua, kun vanhusten itsemurhat lisntyvt. Kysyin erlt seniorilta, mist hn arvelee sen johtuvan ja hn vastasi, ett vanhusten on vaikea kest sit, kuinka heit kohdellaan arvottomina. Vlinpitmttmyys ja kylmyys koskevat kipesti, samoin se, kun yleinen mielipide vhttelee. Vanhuuden melankolia voi olla musta eik depression hoitoon ole varoja eik taitoa (geriatrit ja geriatriaan erikoistuneet psykiatrit ovat vhiss).

  Veteraanin kvelemisell tankin alle on sit paitsi mys huomattava symboliarvo. Ehk on hyv muistaa vlill, ett tankit tosiaan tappavat.

 12. “Tosin voisi olla syytkin ahdistua, kun vanhusten itsemurhat lisntyvt.”

  Vaalit todellakin tulossa. “Joka toinen piv” on aiheellinen kampanja, sit en kiist. Kuka tekisi kampanjan “Kaksi joka piv”? Tai “Yksikin itsemurha on liikaa”, jossa ei katsottaisi vain tietyn ihmisryhmn olevan huomion arvoinen?

  “Ehk on hyv muistaa vlill, ett tankit tosiaan tappavat.”

  Ei, vaan ihmiset niiden ohjaimissa.

  Onnettomuuskuvista yleisemmin. Kuvilla voisi olla kytt esimerkiksi autokouluissa oppimateriaalina. Nytetn rehellisesti miten ky, kun luulot ovat taitoja suuremmat.

 13. Ei auto-onnettomuuskuvalla informaatioarvoa juuri olekaan, paitsi onnettomuustutkijoille ja koulutusmieless. Mutta jos joku jossain saa phns, ett katsojat / lukijat haluavat suoraa action-kuvaa paikan plt (kun veteraanivideokin oli niin suosittu), niin sithn me sitten nhdn.

  Tm veteraanin tapaus on varmasti juuri sellainen, jossa journalistisia linjauksia on jouduttu miettimn uudelleen. Varovaisuus julkaisemisessa liittyy siihen, ett juuri nill kuvillahan on symboliarvoa ynn muuta sellaista ihan ksittmttmt mrt.

  Itsenisyyspiv. Paraati. Veteraani. Itsemurha. Jos tuo ei saa julkaisemisesta vastaavaa varpailleen, mik sitten? Ratkaisut tehtiin kuitenkin hyvin nopeasti, ja uskon ett niist keskustellaan jlkeenpin paljonkin.

  Proffan ajatukset videon aiheuttamasta ahdistuksesta jivt kyll hmriksi minullekin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *