TVKaista-kokemuksia

[Päivitys 19.12.2008: Muista lukea testi TVkaista-digiboksista ja TVkaistan käytöstä]

Edellisessä jutussa mainitsemaani TVKaistaa on tullut nyt kokeiltua viikonlopun yli. Kyseessä on hämmentävän hyvä palvelu. Käyttöliittymä on erittäin yksinkertainen ja palvelu ei todellakaan toiminnoilla komeile. Mutta se varsinainen asia, eli tallennetut TV-ohjelmat toimivat juuri niin kuin pitääkin. Tässä jutussa hieman lisäpohdintaa TVKaistaan liittyen.

Palvelu, joka tallentaa kaikki TV:stä tulevat ohjelmat ja mahdollistaa niiden katselemisen viikon ajan esityksen jälkeen on tallentavaa digiboksiakin mullistavampi kokemus. Olen jo aiemmin valitellut, että television katseluni on viime vuosien aikana huomattavasti vähentynyt, koska en ole koskaan oikeaan aikaan vastaanottimen ääressä, enkä laiskuuttani edes jaksa vaivautua ajastamaan ohjelmia (taikka siivoamaan digiboksin tallennetuista ohjelmista täyttynyttä kovalevyä). TVKaistan tapainen palvelu mahdollistaa sen, että TV-kanavien tarjoama sisältö on käytettävissä juuri silloin kun satun innostumaan television katselusta.

Koska palvelu tallentaa valitsemiltani kanavilta kaikki ohjelmat, voin uteliaisuuttani tutustua sellaisiinkin ohjelmiin joita en olisi koskaan asettunut katsomaan tai edes tullut ajastaneeksi. Tänäkin viikonloppuna näemmä FST:ltä on tullut laadukkaita dokumentteja ja MTV3:lta uutta Hannu Karpoa. Ei haitannut yhtään, vaikka olin pois töllöttimen äärestä Frasierin aikaan. Ja sain katsottua Nelosen Start! -auto-ohjelman ensimmäistä kertaa varmaankin vuoteen! (Pinseriä säännöllisesti lukevat tietävät miten olen onnistunut missaamaan kaikki auto-ohjelmat)

Kaikki palvelusta innostuneet ovat yhtä mieltä siitä, että tämä on liian hienoa pysyäkseen hengissä. Yleinen mielipide on, että kunhan työviikko huomenna alkaa, palvelua tuottavan Hibox Oy:n toimistossa tullaan vastaamaan hyvin hankaliin puheluihin. Tekijänoikeudet eivät varmastikaan veny siihen, että televisio-ohjelmia streamataan verkkoon katsottavaksi – muistammehan miten hankalaa jo kännykkä-tv:n lanseeraus on ollut.

TVKaistaan rekisteröityessä esitettävä kysymys tv-maksun suorittamisesta on kiva yksityiskohta. Jos palvelu voitaisiin oikeasti rajoittaa vain lupamaksun suorittaneille, olisiko sillä enemmän henkiinjäämismahdollisuuksia? Olenhan tv-maksun muodossa tavallaan maksanut ohjelmien katselusta (ainakin Ylen tapauksessa), voin tallentaa taivaalta tulevia ohjelmia ja katsella niitä milloin haluan. Mainosrahoitteisten kanavien mainokset ovat TVKaistankin ohjelmasisällössä mukana ja niiden ohi kelaaminen ei liene sen suurempi ongelma kuin tallentavan digiboksinkaan kanssa. Varsinainen ongelma lieneekin siis se, että ohjelmia ei tule tarjoilla suomalaisen digi-tv:n näkyvyysalueen ulkopuolelle, eikä niille jotka eivät ole tv-maksua suorittaneet.

Tai ehkä tarkoituksena ei olekaan tehdä palvelua pysyvään käyttöön, vaan tässä on kyseessä teknologiademo eri operaattoreille. Tai mielipiteiden ja kommenttien kerääminen suurelta yleisöltä.

Teknisesti palvelu toimii yllättävän hienosti. Kuvanlaatu on nähtävästi täsmälleen sama kuin digi-tv:ssä ja tekstityksetkin toimivat hienosti. Kahdeksan megabitin laajakaistavaatimus ei ole siis tuulesta temmattu. Meidän kahdeksanmegaisemme on “maaseudun” etäisyyksien vuoksi käytännössä kuusimegainen ja pätkimistä esiintyikin aluksi melkoisen paljon. Sitten ymmärsin ottaa esiin VLC-soittimen asetukset ja lisätä hieman bufferin määrää ja pätkiminen on nyt historiaa.

Mutta huomauttamistakin on: Ohjelmien kuvasuhteet näkyvät yllättävän usein väärin. VLC-plugin soittimena tuntuu teknisesti laadukkaalta, mutta varsinainen käyttöliittymä on vielä karu. Pikakelaus hoituu siirtelemällä säädintä edestakaisin, mutta mikään ei kerro kuinka paljon nappulan siirtäminen kelaa eteen- tai taaksepäin. Mainoskatkojen ohittaminen tapahtuu siis melkoisella arpapelillä.

Macissa tai Linuxissa emme ehtineet edes vielä kokeilla soittimen toimintaa – epäilen että ainakin Mac-käyttäjät saattavat törmätä teknisiin haasteisiin (kuten niin usein ennenkin).

Suurin kitinän aihe tässä, ja muissakin vastaavanlaisissa palveluissa on tietysti se, että meillä televisiota ei katsota tietokoneesta vaan olohuoneen televisiosta. Selainkäyttöliittymällä toteutettua palvelua ei olohuoneessa kovin pitkään jaksa värkkäillä, vaikka siellä olisikin kotiteatteri-PC (ja meillä ollaan vielä videoleikkeiden streamauksen varassa).

Streamin voisi varmaankin kikkailla sopivalla väliosalla selaimen ikkunasta itse VLC-soittimeen, jolloin se olisi paljon kotiteatteriystävällisempi.

Mutta demona TVKaista onnistui siis vakuuttamaan. Tällaisesta palvelusta voisin jopa maksaa hieman ekstraakin, erityisesti jos toteutus antaisi toiveita lähetyksen katselusta muuallakin kuin Windowsin selainikkunassa.

Lisäys: Asiasta keskustellaan myös Tekijänoikeusblogissa.

10 thoughts on “TVKaista-kokemuksia

  1. Eiköhän Liedes ja kumppanit usuta mafiosonsa ja lakimiesarmeijansa TVKaistan kimppuun heti huomenna klo 8.00.

  2. Minä povasin heti avaamishetkellä, että maanantaiaamuna tulee stoppi. Sinällään jännä, että moni tuota on hehkuttanut, mutta kovin moni on samaan aikaan unohtanu mm. tekijänoikeudet ja rehelliset tv-lupansa maksajat.

  3. Antti: Mielenkiintoinen kysymys onkin, poljenko minä rehellisenä tv-maksun maksajana tekijänoikeuksia katsoessani TVKaistasta samoja ohjelmia jotka olisin voinut katsoa ja tallentaa digiboksillani.

  4. Sami: Siihen en osaa kantaa ottaa, mutta Karin linkin perusteella Ylen mukaan taidat polkea. Tarkoitin tässä yhtydessä tätä lupapolitiikkaa hieman laajemmin – itse siihen kantaa hyvin otitkin, mutta monta hehkutusta olen nähnyt ilman tuota pohdintaa.

  5. Ihan mielenkiintoiselta kuulostava palvelu. Eikä juuri ilmeisesti toimintaperiaatteiltaan eroa juuri monista linuxilla toteutetuista VDR-laitteista, joissa on mahdollista ajastaa päivitykset www-pohjaisen hallinan kautta ja streamata ne sitten lähes mihin laitteeseen tahansa. Tässä tapauksessa on vaan annettu sama mahdollisuus taviksille, joilla ei ole suurta teknistä tietämystä. Webpohjaisen tv:n leviämistä taitaakin eniten juuri hidastaa lainsäädäntö, kuin tarvittavan kaistan puute.

  6. Oliko pakko blogata tästä? Siihen loppui minun tv-katselut, muutama kk koekäyttäjänä ja olin jo ihan hooked. Saatanan ilonpilaaja!

  7. Pinseri, tuo sivustoja tappava blogi. Harmittaa itseäkin, juuri ehdin päästä makuun :-)

  8. huippupalvelu ulkomailla asuville. vielä on kokeilematta, mutta kun muuten suomalaisten kanavien katselu tuntuu vaikealta, ihan varmasti tulen kokeilemaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *