TVKaista-kokemuksia

[Pivitys 19.12.2008: Muista lukea testi TVkaista-digiboksista ja TVkaistan kytst]

Edellisess jutussa mainitsemaani TVKaistaa on tullut nyt kokeiltua viikonlopun yli. Kyseess on hmmentvn hyv palvelu. Kyttliittym on erittin yksinkertainen ja palvelu ei todellakaan toiminnoilla komeile. Mutta se varsinainen asia, eli tallennetut TV-ohjelmat toimivat juuri niin kuin pitkin. Tss jutussa hieman lispohdintaa TVKaistaan liittyen.

Palvelu, joka tallentaa kaikki TV:st tulevat ohjelmat ja mahdollistaa niiden katselemisen viikon ajan esityksen jlkeen on tallentavaa digiboksiakin mullistavampi kokemus. Olen jo aiemmin valitellut, ett television katseluni on viime vuosien aikana huomattavasti vhentynyt, koska en ole koskaan oikeaan aikaan vastaanottimen ress, enk laiskuuttani edes jaksa vaivautua ajastamaan ohjelmia (taikka siivoamaan digiboksin tallennetuista ohjelmista tyttynytt kovalevy). TVKaistan tapainen palvelu mahdollistaa sen, ett TV-kanavien tarjoama sislt on kytettviss juuri silloin kun satun innostumaan television katselusta.

Koska palvelu tallentaa valitsemiltani kanavilta kaikki ohjelmat, voin uteliaisuuttani tutustua sellaisiinkin ohjelmiin joita en olisi koskaan asettunut katsomaan tai edes tullut ajastaneeksi. Tnkin viikonloppuna nemm FST:lt on tullut laadukkaita dokumentteja ja MTV3:lta uutta Hannu Karpoa. Ei haitannut yhtn, vaikka olin pois tllttimen rest Frasierin aikaan. Ja sain katsottua Nelosen Start! -auto-ohjelman ensimmist kertaa varmaankin vuoteen! (Pinseri snnllisesti lukevat tietvt miten olen onnistunut missaamaan kaikki auto-ohjelmat)

Kaikki palvelusta innostuneet ovat yht mielt siit, ett tm on liian hienoa pysykseen hengiss. Yleinen mielipide on, ett kunhan tyviikko huomenna alkaa, palvelua tuottavan Hibox Oy:n toimistossa tullaan vastaamaan hyvin hankaliin puheluihin. Tekijnoikeudet eivt varmastikaan veny siihen, ett televisio-ohjelmia streamataan verkkoon katsottavaksi – muistammehan miten hankalaa jo knnykk-tv:n lanseeraus on ollut.

TVKaistaan rekisterityess esitettv kysymys tv-maksun suorittamisesta on kiva yksityiskohta. Jos palvelu voitaisiin oikeasti rajoittaa vain lupamaksun suorittaneille, olisiko sill enemmn henkiinjmismahdollisuuksia? Olenhan tv-maksun muodossa tavallaan maksanut ohjelmien katselusta (ainakin Ylen tapauksessa), voin tallentaa taivaalta tulevia ohjelmia ja katsella niit milloin haluan. Mainosrahoitteisten kanavien mainokset ovat TVKaistankin ohjelmasisllss mukana ja niiden ohi kelaaminen ei liene sen suurempi ongelma kuin tallentavan digiboksinkaan kanssa. Varsinainen ongelma lieneekin siis se, ett ohjelmia ei tule tarjoilla suomalaisen digi-tv:n nkyvyysalueen ulkopuolelle, eik niille jotka eivt ole tv-maksua suorittaneet.

Tai ehk tarkoituksena ei olekaan tehd palvelua pysyvn kyttn, vaan tss on kyseess teknologiademo eri operaattoreille. Tai mielipiteiden ja kommenttien kerminen suurelta yleislt.

Teknisesti palvelu toimii yllttvn hienosti. Kuvanlaatu on nhtvsti tsmlleen sama kuin digi-tv:ss ja tekstityksetkin toimivat hienosti. Kahdeksan megabitin laajakaistavaatimus ei ole siis tuulesta temmattu. Meidn kahdeksanmegaisemme on “maaseudun” etisyyksien vuoksi kytnnss kuusimegainen ja ptkimist esiintyikin aluksi melkoisen paljon. Sitten ymmrsin ottaa esiin VLC-soittimen asetukset ja list hieman bufferin mr ja ptkiminen on nyt historiaa.

Mutta huomauttamistakin on: Ohjelmien kuvasuhteet nkyvt yllttvn usein vrin. VLC-plugin soittimena tuntuu teknisesti laadukkaalta, mutta varsinainen kyttliittym on viel karu. Pikakelaus hoituu siirtelemll sdint edestakaisin, mutta mikn ei kerro kuinka paljon nappulan siirtminen kelaa eteen- tai taaksepin. Mainoskatkojen ohittaminen tapahtuu siis melkoisella arpapelill.

Macissa tai Linuxissa emme ehtineet edes viel kokeilla soittimen toimintaa – epilen ett ainakin Mac-kyttjt saattavat trmt teknisiin haasteisiin (kuten niin usein ennenkin).

Suurin kitinn aihe tss, ja muissakin vastaavanlaisissa palveluissa on tietysti se, ett meill televisiota ei katsota tietokoneesta vaan olohuoneen televisiosta. Selainkyttliittymll toteutettua palvelua ei olohuoneessa kovin pitkn jaksa vrkkill, vaikka siell olisikin kotiteatteri-PC (ja meill ollaan viel videoleikkeiden streamauksen varassa).

Streamin voisi varmaankin kikkailla sopivalla vliosalla selaimen ikkunasta itse VLC-soittimeen, jolloin se olisi paljon kotiteatteriystvllisempi.

Mutta demona TVKaista onnistui siis vakuuttamaan. Tllaisesta palvelusta voisin jopa maksaa hieman ekstraakin, erityisesti jos toteutus antaisi toiveita lhetyksen katselusta muuallakin kuin Windowsin selainikkunassa.

Lisys: Asiasta keskustellaan mys Tekijnoikeusblogissa.

10 thoughts on “TVKaista-kokemuksia

  1. Eikhn Liedes ja kumppanit usuta mafiosonsa ja lakimiesarmeijansa TVKaistan kimppuun heti huomenna klo 8.00.

  2. Min povasin heti avaamishetkell, ett maanantaiaamuna tulee stoppi. Sinlln jnn, ett moni tuota on hehkuttanut, mutta kovin moni on samaan aikaan unohtanu mm. tekijnoikeudet ja rehelliset tv-lupansa maksajat.

  3. Antti: Mielenkiintoinen kysymys onkin, poljenko min rehellisen tv-maksun maksajana tekijnoikeuksia katsoessani TVKaistasta samoja ohjelmia jotka olisin voinut katsoa ja tallentaa digiboksillani.

  4. Sami: Siihen en osaa kantaa ottaa, mutta Karin linkin perusteella Ylen mukaan taidat polkea. Tarkoitin tss yhtydess tt lupapolitiikkaa hieman laajemmin – itse siihen kantaa hyvin otitkin, mutta monta hehkutusta olen nhnyt ilman tuota pohdintaa.

  5. Ihan mielenkiintoiselta kuulostava palvelu. Eik juuri ilmeisesti toimintaperiaatteiltaan eroa juuri monista linuxilla toteutetuista VDR-laitteista, joissa on mahdollista ajastaa pivitykset www-pohjaisen hallinan kautta ja streamata ne sitten lhes mihin laitteeseen tahansa. Tss tapauksessa on vaan annettu sama mahdollisuus taviksille, joilla ei ole suurta teknist tietmyst. Webpohjaisen tv:n levimist taitaakin eniten juuri hidastaa lainsdnt, kuin tarvittavan kaistan puute.

  6. Oliko pakko blogata tst? Siihen loppui minun tv-katselut, muutama kk koekyttjn ja olin jo ihan hooked. Saatanan ilonpilaaja!

  7. Pinseri, tuo sivustoja tappava blogi. Harmittaa itsekin, juuri ehdin pst makuun :-)

  8. huippupalvelu ulkomailla asuville. viel on kokeilematta, mutta kun muuten suomalaisten kanavien katselu tuntuu vaikealta, ihan varmasti tulen kokeilemaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *