GPS-kamera edullisesti

Haminan raatihuone Valokuviin liitettävä paikannustieto on uusinta uutta. Joissain hienommissa kameramalleissa on sisäänrakennettu GPS-vastaanotin, jolloin kamera tallettaa valokuvan mukana automaattisesti kuvan ottopaikan koordinaatit.

Tämä tosin vaatisi sen, että taas pitäisi ostaa uusi kamera. Tuntuu vähän turhalta, etenkin kun omistaa jo ihan hyvän kameran ja oikein käyttökelpoisen GPS-navigaattorin.

Mutta miltä kuulostaisi jos nykyisen kameran ja jo olemassa olevan GPS-vastaanottimen voisi yhdistää ohjelmallisesti? Nykyään sekin on mahdollista.

Nerokas ohjelma nimeltään Robogeo tekee mistä tahansa digikamerasta GPS-kameran, kunhan omistat jonkinlaisen GPS-vastaanottimen (eikä tarvitse olla edes kallis laite).

Idea on yksinkertainen: pidä navigaattoria mukanasi valokuvausreissulla ja varmista että se tallentaa sijaintiasi historialokiin (liki kaikki navigaattorit tekevät niin). Ota valokuvia normaalisti. Kun pääset kotiin, käynnistä Robogeo ja syötä sille ottamasi valokuvat ja navigaattorin tallentama historialoki. Robogeo etsii valokuvista kellonajan, jolloin kuva on otettu. Seuraavaksi se hakee navigaattorin historialokista tuota kellonaikaa lähimmän sijaintitiedon. Ja näin valokuvalle on saatu sen ottopaikka.

gmap esimerkki

Sen lisäksi että Robogeo osaa tallentaa koordinaatit kuvien sisään (EXIF-tietoihin), se osaa tehdä hienoja valokuvat ja reitit yhdistäviä WWW-sivuja käyttäen apuna Google Mapsia tai Google Earthia.

Katso esimerkiksi äskettäisen Itä-Suomen lomamatkamme reitti ja sieltä otettuja valokuvia karttamuodossa.

Jutun ylälaidassa näkyvä kuva on muuten Haminan raatihuoneesta. Jos klikkaat pikkukuvasta Flickrin puolelle, huomaat ko. sivulla toisen mainion Robogeon ominaisuuden. Kun olet tallentanut Flickriin valokuvan joka sisältää ottopaikan koordinaatit, voit laittaa kuvatekstiin linkin osoitteeseen http://www.robogeo.com/Flickr2Map/. Linkkiä klikattaessa näkyviin tulee kuvan ottopaikan kartta. Tarkempia ohjeita Flickr2Mapin käytöstä löytyy Robogeon sivuilta.

Jos haluat lisätä valokuviin koordinaatteja, mutta et halua ostaa Robogeota, myös Picasan uusin 2.5-versio. osaa tehdä sijaintitietoja valokuviin. Picasassa valokuvan koordinaattien käsittely käynnistää Google Earthin, joka pyytää pyörittelemään pallokartan kuvan ottopaikan kohdalle ja painamaan nappia. Ei ihan yhtä automaattista, mutta melko helppoa sekin. Picasan 2.5 -versio vaatii kutsun betatestausohjelmaan – oman kutsun voi tilata osoitteesta http://picasaweb.google.com.

19 thoughts on “GPS-kamera edullisesti

 1. Todella kätevän oloinen systeemi. Varsinkin tuo kartta kuvapisteineen antaa hienon kuvan siitä, minkälainen reissu tuli tehtyä. Ja jälleen dokumentointiin perustuva digikuvaus on astunut askeleen eteenpäin.

 2. Tosi kätevää… kun vain aika riittäis näihin kaikkiin.

  Tuo Picasan 2.5-kutsuosoite oli hyvä lisätieto, taisi puuttua sieltä Picasa-keskustelusta – nyt voisi tämän innoittamana ainakin imuroida sen. :-)

 3. Nyt tarkemmin katsoen kutsuhan olikin tarpeen vain web-picasaan. Sieltä normaalisivulta kai kuitenkin tulee se uusi 2.5-versio? Tiedoston nimenä kun oli vain ‘picasa2-current.exe’.

 4. Hienoa, vielä kun lisäävät sormenjälkitunnistimen laukaisunappiin, niin tiedetään, kuka otti kuvan…

  Minusta olisi aika mainiota, jos laitteet osaisivat kommunikoida keskenään noin niin kuin vaivihkaa taustalla. GPS-laite voisi kertoa kameralle, missä ollaan ja kännykkä iPodille, että menepä tauolle, kun puhelu tulee. Ei tarvitsisi yrittää tunkea kaikkea samaan laitteeseen.

 5. Senverran on vissiin paikkavisuaalista muistia, että en kyllä kovinkaan unohda että missä mikin paikka tuli kuvattua. Ja ainahan sita on kiva arvuutella porukalla jos on joku road trip kuvalkadi.

 6. Ja sit kun laitat kuvat Internettiin niin muilla on kans varmaan hyvä paikkamuisti ottamiesi kuvien suhteen. Myös Google muistaa missä olet kuvat ottanut ja osaa sitten näyttää niitä ihmisille, jotka etsivät kyseisen paikan kuvia.

 7. Minkälaista GRP-vermettä suosittelette? Otan paljon etenkin mobiilikuvia ja niistä olisi ihan hauska saada koordinaatit muistiin.

 8. “Katso esimerkiksi äskettäisen Itä-Suomen lomamatkamme reitti ja sieltä otettuja valokuvia karttamuodossa.”

  Kartta ja reitti tulevat kyllä esiin, mutta kuvia ei näy missään. Onko tässä jotain pielessä, vai olenko kyvytön?

 9. Kartalla pitäisi näkyä “nuppineuloja”, joista klikkaamalla tulee esiin kuva.

 10. Näin oletinkin, mutta kun ei niin ei. Kokeilin vielä zoomata lähemmäksi paikkoihin, joissa aivan varmasti olette kuvia räpsineet (Savonlinna, Hamina, Kotka), vaikka logiikan mukaan nuppineulojen pitäisi olla näkyvissä kaikilla korkeuksilla.

  Mutta tyhjää on vain. Punainen reitti matelee kartalla, mutta nupinaulat pysyvät piilossa kuin etsitty hirvi.

  Ideahan on kerrassaan mainio, ja tarkoituksenani olisi kokeilla samaa seuraavalla ulkomaanreissullani. Kunhan tuo vain toimisi.

 11. Timo: enpä osaa sanoa mistä tuo johtuisi. Ensimmäinen epäilys kohdistuu käyttämääsi selaimeen – käytätkö jotain eksoottista?

  Ja tuon sanottuani päätinkin kokeilla kartan toimintaa Internet Explorerilla. Ja totta tosiaan! Sillä nuppineulat eivät näy. Hämmästyttävää.

  Kartan koodi pohjautuu Google Maps APIin, josta Robogeo valmistaa (käsittääkseni aika standardinmukaisesti) kartan. Täytyypä tutkia asiaa.

  Siihen asti: heitä IE pois ja käytä Firefoxia :-)

 12. Haa, selaimestahan se sitten olikin kiinni. Testaan uudestaan Oikealla Selaimella, jahka töistä selviän.

  Outoa sinänsä kehittää palvelu, joka toimii vain aniharvalla; IE:n markkinaosuus on muistaakseni vieläkin yli 80%. Selittynee jotenkin beta-vaiheella?

 13. Tutkin tuota karttaongelmaa ja kävi ilmi, että ongelma esiintyy jos on käytetty kuvia joiden nimissä on ääkkösiä.

  Korjasin tuon kartan käsin, joten sen pitäisi nyt toimia IE:llä.

  Robogeon Timillekin on kerrottu asiasta, joten seuraavassa versiossa bugi lienee jo korjattu :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *