Älä varasta älypuhelinta

Kirjoittaja Sami, 7.6.2006

How NOT to steal a SideKick II

Evanin kaveri unohti älypuhelimensa taksiin, ja niinhän siinä sitten kävi että vekotin varastettiin. Mutta varkaalla oli huonoa tuuria.

Ensin hieman taustaa: Varastetun kaltainen Sidekick II -älypuhelin/kämmentietokone varmuuskopioi jatkuvasti sisältöään verkkoon. Kun omistaja hakee kaupasta varastetun tilalle uuden laitteen, kaikki varastetusta laitteesta varmuuskopioitu sisältö kopioituu uuteen laitteeseen.

Nyt kävi sitten niin, että varas ei tiennyt tätä vaan käytti puhelinta kuin omaansa (samalla kun puhelin jatkoi varmuuskopiointiaan). Niinpä sitten puhelimen alkuperäinen omistaja sai itselleen varkaan ottamia valokuvia, käyttäjätunnuksia, pikaviestinosoitteita, MySpace-profiileja (MySpace vastaa amerikkalaisten irc-galleriaa) jne. Omistaja otti yhteyttä varkaaseen pikaviestimellä ja kysyi voisiko hän saada laitteensa takaisin. Vastaukseksi tuli pilkkaa ja uhkailua (yllätys).

Niinpä älypuhelimen alkuperäinen omistaja päätti kostaa roistoille nöyryyttämällä heitä maailmanlaajuisesti: kaikki heidän valokuvansa, profiilinsa ja muut ovat nyt näkyvillä nettiyleisölle. Kuvia ja muuta tietoa sisältävän sivun ylläpitäjä päivittää tarinan käänteitä jatkuvasti. Tällä hetkellä roistojen osoite on jo selvitetty ja heistä on ilmoitettu poliisille. Ja tietysti roiston, hänen sukulaistensa ja kaveriensa galleriaosoitteet on kaivettu esille.

Tämä muistuttaa Kasassa toukokuussa julkaistua juttua tyypistä, jota huijataan nettihuutokaupassa myymällä rikkinäinen kannettava. Koneen kovalevy oli jäänyt ehjäksi, ja eikös sieltä löytynyt kasoittain huijarimyyjän valokuvia, tekstejä ynnä muuta. Ja siinä kävi sitten ihan samalla tavalla.

Eikö tunnukin hyvältä, kun roistot saavat ansionsa mukaan?

Mutta eikö tunnu myös hieman epämiellyttävältä ajatella, että jospa varkautta/huijausta ei tapahtunutkaan: huijari onkin huijattava. Tuskin tässä tapauksessa, mutta tulevaisuudessa tulemme näkemään tällaisiakin yrityksiä.

Lisäys: Suomessakin on annettu samalla mitalla takaisin huutokauppahuijareille. Omenatarhablogi kirjoitti huhtikuussa varastetun PowerBookin jäljittämisestä huuto.netiin ja sitä myyneen varkaan kiinnijäämisestä.

  Jutussa “Älä varasta älypuhelinta” on 9 kommenttia:

  • Lauri A says:

   Eikös vastaava tapaus ollut myös taannoin täällä kotimaassakin, kun varastettua kannettavaa alettiin myydä huuto.netissä tms. Pitkällisen prosessin jälkeen varas jäi kiinni kun hän luuli tekevänsä hyvätkin kaupat myymällä koneen tapauksesta erittäin tietoiselle ostajalle. Joku muu muistaa ehkä yksityiskohdat paremmin :).

  • Sami says:

   Lauri: niinpä olikin – päivitän linkin tuohon varsinaiseen juttuun.

  • Rami says:

   Niin. Kummallisia koneet ovat. Minäkin siivosin kannettavani tiedostoista ja outlookin s-posteista jne. Kone näytti tyhjältä ja annoin sen eteenpäin. Kaveri asensi siihen mozillan sähköpostin ja sai kaikki minun poistamani postit näkymään. Onneksi oli rehti ja poisti kaikki.

  • Juppe says:

   Kannattaa muistaa, että jos toinen tekee sinulle rikoksen, se ei oikeuta sinua tekemään rikosta.

  • Sami says:

   Juppe puhuu asiaa. Tällaiset tapaukset saattavat mennä valitettavasti överiksi hyvinkin nopeasti.

  • strangelove says:

   häpeärangaistuksiahan on ollut aina. tämä on vain sen uusi muoto. parempi näin kuin mennä pieksemään joku.

  • Anonymous says:

   “Omistaja otti yhteyttä varkaaseen pikaviestimellä ja kysyi voisiko hän saada laitteensa takaisin.”

   Hän vieläpä tarjosi löytöpalkkiota ensin.

  • f says:

   oikeastaan kamalan hauskaa…

  • erkka says:

   Niin ja oikeastaan kamalan epäeettistä ja useissa maissa laitointa. Yksityishenkilön tekeleitä, oli sitten valokuvia, tekstejä, sähköposteja yms., ei saa julkaista. Pelkästään lukemalla jonkun, oli sitten rosmo tai ei, sähköpostit, taitaa olla suomessakin kirjesalaisuuden alaista settiä?

Kirjoita kommentti


Tämä linkki on ansa roskapostittajille.