Pikkupostaukset tulevat

Kirjoittaja Sami, 10.4.2006

Uuden jutun kirjoittaminen blogiin on juhlallinen tapaus. Jutulle pitää keksiä otsikko ja leipätekstiäkin tulisi tuottaa mieluusti useamman kappaleen verran. Yhden linkin postittamisen vuoksi ei aina viitsi aloittaa uutta juttua.

Tietysti voisi aina perustaa linkkiblogin, mutta jo yhden blogin pitämisessä on ihan tarpeeksi vaivaa. Ei ole bloggaajalla helppoa.

Viikonloppuna netissä surffaillessani huomasin, että en ole ainoa joka on paininut samojen ongelmien kanssa. Jo pari vuotta sitten Photo Matt kirjoitteli samasta asiasta blogissaan ja kertoi löytäneensä asiaan ratkaisun: asides-linkit.

Asides-linkkien, eli “pikkupostauksien” idea on yksinkertainen. Tehdään kategoria, johon kirjoitetut jutut eivät näykään blogissa suurina ja komeina artikkeleina, vaan sijoittuvat juttujen väliin lyhyiksi linkkivinkeiksi. Niiden yhteydessä ei näytetä otsikkoja, päivämääriä tai kirjoittajan nimiä, vaan pelkkä asia yhdellä rivillä.

Kuten varmaankin jo huomasitkin, Pinserin sivuille ilmestyy tästä eteenpäin tällaisia pikkupostauksia silloin tällöin. Päivitystahtikin muuttunee nyt hieman vilkkaammaksi, kun pienten ajatusten ja linkkivinkkien julkaiseminen on “helpompaa”. Huomatkaapa myös, että jokaisen pikkupostauksen perässä on kommentointilinkki aivan kuten näissä suuremmissakin artikkeleissa. Älkää epäröikö käyttää hyväksenne :-)

WordPress Codexista löytyy ohjeet sivupohjien muokkaamiseen, jos haluat itsekin aloittaa pikkupostauksien tekemisen.

  Jutussa “Pikkupostaukset tulevat” on 14 kommenttia:

  • Samuli says:

   Uskon, että tulet(te) löytämään bloggaamisen uudestaan. Pikkupostaukset tekevät hyvää sielulle, kertoo kokemus.

  • Thank you Jesus!

   Tätä olisin tarvinnut jo aika päiviä sitten. Vaan ei taida taipua bloggeriin. Voi herran perse!

  • Burana says:

   Blogilistan kautta Pinseriä seuraavana tämä on kyllä minusta lähinnä ärsyttävä piirre. “Ai se päivitys olikin vaan joku linkki, joka oli niin huono ettei ansainnut omaa kirjoitusta.”

  • Sami says:

   Hmm, mielenkiintoinen näkemys linkkivinkkien laadusta :-) Pitäisiköhän noita kerätä kasaan ja julkaista kerralla vähän isompi määrä.

  • Pauliina says:

   Killingin uusimmat linkit voi vilkaista kun varsinainen Kasa päivittyy. Toimiva ratkaisu, tilaan itse Kasaa mutta en Killinkiä.

   Mitä tulee Pinseriin niin kommenttien esikatselu olisi mukava ominaisuus jos saa vienosti toivoa uudistuksia.

  • Sami says:

   Jep, tosin itse en pidä ajatuksesta kahdesta erillisestä blogista. Siksi linkkivinkit ovat juttujen joukossa (juttujahan nekin ovat, vain lyhyempiä). Mutta eiköhän tässä muutamassa päivässä löydy sopiva tasapaino.

   Kommenttien esikatselu, hmm, mikä ettei. Mutta onkohan WordPressissä mahdollisuutta sellaisen toteuttamisen? Kenelläkään lukijalla valmista ratkaisua?

  • Mikael says:

   Voihan ne linkkivinkit näkyä ihan vain sivupalkissakin? Joku scripta vielä irkki-clienttiin, että voi sieltä suoraan lähetellä tekstiä blogiin. Ja ehkä kännykkäänkin, että voi lyhyitä kahden lauseen postauksia laitella?

   Tällöin ei tule ongelmaa blogilista.fi:n kanssa, ne linkit/pikkujutut voi niputtaa sitten eri RSS:äänkin ja valmiita plugareitakin luulisi löytyvän: kyseessä ei ole mikään uusi juttu.

  • Mikael says:

   “Kännykälläkin”, piti sanomani. Muutenkin olisi hauskaan nähdä verkossa enemmän kännykkäbloggaamista – sellaista spontaania, ei niin viimeisen päälle mietittyä. :-)

  • Sami says:

   Sivupalkkejakin vierastan…

   Mutta itse asiassa tuosta tuli mieleeni, että nuo pikkupostaukset voisi ihan hyvin jättää pois RSS-feedistä. Tai tehdä kaksi feediä, pikkupostauksien kera ja ilman. Ja laittaa Blogilista lukemaan sitä ilman-versiota.

   Kännykkään löytynee bloggausalustoja pilvin pimein, täytyisi kaiketi kokeilla jotain niistä. Ehdotuksia S80-yhteensopivista kännykkäbloggaussoftista?

  • strangelove says:

   pinseri päivittyy nyt blogilistaan aika tahtiin. kerätäänkö kätevästi lisää klikkauksia? toivottavasti ei. kuitenkin esimerkiksi linkon linkkien linkkaaminen on hieman epäilyttävää. vaikka lähde onkin esillä niin jos postaus on pelkkä linkki ajaako se mitään asiaa?

  • Sami says:

   Pinserin uusin salaliitto! Mokomat, keräävät lisää klikkauksia kirjoittamalla usein. Mikä vääryys.

   Noh, vakavasti puhuen, jatkuviin päivityksiin tulee ratkaisu. Emme toki halua päivittyä liian usein.

   Linkon linkkien linkkaamista en ihan ymmärtänyt?

  • Mike says:

   Mielestäni tuo jotenkin hajottaa blogijuttujen virran. Pikkupostauksilla on ilmeisesti olevinaan jonkin sortin kronologinen järjestys, sillä ne ovat juttujen välissä, mutta ei kuitenkaan sen enempää otsikkoa kuin päivämäärääkään. Niillä ei myöskään ole selkeää erotinta edelliseen tai seuraavaan juttuun, joten ne sekoittuvat muihin.

   Ainakin itselleni pari ensimmäistä lukukertaa aiheuttivat melkoista kognitiivista taakkaa, tosin käytettävyysorientoituneena saatan olla liiankin herkkä moisille huomioille.

  • […] Pitäisi varmaan muuten viritellä joku pikkujuttusysteemi tänne blogiini, kuten esimerkiksi Sami on tehnyt Pinserissä, niin tällaisia pikkupostauksia olisi näppärämpi tehdä. Ei tarvitsisi tehdä näistä normaaleja kirjoituksia otsikkoineen päivineen. […]

  • […] Managed to get my miniposts working this morning before I’m off to work. Thanks to Asmo and Sami for the tips. […]

Kirjoita kommentti


Tämä linkki on ansa roskapostittajille.