Kesäaika, puolesta vai vastaan?

Edellinen kirjoitus herätti taas henkiin vanhan väittelyn kesäajasta ja sen ihanuudesta. On nimittäin sellaisiakin ihmisiä, jotka inhoavat kesäaikaa (!!). Yleensä kesäaikaa vastustavat kuuluvat aikaisin aamulla nousevaan ihmisryhmään:

Ja juuri kun tottunut siihen että aamulla töihin mennessä on mukavan valoista, tulee työmatkoista taas pimeitä ja synkkiä. [pni:n kommentti]

Vaikka olenkin yksi maailman aamu-unisimpia ihmisiä, ennen kukonlaulua herääminen on kuitenkin tuttua kello 9 aamupalaverien (Helsingissä) ansiosta. Mutta tutkitaanpa asiaa hieman tarkemmin…

Aurinko nousee tänä aamuna pni:n horisontin mukaan kello 6.06. Aamu valkenee jo kello 5.25. Kesäaikaan siirtyminen vie näitä aikoja luonnollisesti eteenpäin, joten maanantaina aurinko nousee klo 7.00 ja aamu valkenee klo 6.19.

Mutta ei kestä kuin pari viikkoa ja tilanne on palautunut taas normaaliksi. 14.4. aurinko nousee Helsingissä kello 6.05 ja aamu valkenee kello 5.21. Niille, jotka ovat liikkeellä myöhemmin kuin puoli kuuden aikaan tai asuvat pohjoisemmassa, uuspimeä kausi kestää vielä vähemmän aikaa.

Aamuvirkkujen kahden viikon uhraus tuo siis meille valoakaipaaville iltaeläjille puolen vuoden mittaisen bonusvalon iltoihin. Kiitos (antaisin teille mitalin, jos se auttaisi) :-)

Kesäaika alkaa siis ensi yönä. Ja huomenna pimeä laskeutuu vasta iltauutisten aikaan!

15 thoughts on “Kesäaika, puolesta vai vastaan?

 1. Lapsiperheet, lemmikkien omistajat ja muut varmaan huomaavat, että vaikka kelloa käännetään, niin sen koliikissa parkuvan muksun biologinen kello raksuttaa edelleen talviaikaa, eikä kissankaan kääntäminen onnistu samalla tavalla. Kun lapsi heräilee normaalisti aamukuudelta itkuun ja mekastukseen, niin kesäaikaan siirtymisen jälkeen herääminen tapahtuukin jo viideltä.

  Rytmi tietysti palautuu ennalleen, mutta voi voi niitä murrosikäisiä joiden herääminen on muutenkin vaikeaa. Kun nipin napin herää ajoissa ehtiäkseen kahdeksaksi kouluun niin kesäaika tietysti tuo omat kommervenkkinsä kuvioihin. Puhumattakaan niistä, jotka juuri ja juuri ovat toipumassa kaamosmasennuksesta ja heräävät kevääseen pirteämpinä. Kun kelloja siirretään, menee hyvää vauhtia toipunut biologinen kello sekaisin ja taas väsyttää, eikä jaksa sitten millään.

  Syksyllä tietysti samat murheet, mutta toisin päin.

  Mokomat ranskalaiset kun keksivät moisen hirvityksen. Pois vain koko kellojen kääntö.

 2. Ja korjataan nyt ennen kuin kukaan ehti huomauttaa, että silloin kun sen muksun kello on 6, niin muussa perheessä se on 7. Tuo antamani esimerkki sopii syksyyn paremmin.

 3. Joo. Kyllähän se sitten siitä palautuu taas. Eikä se nyt ole niin iso asia. Kunhan vain nillitän. En edes ole aamuihminen, on vain mukavampi kangeta itsensä sängystä kun on valoisaa.

  Mutta koko “rukataan kelloja” -ideologia on mielestäni jotenkin vanhentunut. Peittoaako siitä saatava energiakulujen säästö todella kaiken sen työmäärän joka menee erinäisten kellojen siirtämiseen, aikataulujen vääntämiseen ja muuhun mahdolliseen lisätyöhön? Koko homma tuntuu jotenkin kollektiiviselta huijaukselta.

  Vaan pakko kai se on meilläkin väntää kelloja kun muu Eurooppakin sitä harrastaa.

  Timo L., wikipedia kertoo että keksintö on kotoisin Saksasta.

 4. Talviaikahan on se “normaali” aika, joka pituuspiirimme perusteella määräytyy. Kesäaika rikkoo näin ollen Keep It Simple, Stupid -periaatetta, joten se täytyy lakkauttaa ;)

 5. Muistelin, että kesäaika olisi energiakriisin peruja ja lähtöisin EU:n edeltäjäliitosta, jossa ranskalaisilla oli merkittävä rooli. Suomessa se taisi tulla käyttöön joskus 1981.

 6. Minusta on inhottavaa, kun yhtäkkiä viedään elämästäni tunti pois. Tarvitsen sen tunnin! Etenkin yöllä. On myös karmeaa kiskoa lapsia väkisin kesken unien petistä, kun pitää olla silloin koulutaksilla ja tällöin päiväkodissa. Parisen viikkoa aamut ovat yhtä hewlettiä. Kuten myös illat, kun sisäinen kello lapsilla sanoo, ettei vielä ole nukkumaanmenoaika, mutta ulkoinen kello sanoo, että nyt äkäseen koisaamaan, tai aamu on yhtä hewlettiä. Eli meillä päin ainakin kesäaika haittaa mm. työntekoa ainakin pari viikkoa. Ei sitten olisi mitään väliä, jos kaikkea ei olisi viritetty alkamaan niin aikaisin (kahdeksalta, eli kesällä seitsemältä Oikeaa Aikaa).

 7. Kesäaika on hieno asia. Siihen siirtyminenkään ei tunnu missään.
  Sen sijaan kesäajasta takaisin talvi- eli normaaliaikaan siirtyminen on aina yhtä rankka kokemus.
  Ennen sitä, on sentään ollut valoisaa edes kotiin töistä tullessa. Talviaikaan siirryttyä ei enää edes silloin. Talvi- eli normaaliajan takia tulee joulukuussa vietettyä kaksi-kolme viikkoa helpostikin niin, että ei näe aurinkoa lainkaan arkisin.
  Pimeässä pohjoisessa ei pitäisi välittää mistään auringon asennoista tiettyyn aikaan päivästä ja muusta hömpästä, joka muka määrää sen, että meidän “pitää” olla GMT+2. Eikä pidä. GMT+3 tai +4 kehiin vain.

 8. Pingback: Laurin blogi » Arkisto » Kesäaika

 9. Kesällä on joka tapauksessa “aina” valoisaa, joten kello tulisi säätää sellaiseen aikaan, että talvella olisi optimiaikaan valoisaa.

 10. Muistelen vielä, että aikaisemmin tämä vaihto tehtiin su-ma vastaisena yönä . Pitääkö paikkaansa? Minulla on jotain koulumuistoja tästä..Epäinhimillistä, kunviikonlopun rietojen jälkeen juuri maanantaiyöst’ vietiin tunti pois!

  Muuten taidan kuulua niihin, jotka eivät suhtaudu tähän nykyiseen systeemin kovin intohimoisesti..vastaan ainakaan

 11. Henrikki: kyllä se mielestäni on ollut aina lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Ainakin vuodesta 1981.

 12. Kesä- ja talviaika ovat lapsiperheille melkoista tuskaa. Lapsille, varsinkin nuorille, pitää opettaa uusi rytmi mikä tarkoittaa sitä, että parina seuraavana viikkona nukkumisen kanssa on vähän niin ja näin. Muistan aina manata kesä- ja talviajan keksijöitä :D…

 13. kesä aikaan siirtyminen on ihan pelle homma siinä ei ole mitään järkeä antaisi olla kello siinä missä ne oli silloin ennen ok ei siirtoa

 14. Koska on ensimmäisen kerran siirrytty kesäaikaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *