Kesaika, puolesta vai vastaan?

Edellinen kirjoitus hertti taas henkiin vanhan vittelyn kesajasta ja sen ihanuudesta. On nimittin sellaisiakin ihmisi, jotka inhoavat kesaikaa (!!). Yleens kesaikaa vastustavat kuuluvat aikaisin aamulla nousevaan ihmisryhmn:

Ja juuri kun tottunut siihen ett aamulla tihin menness on mukavan valoista, tulee tymatkoista taas pimeit ja synkki. [pni:n kommentti]

Vaikka olenkin yksi maailman aamu-unisimpia ihmisi, ennen kukonlaulua herminen on kuitenkin tuttua kello 9 aamupalaverien (Helsingiss) ansiosta. Mutta tutkitaanpa asiaa hieman tarkemmin…

Aurinko nousee tn aamuna pni:n horisontin mukaan kello 6.06. Aamu valkenee jo kello 5.25. Kesaikaan siirtyminen vie nit aikoja luonnollisesti eteenpin, joten maanantaina aurinko nousee klo 7.00 ja aamu valkenee klo 6.19.

Mutta ei kest kuin pari viikkoa ja tilanne on palautunut taas normaaliksi. 14.4. aurinko nousee Helsingiss kello 6.05 ja aamu valkenee kello 5.21. Niille, jotka ovat liikkeell myhemmin kuin puoli kuuden aikaan tai asuvat pohjoisemmassa, uuspime kausi kest viel vhemmn aikaa.

Aamuvirkkujen kahden viikon uhraus tuo siis meille valoakaipaaville iltaeljille puolen vuoden mittaisen bonusvalon iltoihin. Kiitos (antaisin teille mitalin, jos se auttaisi) :-)

Kesaika alkaa siis ensi yn. Ja huomenna pime laskeutuu vasta iltauutisten aikaan!

15 thoughts on “Kesaika, puolesta vai vastaan?

 1. Lapsiperheet, lemmikkien omistajat ja muut varmaan huomaavat, ett vaikka kelloa knnetn, niin sen koliikissa parkuvan muksun biologinen kello raksuttaa edelleen talviaikaa, eik kissankaan kntminen onnistu samalla tavalla. Kun lapsi herilee normaalisti aamukuudelta itkuun ja mekastukseen, niin kesaikaan siirtymisen jlkeen herminen tapahtuukin jo viidelt.

  Rytmi tietysti palautuu ennalleen, mutta voi voi niit murrosikisi joiden herminen on muutenkin vaikeaa. Kun nipin napin her ajoissa ehtikseen kahdeksaksi kouluun niin kesaika tietysti tuo omat kommervenkkins kuvioihin. Puhumattakaan niist, jotka juuri ja juuri ovat toipumassa kaamosmasennuksesta ja hervt kevseen pirtempin. Kun kelloja siirretn, menee hyv vauhtia toipunut biologinen kello sekaisin ja taas vsytt, eik jaksa sitten milln.

  Syksyll tietysti samat murheet, mutta toisin pin.

  Mokomat ranskalaiset kun keksivt moisen hirvityksen. Pois vain koko kellojen knt.

 2. Ja korjataan nyt ennen kuin kukaan ehti huomauttaa, ett silloin kun sen muksun kello on 6, niin muussa perheess se on 7. Tuo antamani esimerkki sopii syksyyn paremmin.

 3. Joo. Kyllhn se sitten siit palautuu taas. Eik se nyt ole niin iso asia. Kunhan vain nillitn. En edes ole aamuihminen, on vain mukavampi kangeta itsens sngyst kun on valoisaa.

  Mutta koko “rukataan kelloja” -ideologia on mielestni jotenkin vanhentunut. Peittoaako siit saatava energiakulujen sst todella kaiken sen tymrn joka menee erinisten kellojen siirtmiseen, aikataulujen vntmiseen ja muuhun mahdolliseen listyhn? Koko homma tuntuu jotenkin kollektiiviselta huijaukselta.

  Vaan pakko kai se on meillkin vnt kelloja kun muu Eurooppakin sit harrastaa.

  Timo L., wikipedia kertoo ett keksint on kotoisin Saksasta.

 4. Talviaikahan on se “normaali” aika, joka pituuspiirimme perusteella mrytyy. Kesaika rikkoo nin ollen Keep It Simple, Stupid -periaatetta, joten se tytyy lakkauttaa ;)

 5. Muistelin, ett kesaika olisi energiakriisin peruja ja lhtisin EU:n edeltjliitosta, jossa ranskalaisilla oli merkittv rooli. Suomessa se taisi tulla kyttn joskus 1981.

 6. Minusta on inhottavaa, kun yhtkki viedn elmstni tunti pois. Tarvitsen sen tunnin! Etenkin yll. On mys karmeaa kiskoa lapsia vkisin kesken unien petist, kun pit olla silloin koulutaksilla ja tllin pivkodissa. Parisen viikkoa aamut ovat yht hewletti. Kuten mys illat, kun sisinen kello lapsilla sanoo, ettei viel ole nukkumaanmenoaika, mutta ulkoinen kello sanoo, ett nyt kseen koisaamaan, tai aamu on yht hewletti. Eli meill pin ainakin kesaika haittaa mm. tyntekoa ainakin pari viikkoa. Ei sitten olisi mitn vli, jos kaikkea ei olisi viritetty alkamaan niin aikaisin (kahdeksalta, eli kesll seitsemlt Oikeaa Aikaa).

 7. Kesaika on hieno asia. Siihen siirtyminenkn ei tunnu missn.
  Sen sijaan kesajasta takaisin talvi- eli normaaliaikaan siirtyminen on aina yht rankka kokemus.
  Ennen sit, on sentn ollut valoisaa edes kotiin tist tullessa. Talviaikaan siirrytty ei en edes silloin. Talvi- eli normaaliajan takia tulee joulukuussa vietetty kaksi-kolme viikkoa helpostikin niin, ett ei ne aurinkoa lainkaan arkisin.
  Pimess pohjoisessa ei pitisi vlitt mistn auringon asennoista tiettyyn aikaan pivst ja muusta hmpst, joka muka mr sen, ett meidn “pit” olla GMT+2. Eik pid. GMT+3 tai +4 kehiin vain.

 8. Pingback: Laurin blogi » Arkisto » Kesäaika

 9. Kesll on joka tapauksessa “aina” valoisaa, joten kello tulisi st sellaiseen aikaan, ett talvella olisi optimiaikaan valoisaa.

 10. Muistelen viel, ett aikaisemmin tm vaihto tehtiin su-ma vastaisena yn . Pitk paikkaansa? Minulla on jotain koulumuistoja tst..Epinhimillist, kunviikonlopun rietojen jlkeen juuri maanantaiyst’ vietiin tunti pois!

  Muuten taidan kuulua niihin, jotka eivt suhtaudu thn nykyiseen systeemin kovin intohimoisesti..vastaan ainakaan

 11. Henrikki: kyll se mielestni on ollut aina lauantain ja sunnuntain vlisen yn. Ainakin vuodesta 1981.

 12. Kes- ja talviaika ovat lapsiperheille melkoista tuskaa. Lapsille, varsinkin nuorille, pit opettaa uusi rytmi mik tarkoittaa sit, ett parina seuraavana viikkona nukkumisen kanssa on vhn niin ja nin. Muistan aina manata kes- ja talviajan keksijit :D…

 13. kes aikaan siirtyminen on ihan pelle homma siin ei ole mitn jrke antaisi olla kello siin miss ne oli silloin ennen ok ei siirtoa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *