Vuoden pisin päivä

Vuoden pisimmäksi päiväksi mainitaan usein kesäpäivän seisaus hieman ennen juhannusta. Silloin aurinko viettää taivaanrannan yläpuolella enemmän kuin minään muuna päivänä vuodessa. Tuonkin vuorokauden pituus on kuitenkin tasan 24 tuntia, aivan kuten vuoden jokaisen muun päivän.

Paitsi yhden. Vuonna 2006 tulee olemaan yksi päivä, joka on muita pidempi.

International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) on organisaatio joka päättää karkaussekuntien lisäämisestä vuorokausiin. Karkaussekunteja, eli ylimääräisiä sekunteja, tarvitaan silloin kun maapallon pyöriminen on hidastunut niin paljon että atomikellot alkavat näyttää väärää aikaa. Kelloja säädettiin edellisen kerran seitsemän vuotta sitten ja nyt vuorovesivoimat ovat taas hidastaneet planeettamme pyörimistä sekunnin verran.

Vuorokauteen täytyy siis lisätä yksi sekunti, että kellomme pysyy oikeassa suhteessa tähtitaivaan ilmiöihin.

Karkaussekunti lisätään 31.12. ja 1.1. välillä keskiyöllä UTC-aikaa, eli kello 02:00 Suomen aikaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kello 01:59:59 jälkeen kello on 01:59:60 ja vasta sen jälkeen 02:00:00.

Pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että Englannissa ja siitä länteen sijaitsevissa paikoissa karkaussekunti tuleekin lisätyksi vuoden 2005 viimeiseen päivään, eli läntinen pallonpuolisko voi nauttia uudenvuodenaatosta sekuntia meitä muita pidempään.

Karkaussekunti on vain etäistä sukua karkauspäivälle. Karkauspäiviä tarvitaan koska oikeasti vuorokausi ei olekaan tasan 24 tunnin mittainen. Se on kuitenkin jo ihan eri tarina.

3 thoughts on “Vuoden pisin päivä

  1. Aika pseudofilosofinen puupäisyys-lauseke, taas…edelleenkin suosittelen lukeneisuutta tai jotain muuta fiksua toimintaa…itsekritiikkikin on suotavaa, jos sana on tuttu…

  2. Höpsistä. Tämä menee kategoriaan “mukava tietää”, mutta sen suurempaa merkitystä en antaisi. Vai väitätkö oikeasti huomanneesi tuon yhden ylimääräisen sekunnin? Tarkka mies! ;-)

    Aika on suhteellista ja “vuoden pisin päivä” on subjektiivinen käsite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *