Kopiosuojaus raivostuttaa edelleen

Viestintävirasto on julkaissut tiedotteen CD-levyjen kopiosuojaukseen liittyvistä tietoturvaongelmista. Tiedote muistuttaa: “Noudata lähdekritiikkiä asentaessasi ohjelmistoja järjestelmään. Älä asenna ohjelmistoja lähteistä, joissa ei normaalisti oleteta olevan ohjelmistoja, kuten CD-äänilevyltä.

Digitodayn blogissa tätä uutista käsittelevän jutun kommenttiosiossa ei olla kuitenkaan tyytyväisiä. CERT-FI (Viestintävirasto) oli liian myöhässä ja reaktio liian laimea. Matti Nikin kommentti selventää, mistä on kyse ja miksi asiasta ylipäätään meuhkataan näin paljon:

Ongelmahan tässä on se, että kuluttaja on menettämässä käytännön mahdollisuuksiaan oman tietokoneensa hallinnoimiseen. Tietoturva-firmathan reagoivat jos joku viruskirjoittaja tms oikeudettomasti näin tekee, mutta mitään reaktiota ei synny kun iso firma tekee saman. […] Tämä on vaarallinen tapaus, koska nyt on käymässä niin että tämä rootkitin asennus ollaan vähän niinkuin hyväksymässä – ongelmaksi luetaan vain siinä ilmenneet tietoturva-ongelmat.

7 thoughts on “Kopiosuojaus raivostuttaa edelleen

 1. Ficoran tietoturvaohjeistuksethan käytännössä tarkoittavat sitä, ettei levyjä sitten tarvitse kuunnella tietokoneella lainkaan, ainakaan laillisesti.

  Matti Nikin asia on painavaa.

 2. | Ficoran tietoturvaohjeistuksethan käytännössä tarkoittavat
  | sitä, ettei levyjä sitten tarvitse kuunnella tietokoneella
  | lainkaan, ainakaan laillisesti.

  Asian on vaan niin että moni levy toimii erinomaisesti
  jos tätä ohjetta on noudattanut:

  | Älä asenna ohjelmistoja lähteistä, joissa ei normaalisti
  | oleteta olevan ohjelmistoja, kuten CD-äänilevyltä.

  Ne levyt lakkaavat toimimasta vasta sitten kun kerran erehtynyt ajamaan ohjelman levyltä.

  Vielä varmemmin toimii, kun käytetään jotain muuta käyttökärjestelmaa kuin Windows. Sellainen levy joka ei
  toimi, ei toimi myöskään kaikkissa CD -soittimissa.

  Windows kohdalla vaan autorun pois päältä ja ei sitten
  napsauteta levynkuvaa.

  Normaalistihan CD -asemasta menee piuha äänikortiin,
  jota kautta musiikki soitetaan. Joissakin asemissa soiton
  saa päälle suoraan aseman näppäimistä käynistämättä
  mitään ohjelmaa tietokoneen puolella.

 3. >Windows kohdalla vaan autorun pois päältä ja ei sitten
  >napsauteta levynkuvaa.

  Koko hässäkkä on kulminoitunut sen verran vahvasti yhtä levy-yhtiötä kohtaan, että moni luulee olevansa turvassa pelkästään välttämällä heidän levyjään. Hässäkän keskellä voisi mainostaa että käyttäjällä suurempiakin ongelmia jos ajellaan adminina ympäri internetiä :)

 4. Paras on kun ei osata tuotteita, joihin kopiosuojaus on lisätty. Minä ainakin lähden siitä että kun osatan CD:n sen pitää olla aikoinaan määritellyn CD standardin mukainen, eikä saa sisältää mitään muuta kuin kappaleet + joissain tapauksissa jotain muutakin bonusta, esim. kuvia jne. Lisäksi siinä ei missään tapauksessa saa olla mukana mitään, joka tietokonetta käytettäessä asentuu koneeseen jotta levyä voidaan käytää. Pidän noita lisiä mitä yhtiöt kehittävät suojatakseen etujansa lähinnä rikollisena, joka on verrattavissa viruksten kirjottamiseen ja niiden levittämiseen

 5. Kyllä tämä touhu menee jo turhan pitkälle.
  Testasin tuossa netin kautta ostetun kappaleen ominaisuuksia kopiosuojauksella. Härrekyyd.. Mp3 ei edes tunnistat koko kappaletta, Kappale ei soi muissa testatuissa koneissa ( Varustettu IP varmenteella )
  Eikä soi edes CD-levyllä, vaikkakin suojaus on ohitettuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *