Google Base, paikka jonne voi laittaa kaikenlaista

Googlelta tulee julkistuksia niin hurjaa tahtia, että ei meinaa perässä pysyä. Uusinta uutta on Google Base, paikka jonne voi laittaa kaikenlaista. Kuvaus on ehkä aikamoisen abstrakti, mutta niin on sivustokin :-) Google Basen ideana on siis toimia eräänlaisena avoimena tietokantana minne käyttäjät sitten sijoittelevat tietoa siinä muodossa kuin keksivät. Tällä hetkellä sitä voi käyttää esimerkiksi tosi isona reseptikirjana, puhelinluettelona tai osto- ja myyntipalstana. Ideana on se, että kuka tahansa käyttäjä voi lisätä tänne haluamiaan tietoja.

Sanotaanpa, että haluat tehdä myynti-ilmoituksen. Valitset etusivulta “Products” (tuote). Eteesi ilmestyy lomake jossa voit kuvailla tuotetta jota olet myymässä. Hinta, sijainti, merkki, malli, valokuva… Näin teit myynti-ilmoituksen.

Jos alatkin syöttää reseptiä, kentät ovat erilaisia. Ainesosa, määrä, paistoaika, lämpötila jne. Jos jokin kenttä tuntuu puuttuvan, sellaisen voi lisätä itse.

Ilmoituksia/reseptejä/juttuja katsellaan ja selaillaan Googlen muista tuotteista tutun hakukoneen kautta. Haluatko ostaa käytetyn Saabin? Kirjoita hakukenttään “Saab” ja katso hakutuloksia. Sivun yläreunaan ilmestyy kenttiä, joilla voit rajata hintaa, vuosimallia jne. Nämä filtterit tulevat näkyviin automaattisesti, käyttäjien määrittelemien kenttien mukaan.

Mikään ei estä tallentamasta Google Baseen jotain ihan uudenlaista tietoa. Voit määritellä alusta pitäen tietotyypin jonka haluat tallentaa. Aloitat vain tyhjästä ja lisäilet tietokenttiä halusi mukaan. Lintubongarien tietokanta? Määrittele tietokentiksi linnun nimi, latinankielinen nimi, väri, esiintymisalue ja ala syöttää lintujen tietoja.

Google Base on mainio idea, mutta niin abstrakti että sen sisäistäminen ja omaksuminen ei suju välttämättä hetkessä. Saapa nähdä, lyökö se läpi tuollaisenaan vai tehdäänkö käyttöliittymään vielä muutoksia. Tai ehkäpä kolmannet osapuolet voivat jossain vaiheessa käyttää tallennettua tietoa hyväkseen ja tehdä omanlaisiaan käyttöliittymiä? Jää nähtäväksi.

Kokeilinpa sitten minäkin laittaa Baseen kokeeksi jotain. Niinpä siellä näkyy seuraavan kuukauden ajan myynti-ilmoitukseni (tai no, ei oikeastaan myynti, vaan annetaan pois -ilmoitus).

3 thoughts on “Google Base, paikka jonne voi laittaa kaikenlaista

  1. Aikamoisella vauhdilla Google tosiaan erilaisia palveluita julkaisee. Hyvä jos on ehtinyt edellistä kokeilla niin on jo seuraava tulossa.

    Tämä vaikuttaa kyllä ihan mielenkiintoiselta kokeilulta. Saa nähdä tuleeko kuinka hyvin lyömään läpi. Saattaa tosiaan olla, että vaatii vähän aikaa ennen kun tähän totutaan.

  2. Kai olet jo google videosta maininnut? Sekin on ollut beta-testauksessa jo tovin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.