Koottavista

Retromania-blogin juttu vanhoista pikkuautoista herätti nostalgia-aallon. Nimittäin autojen lisäksi toinen kova juttu 70-luvun loppupuolella olivat koottavat lentokoneet. Pienellä webbisurffailulla löytyi The Model Catalogue, josta voi palauttaa mieleen monet jo ajat sitten tuhoutuneet lentokoneensa. Merkeistähän paras oli Airfix, joka voitti kevyesti esim. Revellin ja Hellerin. Mutta olikos muitakin merkkejä?

Jo pelkät lentokoneiden nimet vievät liki 30 vuotta takaisin ajassa: Bristol Beaufighter, Fockewulf, B-29 Superfortress (kokoelmani ylpeys, joululahja ~1978). Kenellä muulla oli katossa kokonainen lentokonelaivue naruista roikkumassa?

10 thoughts on “Koottavista

 1. Ei, ei ollut kokonaista laivuetta, mutta naapurin pojalla oli Finnairin koneen pienoismalli joskus ennen vuotta -78. Voi kateuden määrää!

 2. Enpäs olisi muuten muistanutkaan, mutta n. kymmenkunta konetta (Hawk yms) roikkui mun huoneessa!

  Ja kateuden kohdekin samalla muistui, tuttavaperheen pojalla oli rakennettuna pienoismallina sellainen Kotka, jolla Avaruusasema Alfassa lentivät: http://tinyurl.com/cqgq9 Vieläkin oikeastaan vaivaa!!

 3. Timo: Kröhöm. Minulla on tuollainen. Edelleen :-) Ja se on rautaa, ei koottava.

 4. Taisi tosiaan kuulua 70-luvun poikien maailmaan. Yhden omistin, kateellisena tuli katsottua laivueita. Jonakin päivänä vannoin omistavani vastaavat, sittemmin on mieli muuttunut. :)

 5. Airfix oli merkeistä ihan hyvä, mutta itse 80-luvulla koottavia hiukan “vakavammin” koonneena vannon kyllä japskien nimeen, eli ei kyllä ole Tamiyan voittanutta! Itse olin ehkä hiukan enemmän automiehiä, hyllyä koristivat niin kustomoidut amerikanraudat kuin Ferraritkin…

 6. Itsellä on kaapissa mm. P-40 (1:48) sekä Spitfire ja Bf 109 (molemmat 1:72). Kattoon en ole saanut laitettua. Harmi kun on kyseinen harrastus muutenkin jäänyt :(

 7. Samoin. Tää kuuluu siihen pimeään puoleen monelle, josta ei kerrota. Itelläni oli kymmenvuotiaana katossa vaikka mitä. Eniten mieleen muistuu Waco-liitokone, joka oli kyllä hieno.

  Noita tuli tehtyä vielä myöhemmälläkin iällä. Parikymppisenäkin vielä tuli tyhjää aikaa kulutettua koottaviin ja vielä 1998 tuli raahattua Japanista asti uutta tavaraa – jotka tosin nyt lojuvat kellarissa kokoamattomina säilytyksessä.

 8. Sami: kiitos veitsen väännöstä… :-/

  Se tutun oma oli tosiaan kuitenkin koottava, kuva oli vain nuoremmille malliksi kertomaan mistä on kyse. Saisikohan niitä vielä jostain?

 9. Kiitettävä lentue kyllä ostatettiin, ja pääosin isätyövoimalla koottiin. Usein tuliterä lentskari joutui hiekkalaatikon taisteluissa pommituksen uhriksi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *