Civilization IV

Vastoin parempaa tietoani tilasin pelin. Minulla ei ole välttämättä aikaa pelata, mutta tässä tapauksessa kyseessä on vuosikymmenen pelitapaus. Joten tietysti hankin itselleni Civilization IV:n.

Mukava postinkantaja toi pelin sisältävän paketin oikein kotiovelle ja käteen saakka perjantai-aamuna. Päivällä töissä oli jo hauskaa odotuksen tunnelmaa: pian pääsee pelaamaan. Kotiin tullessa olin innoissani kuin pikkupoika, ainakin vähän :-)

Asensin pelin ensin vähän hitaammalle koneelle, varsin tietoisena siitä että sen tehot eivät välttämättä riitä. Peli kyllä toimi, mutta hieman jumittaen, nykien ja vilkkuen. Civilization asentaminen varsinaiselle ykköstietokoneellemme (sille, joka oli vielä puoli vuotta sitten ns. Suhteellisen Kova Tykki) muuttuikin sitten aikamoiseksi showksi.

Ensimmäinen virheilmoitus oli tyly. “Failed to initialize renderer”. Peli lopetti latauksen siihen paikkaan ja Windowsin työpöytä palasi takaisin näkyviin. Ei hyvältä näytä. Onneksi muistin nähneeni netissä ohjesivun siitä, miten toimitaan tällaisessa tilanteessa. Kannatti surffailla Civilizationista kertovia webbisaitteja jo hieman etukäteen. Ongelman ratkaisu sujunee käden käänteessä, ajattelin. Olin väärässä.

Näyttökortin ajurit olivat ensinnäkin vanhat. Syystäkin, sillä näyttöajurien päivittäminen ei ole mitään mukavaa touhua. Olin jättänyt ajurit päivittämättä noudattaen vanhaa periaatetta: “Jos se ei ole rikki, älä ala korjaamaan sitä”. Ongelmia ei ollut aiemmin, joten ajuritkin saivat pysyä. Mutta nyt oli siis aika päivittää näyttöajurit tuoreisiin versioihin.

Ja apuna olivat vielä kuvitetut ohjeet. Ylellistä! Ohjeet tyssäsivät kuitenkin heti alkupäässä kohtaan, jossa kerrottiin: poista vanhat ajurit käyttäen ATI:n poistotyökalua. Ongelma nyt vain on se, että esimerkeissä käytettyä poisto-ohjelmaa ei koneeltani löytynyt. Ohjeiden tekijä oli ottanut tämänkin huomioon: “jos ohjelmaa ei löydy, klikkaa tästä”. Klikkasin. Harmi vain että kyseinen linkki vei ihan väärälle sivulle. Ei poisto-ohjeita.

Parin minuutin surffailun jälkeen löytyi lopultakin jonkinlainen ajurienpäivitysohje, joka vahvisti aavistukseni: siitä vain rohkeasti kaikki vanhat ajurit pois ja lisäksi vielä poistetaan rekisteristä viittaukset ajurien valmistajaan. Tein työtä käskettyä. Poistin ajurit, Windows halusi bootata, boottasin, Windows nousi pystyyn, joku asensi poistetut ajurit uudelleen. WTF? Poistin ajurit uudelleen, Windows halusi bootata, boottasin, Windows nousi pystyyn, joku asensi poistetut ajurit uudelleen. HP:n tietokoneen mukana oli tainnut tulla jonkinlainen ohjelmisto, joka pyrkii pitämään ajurit ajan tasalla. Jos vaikka joku sattuisi vahingossa poistamaan ne.

En antanut tuon hämätä, todennäköisesti oikeat ajurit olivat poistuneet, ajurit vain näyttävät tulleen takaisin. Näin ainakin oletin – olinhan heittänyt tiedostotkin menemään. Poistin vielä toisen näyttöajureihin liittyneen ohjelman ja boottasin jälleen uudelleen. Monitorin kuva vilkkui tummanvihreää lumisateen näköistä bittisotkua uudelleenkäynnistyksen aikana. Pidin pääni kylmänä: litteä näyttö tuskin menee rikki sotkuisesta signaalista – jos minulla olisi ollut vanhempi kuvaputkimonitori, olisin jo säikähtänyt ja sammuttanut sen. Pian näyttö kuitenkin asettui aloilleen ja Windows nousi taas pystyyn. Näyttökortin ajurien poistamisen jälkeen näyttö oli siirtynyt kummalliseen venyneeseen moodiin jossa väritkin heittivät häränpyllyä. Vanha kunnon 640*480 pikseliä muutamalla kymmenellä värillä – muistot 90-luvun alkupuolelta palasivat mieleen.

Kiitin itseäni siitä, että olin ymmärtänyt imuroida uudet ajurit sisältävän paketin työpöydälle ennen urakkaan alkamista. Tässä näyttötilassa nettisurffailu olisi ollut aikamoisen hankalaa. Käynnistin ajurien asennuksen ja odottelin…

Kone boottasi vielä kerran ja hiljalleen pääsin tutkimaan näytön asetuksia. Säädin resoluution ja värit takaisin kohdalleen, kävin lisäasetukset läpi ja varmistin että kaikki näytti suurinpiirtein oikealta. Seuraavaksi vuoroon tuli pelin uudelleenasennus. Senhän ohje oli pyytänyt poistamaan jo ihan alkuvaiheessa.

Vasta asennuksen jälkeen huomasin lukeneeni ohjetta huolimattomasti: ensin asennetaan Civilization, sitten vasta uudet näyttöajurit. Perhana. No, en ala asentelemaan kaikkia uusiksi, tuskin se niin vakavaa on.

Ohje neuvoi seuraavaksi käynnistämään pelin: jos kaikki menee hyvin, peli käynnistyy. Peli ei käynnistynyt. Eli siirryin ohjeen loppupuolelle kohtaan: “mitä jos kaikki muu menee pieleen”. Imuroin koneelle linkin takaa löytyväksi luvatun apuohjelman, käynnistin sen (ohje puhui tosin käynnistettävästä ohjelmasta, oikeasti se oli zip-tiedosto joka täytyi purkaa ennen käynnistämistä). Toimin ohjeiden mukaan: etsin Civilizationin asennuskansion (joka toki oli hieman eri paikassa kuin mitä ohjeissa sanottiin), avasin ja purin tiedostoja. Seuraavaksi ohje pyysi siirtämään .pak-tiedoston eri kansioon ettei se sotke juuri purettuja tiedostoja. Ahaa, siis siirtämään tiedostonhallinnassa. Mitäpä turhaan moista mainitsemaan. Sammutin apuohjelman, siirryin tiedostonhallintaan ja siirtelin pyydetyt tiedostot uusiin paikkoihin.

Jännitys kohosi: käynnistyykö peli? Klikkasin. Peli lähti latautumaan ja alkuruutu näkyi. Jippii! Se toimii sittenkin. Seuraavaksi ruudulle lävähti uusi ilmoitus: “Please insert correct CD-ROM”. Mitä hittoa – se levy on sisällä edelleen? Apusivuilta löytyi vastaus tähänkin. Asemassasi on väärä levy – jotkut levyt on merkitty väärillä teksteillä. Vaihda siis levy 2:n sijasta asemaan levy 1. MUTTA KUN MINUN PAKETISSANI EI TULLUT KAHTA CD-ROM-LEVYÄ VAAN YKSI DVD-LEVY!!

Alkoi naurattaa. Päätin kokeilla vanhanaikaista temppua ja poistin dvd-levyn asemasta ja laitoin sen takaisin. Klikkasin. Peli lähti toimimaan. Tyylikäs alkuanimaatio pyöri ruudulla. Kokeilin vielä peliä, toimi oikein sulavasti ja hienosti. Poistuin pelistä takaisin työpöydälle.

Huh-huh. Tietokoneen päivittämiseen, boottailuun, asenteluun ja säätämiseen oli kulunut yllättävän paljon aikaa. Riitta oli odottanut kärsivällisesti päästäkseen myös ihailemaan uutta peliä. Oli aika ylpeästi esitellä ostokseni.

Klikkasimme. Peli latautui, musiikki lähti soimaan. Ruudulla näkyi hiiren kursori. Ei mitään muuta. Kursori ja musta ruutu. Myönnän, saatoin kiroilla hieman.

Yritin uudelleen. Kursori ja musta ruutu. Eteerinen tunnelmamusiikki alkoi käydä hermoille. OK, emme siis pelaakaan vielä, täytyy vielä säätää ja katsoa että mikä on nyt vialla.

Päätin kokeilla onneani ja katsoin mitä pelin asennushakemistosta löytyy. Tiedosto nimeltään _Civ4Config? Näyttää lupaavalta – tutkin mitä se oli syönyt. “Fullscreen: 1/0/ask” näytti lupaavalta vaihtoehdolta. Voin siis ajaa Civilizationia ikkunoituna kokoruudun sijasta. Ikkunan koon määrittelykin löytyi, siinä vaiheessa ei häirinnyt enää yhtään että korkeus määriteltiin ennen leveyttä, pari riviä ennen selittäviä kommentteja.

Kokeilin käynnistää Civilizationin. Se käynnistyi kiltisti ikkunassa eikä animaatio edes nykinyt kuin ihan pikkuisen. Riitta paikalle: nyt päästään pelaamaan. Vaihdoimme XP:ssä Riitan käyttäjäprofiiliin ja klikkasimme.

Kursori ja musta ruutu. Ei tietoakaan ikkunasta. Myönnän, saatoin kiroilla aika lailla.

Takaisin sorvin ääreen. Ahaa, Civilization tekee käyttäjäkohtaiset asetukset. Riitan asetukset ovat siis tiedostossa C:\Documents and Settings\tunnus\My Documents\My Games\Sid Meier’s Civilization 4\CivilizationIV.ini. Olin nimittäin sattumalta bongannut tuon My Games -kansion, Civilizationin asennusohjelma oli nimittäin luonut sen ja olin ihmetellyt sen tarkoitusta. Nytpä löytyi sillekin tarkoitus. Aiempi tiedosto _Civ4Config olikin viittaus pelin asentaneen käyttäjän – tässä tapauksessa minun – My Games -kansiossani sijaitsevaan asetustiedostoon ja Riitalle oli generoitu oma tiedosto. Muokkasin oikeaa tiedostoa, vaihdoin ruudunmäärittelyasetukset, tallensin tiedoston ja käynnistin pelin. Se toimi.

Nyt asetukset ovat siis kunnossa, Riitta pääsi pelaamaan ja minä kirjoittelemaan tätä.

Ja nyt päästään siihen tarinan pointtiin.

Kuinkahan monessa suomalaiskodissa tullaan lähiviikkojen aikana käymään läpi sama show ja kirotaan lopuksi PC:t alimpaan helvettiin ja todetaan että perheeseen ostetaankin sitten pelikonsoli? Meinaan vain että ei ole ensimmäinen kerta kun tietokonetta joudutaan virittelemään oikein olan takaa että pelit saadaan toimimaan.

Voin kuvitella ns. tavallisen käyttäjän turhautumista hänen seikkaillessaan vähän sinnepäin kirjoitettujen englanninkielisten ohjeiden sekamelskassa, yrittäessään ottaa tolkkua siitä, mitä oikein pitäisi tehdä että ostettu peli lähtisi toimimaan ja miten tietokone päivitetään niin että se lähtee vielä seuraavallakin kerralla käyntiin.

Josta päästään lopuksi siihen tärkeimpään pointtiin.

Onko Civilization IV sitten niin hyvä kuin väitetään? Muutaman tunnin pelikokemuksella voisin sanoa, että on. Itse peli on pohjimmiltaan edelleen sama kuin aiemmatkin versiot, mutta tässä versiossa on kiinnitetty runsaasti huomiota käytettävyyteen ja käyttökokemukseen.

Pelaaminen sujuu näppärästi ja parannettu grafiikka ja äänimaailma luo hyvää tunnelmaa. Turhauttavia toistuvia rutiineja on siivottu pois ja varsinaiselle hauskalle jää enemmän tilaa. Moninpeliä en ole ehtinyt vielä kokeilla, mutta sekin vaikuttaa todella lupaavalta.

27 thoughts on “Civilization IV

 1. Hohoijaaa. Totta kai softassa on aina bugeja jne., aina kaikki valittavat. Ei Microsoft varasta työtä, vaan se tekee käyttöjärjestelmiä ja vaatii voittoa voidakseen jatkossakin tehdä käyttöjärjestelmiä. Sellaista on se vapaamarkkinatalous! Kun peli on myöhässä, valitetaan, että miksi se ei voi jo tulla. Sitten kun se tulee, niin valitetaan, että miksi siinä on bugeja. Softien bugit voitaisiin välttää, jos kaikilla olisi täsmälleen samanlaiset tietokoneet ja täsmälleen samanlaiset ohjelmat asennettuna. Sellainen voisi onnistua jossain kommunistisessa valtiossa, ehkäpä Tiedemies kaipaa kommunismia?

 2. Itselläni radeon 9600xt ja tuon kanssa on saanut melkein jokaisen pelin kanssa taistella enemmän tai vähemmän, Civ4 ei ollut poikkeus.
  Aika helposti tuo lopulta hoitui netistä löydetyillä ohjeilla eikä aikaakaan mennyt kuin noin 15 minuuttia.

  Peliä olen ehtinyt vasta vähän pelailla, mutta aika mukaansatempaavalta paketilta tuo on tuntunut, mielestäni parasta civiä tähän mennessä.

 3. mulla on ikävä black terro onkelma eikä korjaantunu millään.. ei näy karatlta ku metsät ja joet ja vesi rajat, ukot kaupungit ym. mutta ei sitten millään itse vesi ja ruoho ja kukkulat ja vuoret ja muut paljaat alueet

 4. Hyvin toimii ainakin jos lataa netistä eikä tarvitse edes maksaa :)

 5. mullakin on tuo peli mutta ei toimi.se ilmoittaa että asennus epäonnisti.tarkista DirectX versio ja grafiikka asetukset.ton mä suomensin se luki siin englanniks tietenkin.niin missä vika kun directX versio on se vaadittava mutta grafiikka asetuksista en tiedä hölkäsen pöläystä.kun tietäis vaa et mistä löytäs ne grafiikka asetukset ni ois jo vähän parempi.mä oon jo kironnut tietokoneen et se on iha perseestä,mut haluis päästä koittelee tota pelii.mä en tajuu näistä tietsikoista mitään ku en oo mikään “tekniikan ihmelapsi”.et jos osaatte neuvoo ni voisittekos auttaa mua pliis.

 6. Ja voihan P!
  Ostin CIV 4 ja just sama paska tulee ruutuun…. INSERT correct DVD-ROM, ja hiukan vaikeaa kun niitä tuli vain YKSI!

  Yritin avata aseman ja laittaa CD uudestaan mikäli temppu olisi onnistunut mutta EI!

  Asensin testiksi peli kaverin koneeseen, ja ilman mitään ongelmia!

 7. Tosi kiva! Googlella löytää paljon (toimivia) suomennoksia, jotka eivät maksa mitään. Jos et ole mitään Civilizatiota pelannut, voi olla vaikea oppia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *