Civilization IV

Vastoin parempaa tietoani tilasin pelin. Minulla ei ole vlttmtt aikaa pelata, mutta tss tapauksessa kyseess on vuosikymmenen pelitapaus. Joten tietysti hankin itselleni Civilization IV:n.

Mukava postinkantaja toi pelin sisltvn paketin oikein kotiovelle ja kteen saakka perjantai-aamuna. Pivll tiss oli jo hauskaa odotuksen tunnelmaa: pian psee pelaamaan. Kotiin tullessa olin innoissani kuin pikkupoika, ainakin vhn :-)

Asensin pelin ensin vhn hitaammalle koneelle, varsin tietoisena siit ett sen tehot eivt vlttmtt riit. Peli kyll toimi, mutta hieman jumittaen, nykien ja vilkkuen. Civilization asentaminen varsinaiselle ykkstietokoneellemme (sille, joka oli viel puoli vuotta sitten ns. Suhteellisen Kova Tykki) muuttuikin sitten aikamoiseksi showksi.

Ensimminen virheilmoitus oli tyly. “Failed to initialize renderer”. Peli lopetti latauksen siihen paikkaan ja Windowsin typyt palasi takaisin nkyviin. Ei hyvlt nyt. Onneksi muistin nhneeni netiss ohjesivun siit, miten toimitaan tllaisessa tilanteessa. Kannatti surffailla Civilizationista kertovia webbisaitteja jo hieman etukteen. Ongelman ratkaisu sujunee kden knteess, ajattelin. Olin vrss.

Nyttkortin ajurit olivat ensinnkin vanhat. Syystkin, sill nyttajurien pivittminen ei ole mitn mukavaa touhua. Olin jttnyt ajurit pivittmtt noudattaen vanhaa periaatetta: “Jos se ei ole rikki, l ala korjaamaan sit”. Ongelmia ei ollut aiemmin, joten ajuritkin saivat pysy. Mutta nyt oli siis aika pivitt nyttajurit tuoreisiin versioihin.

Ja apuna olivat viel kuvitetut ohjeet. Ylellist! Ohjeet tysssivt kuitenkin heti alkupss kohtaan, jossa kerrottiin: poista vanhat ajurit kytten ATI:n poistotykalua. Ongelma nyt vain on se, ett esimerkeiss kytetty poisto-ohjelmaa ei koneeltani lytynyt. Ohjeiden tekij oli ottanut tmnkin huomioon: “jos ohjelmaa ei lydy, klikkaa tst”. Klikkasin. Harmi vain ett kyseinen linkki vei ihan vrlle sivulle. Ei poisto-ohjeita.

Parin minuutin surffailun jlkeen lytyi lopultakin jonkinlainen ajurienpivitysohje, joka vahvisti aavistukseni: siit vain rohkeasti kaikki vanhat ajurit pois ja lisksi viel poistetaan rekisterist viittaukset ajurien valmistajaan. Tein tyt ksketty. Poistin ajurit, Windows halusi bootata, boottasin, Windows nousi pystyyn, joku asensi poistetut ajurit uudelleen. WTF? Poistin ajurit uudelleen, Windows halusi bootata, boottasin, Windows nousi pystyyn, joku asensi poistetut ajurit uudelleen. HP:n tietokoneen mukana oli tainnut tulla jonkinlainen ohjelmisto, joka pyrkii pitmn ajurit ajan tasalla. Jos vaikka joku sattuisi vahingossa poistamaan ne.

En antanut tuon hmt, todennkisesti oikeat ajurit olivat poistuneet, ajurit vain nyttvt tulleen takaisin. Nin ainakin oletin – olinhan heittnyt tiedostotkin menemn. Poistin viel toisen nyttajureihin liittyneen ohjelman ja boottasin jlleen uudelleen. Monitorin kuva vilkkui tummanvihre lumisateen nkist bittisotkua uudelleenkynnistyksen aikana. Pidin pni kylmn: litte nytt tuskin menee rikki sotkuisesta signaalista – jos minulla olisi ollut vanhempi kuvaputkimonitori, olisin jo sikhtnyt ja sammuttanut sen. Pian nytt kuitenkin asettui aloilleen ja Windows nousi taas pystyyn. Nyttkortin ajurien poistamisen jlkeen nytt oli siirtynyt kummalliseen venyneeseen moodiin jossa vritkin heittivt hrnpylly. Vanha kunnon 640*480 pikseli muutamalla kymmenell vrill – muistot 90-luvun alkupuolelta palasivat mieleen.

Kiitin itseni siit, ett olin ymmrtnyt imuroida uudet ajurit sisltvn paketin typydlle ennen urakkaan alkamista. Tss nytttilassa nettisurffailu olisi ollut aikamoisen hankalaa. Kynnistin ajurien asennuksen ja odottelin…

Kone boottasi viel kerran ja hiljalleen psin tutkimaan nytn asetuksia. Sdin resoluution ja vrit takaisin kohdalleen, kvin lisasetukset lpi ja varmistin ett kaikki nytti suurinpiirtein oikealta. Seuraavaksi vuoroon tuli pelin uudelleenasennus. Senhn ohje oli pyytnyt poistamaan jo ihan alkuvaiheessa.

Vasta asennuksen jlkeen huomasin lukeneeni ohjetta huolimattomasti: ensin asennetaan Civilization, sitten vasta uudet nyttajurit. Perhana. No, en ala asentelemaan kaikkia uusiksi, tuskin se niin vakavaa on.

Ohje neuvoi seuraavaksi kynnistmn pelin: jos kaikki menee hyvin, peli kynnistyy. Peli ei kynnistynyt. Eli siirryin ohjeen loppupuolelle kohtaan: “mit jos kaikki muu menee pieleen”. Imuroin koneelle linkin takaa lytyvksi luvatun apuohjelman, kynnistin sen (ohje puhui tosin kynnistettvst ohjelmasta, oikeasti se oli zip-tiedosto joka tytyi purkaa ennen kynnistmist). Toimin ohjeiden mukaan: etsin Civilizationin asennuskansion (joka toki oli hieman eri paikassa kuin mit ohjeissa sanottiin), avasin ja purin tiedostoja. Seuraavaksi ohje pyysi siirtmn .pak-tiedoston eri kansioon ettei se sotke juuri purettuja tiedostoja. Ahaa, siis siirtmn tiedostonhallinnassa. Mitp turhaan moista mainitsemaan. Sammutin apuohjelman, siirryin tiedostonhallintaan ja siirtelin pyydetyt tiedostot uusiin paikkoihin.

Jnnitys kohosi: kynnistyyk peli? Klikkasin. Peli lhti latautumaan ja alkuruutu nkyi. Jippii! Se toimii sittenkin. Seuraavaksi ruudulle lvhti uusi ilmoitus: “Please insert correct CD-ROM”. Mit hittoa – se levy on sisll edelleen? Apusivuilta lytyi vastaus thnkin. Asemassasi on vr levy – jotkut levyt on merkitty vrill teksteill. Vaihda siis levy 2:n sijasta asemaan levy 1. MUTTA KUN MINUN PAKETISSANI EI TULLUT KAHTA CD-ROM-LEVY VAAN YKSI DVD-LEVY!!

Alkoi naurattaa. Ptin kokeilla vanhanaikaista temppua ja poistin dvd-levyn asemasta ja laitoin sen takaisin. Klikkasin. Peli lhti toimimaan. Tyyliks alkuanimaatio pyri ruudulla. Kokeilin viel peli, toimi oikein sulavasti ja hienosti. Poistuin pelist takaisin typydlle.

Huh-huh. Tietokoneen pivittmiseen, boottailuun, asenteluun ja stmiseen oli kulunut yllttvn paljon aikaa. Riitta oli odottanut krsivllisesti pstkseen mys ihailemaan uutta peli. Oli aika ylpesti esitell ostokseni.

Klikkasimme. Peli latautui, musiikki lhti soimaan. Ruudulla nkyi hiiren kursori. Ei mitn muuta. Kursori ja musta ruutu. Mynnn, saatoin kiroilla hieman.

Yritin uudelleen. Kursori ja musta ruutu. Eteerinen tunnelmamusiikki alkoi kyd hermoille. OK, emme siis pelaakaan viel, tytyy viel st ja katsoa ett mik on nyt vialla.

Ptin kokeilla onneani ja katsoin mit pelin asennushakemistosta lytyy. Tiedosto nimeltn _Civ4Config? Nytt lupaavalta – tutkin mit se oli synyt. “Fullscreen: 1/0/ask” nytti lupaavalta vaihtoehdolta. Voin siis ajaa Civilizationia ikkunoituna kokoruudun sijasta. Ikkunan koon mrittelykin lytyi, siin vaiheessa ei hirinnyt en yhtn ett korkeus mriteltiin ennen leveytt, pari rivi ennen selittvi kommentteja.

Kokeilin kynnist Civilizationin. Se kynnistyi kiltisti ikkunassa eik animaatio edes nykinyt kuin ihan pikkuisen. Riitta paikalle: nyt pstn pelaamaan. Vaihdoimme XP:ss Riitan kyttjprofiiliin ja klikkasimme.

Kursori ja musta ruutu. Ei tietoakaan ikkunasta. Mynnn, saatoin kiroilla aika lailla.

Takaisin sorvin reen. Ahaa, Civilization tekee kyttjkohtaiset asetukset. Riitan asetukset ovat siis tiedostossa C:\Documents and Settings\tunnus\My Documents\My Games\Sid Meier’s Civilization 4\CivilizationIV.ini. Olin nimittin sattumalta bongannut tuon My Games -kansion, Civilizationin asennusohjelma oli nimittin luonut sen ja olin ihmetellyt sen tarkoitusta. Nytp lytyi sillekin tarkoitus. Aiempi tiedosto _Civ4Config olikin viittaus pelin asentaneen kyttjn – tss tapauksessa minun – My Games -kansiossani sijaitsevaan asetustiedostoon ja Riitalle oli generoitu oma tiedosto. Muokkasin oikeaa tiedostoa, vaihdoin ruudunmrittelyasetukset, tallensin tiedoston ja kynnistin pelin. Se toimi.

Nyt asetukset ovat siis kunnossa, Riitta psi pelaamaan ja min kirjoittelemaan tt.

Ja nyt pstn siihen tarinan pointtiin.

Kuinkahan monessa suomalaiskodissa tullaan lhiviikkojen aikana kymn lpi sama show ja kirotaan lopuksi PC:t alimpaan helvettiin ja todetaan ett perheeseen ostetaankin sitten pelikonsoli? Meinaan vain ett ei ole ensimminen kerta kun tietokonetta joudutaan virittelemn oikein olan takaa ett pelit saadaan toimimaan.

Voin kuvitella ns. tavallisen kyttjn turhautumista hnen seikkaillessaan vhn sinnepin kirjoitettujen englanninkielisten ohjeiden sekamelskassa, yrittessn ottaa tolkkua siit, mit oikein pitisi tehd ett ostettu peli lhtisi toimimaan ja miten tietokone pivitetn niin ett se lhtee viel seuraavallakin kerralla kyntiin.

Josta pstn lopuksi siihen trkeimpn pointtiin.

Onko Civilization IV sitten niin hyv kuin vitetn? Muutaman tunnin pelikokemuksella voisin sanoa, ett on. Itse peli on pohjimmiltaan edelleen sama kuin aiemmatkin versiot, mutta tss versiossa on kiinnitetty runsaasti huomiota kytettvyyteen ja kyttkokemukseen.

Pelaaminen sujuu npprsti ja parannettu grafiikka ja nimaailma luo hyv tunnelmaa. Turhauttavia toistuvia rutiineja on siivottu pois ja varsinaiselle hauskalle j enemmn tilaa. Moninpeli en ole ehtinyt viel kokeilla, mutta sekin vaikuttaa todella lupaavalta.

27 thoughts on “Civilization IV

 1. Hohoijaaa. Totta kai softassa on aina bugeja jne., aina kaikki valittavat. Ei Microsoft varasta tyt, vaan se tekee kyttjrjestelmi ja vaatii voittoa voidakseen jatkossakin tehd kyttjrjestelmi. Sellaista on se vapaamarkkinatalous! Kun peli on myhss, valitetaan, ett miksi se ei voi jo tulla. Sitten kun se tulee, niin valitetaan, ett miksi siin on bugeja. Softien bugit voitaisiin vltt, jos kaikilla olisi tsmlleen samanlaiset tietokoneet ja tsmlleen samanlaiset ohjelmat asennettuna. Sellainen voisi onnistua jossain kommunistisessa valtiossa, ehkp Tiedemies kaipaa kommunismia?

 2. Itsellni radeon 9600xt ja tuon kanssa on saanut melkein jokaisen pelin kanssa taistella enemmn tai vhemmn, Civ4 ei ollut poikkeus.
  Aika helposti tuo lopulta hoitui netist lydetyill ohjeilla eik aikaakaan mennyt kuin noin 15 minuuttia.

  Peli olen ehtinyt vasta vhn pelailla, mutta aika mukaansatempaavalta paketilta tuo on tuntunut, mielestni parasta civi thn menness.

 3. mulla on ikv black terro onkelma eik korjaantunu milln.. ei ny karatlta ku metst ja joet ja vesi rajat, ukot kaupungit ym. mutta ei sitten milln itse vesi ja ruoho ja kukkulat ja vuoret ja muut paljaat alueet

 4. Hyvin toimii ainakin jos lataa netist eik tarvitse edes maksaa :)

 5. mullakin on tuo peli mutta ei toimi.se ilmoittaa ett asennus eponnisti.tarkista DirectX versio ja grafiikka asetukset.ton m suomensin se luki siin englanniks tietenkin.niin miss vika kun directX versio on se vaadittava mutta grafiikka asetuksista en tied hlksen plyst.kun tietis vaa et mist lyts ne grafiikka asetukset ni ois jo vhn parempi.m oon jo kironnut tietokoneen et se on iha perseest,mut haluis pst koittelee tota pelii.m en tajuu nist tietsikoista mitn ku en oo mikn “tekniikan ihmelapsi”.et jos osaatte neuvoo ni voisittekos auttaa mua pliis.

 6. Ja voihan P!
  Ostin CIV 4 ja just sama paska tulee ruutuun…. INSERT correct DVD-ROM, ja hiukan vaikeaa kun niit tuli vain YKSI!

  Yritin avata aseman ja laittaa CD uudestaan mikli temppu olisi onnistunut mutta EI!

  Asensin testiksi peli kaverin koneeseen, ja ilman mitn ongelmia!

 7. Tosi kiva! Googlella lyt paljon (toimivia) suomennoksia, jotka eivt maksa mitn. Jos et ole mitn Civilizatiota pelannut, voi olla vaikea oppia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *